'Kroes ging in AZ-periode al in de fout door bezit Ajax-aandelen'

door Jesse ter Haar 98

Bron RTL Nieuws

'Kroes ging in AZ-periode al in de fout door bezit Ajax-aandelen'

door Jesse ter Haar 98

Bron RTL Nieuws

Alex Kroes overtrad in zijn periode bij AZ de regels al, zo schrijft RTL Nieuws dinsdagmiddag. De bestuurder had toen immers al aandelen van Ajax in zijn bezit en dat is in een functie bij een andere voetbalclub niet toegestaan.

Momenteel is Kroes door de Raad van Commissarissen van Ajax geschorst vanwege extra aandelen die hij vlak voor zijn aanstelling in Amsterdam heeft gekocht. De directeur had op dat moment al een fors aantal aandelen, maar kocht er op dat moment nog eens 17.000 bij. 'De RvC heeft extern juridisch advies ingewonnen, waaruit blijkt dat het zeer aannemelijk is dat hij daarmee handel met voorwetenschap heeft gepleegd. Handel met voorwetenschap is een strafbaar feit', schreef Ajax bij de bekendmaking van zijn schorsing.

Het was het magazine Quote dat aan de bel trok toen men erachter kwam dat Kroes aandelen in Ajax kocht terwijl zijn aanstelling al nabij was. Er werden vragen gesteld binnen de club, maar het antwoord daarop liet enige tijd op zich wachten. Het uiteindelijke antwoord was de schorsing van Kroes. Daarbij zou Ajax voornemens zijn om de samenwerking met de kersverse directeur spoedig te beëindigen, maar allereerst voert de AFM een onderzoek uit.

Mogelijk zijn dus echter niet alleen de nieuw gekochte aandelen strafbaar, maar ook de aandelen die hij in een eerder stadium al had. Hij was tegelijkertijd namelijk in functie bij AZ. Het probleem laat zich simpel omschrijven: 'Als bestuurder van de Alkmaarse voetbalclub was het voor hem verboden om aandelen te kopen van een andere betaaldvoetbalorganisatie.'

AZ reageert op nieuws Kroes

RTL Nieuws vroeg AZ om een reactie, maar een inhoudelijke respons kwam er niet. 'AZ heeft kennisgenomen van de kwestie tussen Alex Kroes en Ajax', zo geeft aan woordvoerder aan. 'Voor ons is wat nu boven tafel lijkt te komen ook verrassend. Omdat er nu - blijkbaar - een onderzoek komt van de AFM onthouden we ons op dit moment van verder inhoudelijk commentaar.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.