Nieuw plan ter vervanging van Financial Fair Play niet gunstig voor Ajax

door Bas Velzel 21

Bron Voetbal International

Nieuw plan ter vervanging van Financial Fair Play niet gunstig voor Ajax

door Bas Velzel 21

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

De UEFA heeft een nieuw plan op tafel gelegd om het Financial Fair Play te kunnen vervangen. Dat nieuws bracht The New York Times dinsdagavond naar buiten. De nieuwe regelgeving zou niet zo gunstig uit kunnen pakken voor Ajax, zo zocht Voetbal International uit.

Met het nieuwe plan mogen clubs niet meer dan zeventig procent van hun clubinkomsten uitgeven aan voetbalgerelateerde zaken. Dat zijn bijvoorbeeld salarissen van spelers en stafleden en uitgaven aan transfers. Het plan staat nog niet vast, 7 april wordt er gestemd of het ook daadwerkelijk van kracht wordt.

Ajax geeft te veel uit

Als je naar het percentage kijkt dat Ajax uit heeft gegeven van de totale clubinkomsten van vorig seizoen dan komt dat neer op 111 procent. De club maakte over het hele seizoen minder omzet vanwege de coronacrisis, dus dat percentage moet met een korreltje zout genomen worden. Gemiddeld komt Ajax op een percentage, vanaf het seizoen 2019/20, van 78 procent. Daarmee zitten de Amsterdammers nog steeds boven het maximale.

Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat Ajax de salarissen moet verminderen. Vorig seizoen gaven de Amsterdammers in totaal 78 miljoen euro uit aan de salarissen van spelers en stafleden. Toch zorgen de nieuwe regels er niet voor dat de voetbalwereld beter in balans komt. De grote clubs zoals Ajax hoeven namelijk niet heel erg op de rem te trappen, terwijl de kleine clubs nog steeds flink gas bij moeten geven. Dat is één van de redenen dat er veel kritiek is op het nog goed te keuren plan.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.