'Pier Eringa stoorde zich aan de houding van de bestuursraad'

door Roemer Smid 131

Bron NRC

'Pier Eringa stoorde zich aan de houding van de bestuursraad'

door Roemer Smid 131

Bron NRC

Pier Eringa stoorde zich aan de houding van de bestuursraad, aldus NRC in een uitgebreide reconstructie over de Ajax-tijd van Sven Mislintat. De troebele relatie tussen de bestuursraad en de ex-commissaris betekende uiteindelijk de exit voor Eringa bij Ajax.

Volgens het NRC vond Pier Eringa dat de bestuursraad te snel een oordeel velde over de 'zaak Mislintat'. 'Eringa stoorde zich aan de houding van de bestuursraad, die al weken bezig is bij clubs en voetbalmakelaars informatie te verzamelen over Mislintats transfers en er al van overtuigd lijkt dat er onzuiver is gehandeld. Daar zijn nog helemaal geen feitelijke aanwijzingen voor, vinden de commissarissen. Bovendien gaat de bestuursraad met zijn gewroet op de stoel zitten van de RVC, die al een extern onderzoek heeft aangekondigd. Dát is niet zuiver, vindt Eringa.'

De nieuwe bestuursraad zit er nog niet lang, en stelt zich veel activistischer op dan de oude. 'Hoe activistisch, merkt Eringa een dag na de afspraak waar hij verstek laat gaan. Op woensdagochtend, net nadat hij in een interview met het FD heeft gezegd dat opstappen geen zin heeft, wordt hem vanuit de bestuursraad te verstaan gegeven dat hij beter kan opstappen. Hij gehoorzaamt. Zonder steun van de vereniging, de grootaandeelhouder dus, kan hij niet aanblijven. Het is veelzeggend voor de machtsverhoudingen binnen de club.'

Van Praag volgt Eringa op

Een oude bekende, Michael van Praag, neemt het stokje over van Eringa. 'Hij heeft als erelid invloed gehad op de samenstelling van de huidige bestuursraad. Volgens Van Praag komt zijn mogelijke benoeming als president-commissaris uit de lucht vallen.' De harde kern van Ajax wil dat nog meer bestuurders vertrekken. Zo waren er in de uitwedstrijd tegen RKC weer veel spandoeken te zien. 'Op één spandoek wordt het sentiment onder Ajax-supporters kernachtig samengevat: 'Wanbeleid.'"

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.