Tommy Setford (15) kiest voorlopig voor interlandcarrière bij Engeland

door Thijs Zwagerman 7

Bron Ajax Showtime

Tommy Setford (15) kiest voorlopig voor interlandcarrière bij Engeland

door Thijs Zwagerman 7

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Tommy Setford zal in ieder geval voorlopig uitkomen voor de nationale jeugdelftallen van Engeland. De doelman van Ajax O17 mag interlands spelen voor zowel Nederland als Engeland en wilde het liefst nog geen keuze maken tussen beide landen, maar het jeugd-EK dat komende zomer wordt gehouden heeft de voorlopige keuze van Setford versneld.

De afgelopen maanden was Setford bij zowel Nederlandse als Engelse nationale elftallen betrokken. De vijftienjarige keeper, zoon van een Engelse vader en een Nederlandse moeder, debuteerde afgelopen augustus voor Engeland O16 en werkte enkele weken geleden een trainingsstage af bij Nederland O16. Setford hoeft als jeugdinternational nog geen definitieve keuze te maken en kon zodoende eenvoudig uitkomen voor zowel Engeland als Nederland. Zijn recente oproep voor Engeland O17 heeft de zaken echter veranderd.

In tegenstelling tot de O16-lichtingen, die dit seizoen hoofdzakelijk vriendschappelijke jeugdinterlands spelen, probeert Engeland O17 zich de komende maanden te kwalificeren voor het jeugd-EK dat volgend jaar in mei wordt gespeeld. Dit willen de Engelsen graag doen met Setford, die door de FA dus een lichting is doorgeschoven en zich binnenkort bij Engeland O17 meldt. Setford ziet het spelen van competitieve jeugdinterlands en eventueel het jeugd-EK dat hierop volgt logischerwijs als goede wedstrijden voor zijn eigen ontwikkeling.

Doordat de jonge goalie bij Engeland de kans krijgt om zich bij de O17-selectie te voegen en hij hierdoor uitzicht heeft op het spelen van kwalificatiewedstrijden en het jeugd-EK, heeft Setford ervoor gekozen om zich in ieder geval dit seizoen te committeren aan Engeland. De KNVB heeft aangegeven de deur voor de doelman open te houden en neemt Setford graag weer op in een vertegenwoordigd Nederlands jeugdelftal als zijn beslissing verandert.

Charlie Setford

Ook Tommy’s oudere broer en tevens Jong Ajax-doelman Charlie Setford is jeugdinternational van Engeland. Charlie komt uit voor het O18-elftal van de Engelsen, maar heeft evenals Tommy nog geen definitieve keuze voor Engeland gemaakt.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties