SC Heerenveen - Ajax: duel dat garant staat voor doelpunten en drie punten

door NickOoms 39

Bron Ajax Showtime

SC Heerenveen - Ajax staat zaterdag 16 oktober weer op het programma als beide ploegen elkaar treffen in de negende speelronde van de Eredivisie. In de afgelopen twaalf seizoen wonnen de Amsterdammers tien keer in het Abe Lenstra Stadion. Twee duels eindigden in een gelijkspel. SC Heerenveen - Ajax is een wedstrijd die garant staat voor veel doelpunten en meestal drie punten.

Voordat we dieper inzoomen op de hoogtepunten uit de laatste twaalf seizoenen, kijken we eerst naar de allerlaatste nederlaag in het uitduel in Friesland. In het seizoen 2008-2009 verloren de Amsterdammers voor het laatst een uitduel van sc Heerenveen. Met spelers als Jan Vertonghen, Luis Suárez en Klaas-Jan Huntelaar trad Ajax op zondag 5 oktober 2008 aan tegen de Friezen. De club uit Heerenveen versloeg het elftal van toenmalig trainer Marco van Basten met maar liefst 5-2. Na dat debacle verloor Ajax geen één uitduel meer van sc Heerenveen in de Eredivisie. Wij zetten de meest in het oog springende duels van de afgelopen twaalf seizoenen voor jou op een rijtje.

Cruciale overwinning in aanloop naar de derde ster

In het seizoen 2010-2011 ging Ajax onder trainer Frank de Boer met een achterstand van twee punten op koploper FC Twente in speelronde 33 op bezoek bij sc Heerenveen. Na negentien minuten opende Mika Väyrynen op prachtige wijze de score namens de Friese ploeg. Vanaf een meter of dertig opende de Fin het vuur op het doel van Kenneth Vermeer, nadat hij de keeper te ver van zijn goal zag staan. De goalie van Ajax raakte de bal nog aan, maar hij kon het doelpunt niet voorkomen.

De Amsterdammers hadden via notabene voormalig sc Heerenveen-speler Miralem Sulejmani algauw een antwoord klaar. Eén minuut na het doelpunt van Väyrynen kwam Ajax alweer langszij. Christian Eriksen zette de diepgaande Sulejmani in een één-tegen-één-situatie met doelman Stuhr-Ellegaard. Laatstgenoemde kwam te ver uit, waarna de Serviër op prachtige wijze - middels een lob - de doelman verschalkte voor de 1-1. Dit was tevens de ruststand.

Ajax kwam na de theepauze direct goed uit de startblokken. Eriksen zette de ploeg in de 46ste minuut op een 1-2 voorsprong. Na een subtiele pass van De Jong op de Deen kon Eriksen eenvoudig de bal langs Stuhr-Ellegaard schieten. Na het doelpunt van de middenvelder van Ajax werd er uiteindelijk niet meer gescoord. Twee weken later zouden de Amsterdammers na een kampioensdroogte van zeven jaar hun dertigste landstitel eindelijk binnenslepen.

Rode kaart Vandenbussche leidt hattrick De Jong en riante overwinning Ajax in

Eén seizoen na het behalen van de derde ster kende Ajax op woensdag 11 april 2012 een eenvoudige avond in Heerenveen. Na goed verdedigend werk van Ismaïl Aissati - waar de Marokkaans-Nederlandse voetballer rond het strafschopgebied van SC Heerenveen de bal veroverde - kwam De Jong al na drie minuten in een één-tegen-één-situatie met doelman Brian Vandenbussche. De Belgische goalie kwam met twee benen naar voren vrij onbesuisd in op de voormalig spits van Ajax. Dit resulteerde in een rode kaart voor Vandenbussche en een penalty voor de Amsterdammers.

Theo Janssen schoot koelbloedig raak voor de 0-1, waarna Ajax middels doelpunten van Aissati en De Jong (tweemaal) met een stand van 0-4 de rust in ging. Halverwege de tweede helft wist Ajax opnieuw te scoren. Op aangeven van Daley Blind schoot De Jong - na gestuntel van de Friese achterhoede - wederom raak. Dit zorgde voor een hattrick en de wedstrijdbal voor de speler van Ajax. Later dat seizoen werden de Amsterdammers opnieuw kampioen.

Doelpuntenfestijn eindigt in gelijkspel

In het seizoen 2013-2014 treffen SC Heerenveen en Ajax elkaar wederom in het Abe Lenstra Stadion. De Amsterdammers komen binnen zeventien minuten via kopdoelpunten van Niklas Moisander en Kolbeinn Sigthórsson goed uit de startblokken. Op dat moment lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor Ajax. Echter weten de Friezen de stand vlak voor rust om te buigen naar een 3-2 voorsprong via doelpunten van Alfred Finnbogason (tweemaal) en Magnus Wolff Eikrem.

In de tweede helft brengt trainer De Boer Thulani Serero en Tobias Sana in voor Lasse Schöne en Viktor Fischer. Twintig minuten na rust komt Ajax - via een droge knal vanaf ongeveer twintig meter van Eriksen - weer op gelijke hoogte (3-3). Een duel met veel emoties blijft uiteindelijk onbeslist. In dit seizoen werd Ajax kampioen.

Debuut Jurriën Timber, vlam in de pan tussen Tadić en Dest en laatste duel voor coronacrisis

Jurriën Timber mocht op zaterdag 7 maart 2020 zijn opwachting maken in de basiself van Ajax. Notabene in zijn allereerste duel begon de toen nog achttienjarige verdediger vanaf de aftrap voor het uitduel met sc Heerenveen. Ajax zag - voorafgaand aan deze wedstrijd - naaste achtervolger AZ op 56 punten komen en dus moest er in Friesland worden gewonnen. Met onder meer André Onana op doel en Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Dusan Tadić in de basis begonnen de Amsterdammers zeer stroef aan het duel met sc Heerenveen. Dit resulteerde zelfs in een clash tussen de aanvoerder van Ajax en Sergiño Dest.

In de tweede helft wisten de Amsterdammers uiteindelijk het duel naar zich toe te trekken. Tussen de 57ste en 63ste minuut scoorde Tadić tweemaal en Quincy Promes één keer, wat voldoende bleek te zijn voor een 1-3 overwinning. Na dit duel kiest de KNVB ervoor om - wegens de verspreiding van het coronavirus - de Eredivisie na 25 wedstrijden stop te zetten. Ajax weet - ondanks gelijke punten met AZ - op basis van doelsaldo het Champions League-ticket voor het seizoen erop te bemachtigen.