'Leden Ajax vragen RvC om Mislintat tijdens onderzoek te schorsen'

door Jesse ter Haar 137

Bron De Telegraaf

'Leden Ajax vragen RvC om Mislintat tijdens onderzoek te schorsen'

door Jesse ter Haar 137

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Een overgroot deel van de leden van Ajax wil dat Sven Mislintat voorlopig geschorst wordt, zo schrijft De Telegraaf. Tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van woensdagavond zouden meerdere leden dit kenbaar hebben gemaakt bij de Raad van Commissarissen.

Pier Eringa, voorzitter van de genoemde RvC, wil nog niet tot dergelijke stappen overgaan. In eerste instantie haalde hij woorden als 'voorzichtigheid' en 'proportionaliteit' aan, maar later gaf hij toe bang te zijn voor eventuele juridische represailles van Mislintat. Wel kon Eringa woensdag toezeggen dat de Duitse bestuurder van Ajax 'vanaf nu in de luwte plaatsneemt en minder zichtbaar zal zijn'. Erg serieus leek die opmerking echter niet genomen te worden, want het zou tot hoongelach hebben geleid op De Toekomst. Er heerst twijfel over of Eringa de daad bij het woord kan voegen.

De roep van de leden van Ajax om Mislintat te schorsen komt als vanzelfsprekend niet geheel uit het niets. Er is onrust ontstaan rond de transfer van Borna Sosa naar Amsterdam. Hij werd voor acht miljoen euro overgenomen van VfB Stuttgart en werd bijgestaan door Arthur Beck, een zakenrelatie van Mislintat. AKA Global, het bedrijf waar de zaakwaarnemer voor werkt, heeft aandelen in Matchmetrics - een bedrijf van de directeur voetbalzaken van Ajax. Belangenverstrengeling - wat zeker binnen een beursgenoteerd bedrijf schuurt met de regels - wordt veel genoemd als het grote probleem.

De RvC lijkt ondertussen in een spagaat te zitten. Uit angst voor juridische represailles wordt Mislintat dus niet geschorst, maar de meningen over die keuze zijn verdeeld. Joost Quant, arbeidsrechtadvocaat van beroep, meent het volgende: 'Je kunt hier niet te lang mee wachten, dan verspeel je het recht om iemand alsnog op staande voet te ontslaan als na onderzoek blijkt dat hij inderdaad onrechtmatig heeft gehandeld. Dat noem je de onverwijldheidseis.'

Ajax doet breed onderzoek

Overigens is de transfer van Sosa naar Ajax niet de enige transfer die door Ajax wordt onderzocht, zo werd later bekend. De club voert een breder onderzoek uit. Om welke andere transfers het zou gaan, is nog niet bekend. Wel werd woensdag al bekend dat niet alleen Ajax, maar ook VfB Stuttgart onderzoek gaat doen naar transfers van de Duitser. Voordat Mislintat in dienst was bij Ajax, werkte hij bij de Duitse club.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.