IFAB verandert handsregel: goal Klaassen zou straks wél tellen | Ajax Showtime

IFAB verandert handsregel: goal Klaassen zou straks wél tellen

door BartVeenstra 31

IFAB verandert handsregel: goal Klaassen zou straks wél tellen

door BartVeenstra 31

Laatst geüpdatet

Spelregelcommissie IFAB heeft vrijdag tijdens de jaarlijkse vergadering besloten om de veelbesproken handsregel te wijzigen. Op dit moment is aanvallend hands altijd een overtreding, maar dat gaat veranderen. Het is straks alleen een overtreding als het om de speler gaat die ook het doelpunt maakt.

De wijziging van de spelregel gaat in principe per 1 juli in om zodoende spelers, coaches en scheidsrechters te laten wennen. In een verklaring laat men bij de IFAB weten dat nationale bonden de vrijheid krijgen om de regelwijziging eerder door te voeren. Of de KNVB dat gaat doen, is nog niet bekend.

Het nieuws komt vlak na twee afgekeurde doelpunten in wedstrijden van Ajax van afgelopen week. In de halve finale van de TOTO KNVB Beker tegen sc Heerenveen zag Ajax een doelpunt afgekeurd worden. Een doelpunt die dus straks wél zou tellen. Dusan Tadić kreeg de bal per ongeluk op zijn arm, waarna Davy Klaassen uit diens voorzet wist te scoren. De VAR greep in en keurde de goal af.

De IFAB stelt nu de regel in dat wanneer de aangever, in dit geval Tadić, de bal onbewust op zijn arm krijgt hij niet meer in overtreding is. Een doelpunt zoals die van Klaassen zou binnenkort dus wel 'gewoon' tellen.

Tijdens PSV - Ajax (1-1) werd een doelpunt van PSV afgekeurd. Doelpuntenmaker Yorbe Vertessen kreeg vlak voordat hij scoorde de bal ongelukkig tegen zijn arm. Een dergelijk doelpunt telt ook na de regelwijziging niet. Vertessen kreeg de bal namelijk op zijn arm én maakte zelf het doelpunt.

Bron IFAB

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties