Schreuder: 'Brobbey zou het zestig minuten kunnen volhouden als hij start'

door Gino Haverkamp 77

Bron Voetbal International

Brian Brobbey kan momenteel geen hele wedstrijd spelen, zo erkent ook trainer Alfred Schreuder op de persconferentie na afloop van Fortuna Sittard - Ajax (2-3). De oefenmeester ziet in de jonge spits wel een basisspeler, maar niet één die de hele wedstrijd zou kunnen spelen.

Schreuder startte in Limburg met Dušan Tadić in de punt van de aanval, maar schakelde direct na rust over naar een variant met Brobbey als diepste aanvaller en de Serviër achter hem. Dat wierp zijn vruchten af, want Ajax maakte een 1-0 achterstand ongedaan en Brobbey scoorde. 'Ze verdedigden goed en we hadden niet de juiste afstemming. Daarom koos ik er na rust voor op met een echte nummer 9 te gaan spelen', citeert Voetbal International hem.

Voor Brobbey was zijn rol niet onbekend, want vorig seizoen was hij ook met regelmaat belangrijk als invaller. Zo scoorde hij in de slotfase tegen NEC (0-1), vorig seizoen, een allesbeslissend doelpunt. Schreuder ziet in hem wel een basisklant, maar heeft een duidelijke 'maar'. 'Een hele wedstrijd komt nog te vroeg voor hem', zegt hij. 'Maar 45 minuten gaat prima. Als je hem laat starten, zou hij het zestig minuten kunnen volhouden.'

Brobbey traint hard

Aan zijn inzet ligt het niet, zo benadrukt Schreuder. 'Brian traint hard, hij doet goed zijn best weet wat er gevraagd wordt als spits. Dat zie je ook, er is een goede klik met de spelers om hem heen, ze zoeken hem veel. Dat is belangrijk.'

Brobbey keerde afgelopen zomer terug bij Ajax voor een bedrag van ruim zestien miljoen euro. Vorige zomer verliet hij Ajax juist transfervrij voor een avontuur bij RB Leipzig, maar dat liep uit op een teleurstelling. In de tweede helft van het seizoen 2021/22 speelde de jonge spits al op huurbasis voor Ajax, dat met de Italiaan Lorenzo Lucca nog een optie heeft voor in de punt van de aanval.

Bestel het nieuwe Ajax-uittenue nu in de Ajaxshop!