Het duel van Ajax' 32e landstitel: 'Spelen voor een titel is altijd bijzonder'

door Terrence Riepma 8

Bron Ajax Showtime

Ajax speelt donderdagavond tegen Willem II in de Eredivisie. Op zondag 5 mei 2013 was dit de wedstrijd waarin de Amsterdammers voor de derde keer op rij kampioen werden en zo de 32e landstitel binnen werd gesleept. Ajax Showtime blikt terug op de kampioenswedstrijd van 2012-2013 en doet dat met oud-Ajacied Derk Boerrigter en Ajax-supporter Twan.

De koploper van de Eredivisie ontving die dag de hekkensluiter. Ajax stond voor het duel met de Tilburgers op een totaal van 70 punten, terwijl titelrivaal PSV op zijn beurt 66 punten had voor het duel met NEC Nijmegen. De Eindhovenaren moesten die dag winnen om zicht te blijven houden op de titel. Ajax had daarentegen genoeg aan een zege om diezelfde titel veilig te stellen.

Het vertrouwen in een goede afloop voor de ploeg van oud-Ajaxtrainer Frank de Boer was groot. Sterker nog: het huldigingspodium stond al klaar voordat er überhaupt was afgetrapt in de toenmalige Amsterdam ArenA. Toen er eenmaal wel werd afgetrapt, was de weg voor Ajax vrij om vol voor de overwinning én landstitel te gaan.

Eriksen leidt Ajax richting 32e landstitel

Christian Eriksen was verantwoordelijk voor de eerste kans van Ajax die dag. Terwijl de Deen niet wist te scoren, kwam PSV op een 1-0 voorsprong te staan tegen NEC. Daley Blind kwam even later opstomen vanaf links, maar zijn voorzet bereikte niemand. Kolbeinn Sigthórsson maakte vervolgens in de twaalfde minuut de openingstreffer namens Ajax na een strakke voorzet vanaf rechts van Ryan Babel. Virtueel lagen de Amsterdammers nu op titelkoers, maar er was nog een lange weg te gaan.

Eriksen was in minuut 25 de man die zorgde voor de 2-0. De middenvelder kwam van rechts en haalde snoeihard uit. De doelman leek de bal nog te hebben, maar liet hem los en rolde zo alsnog de goal in. PSV kwam dertien minuten later op een 2-0 voorsprong te staan in Eindhoven, maar jagend op de landstitel leverde die voorsprong niks op. Ajax bleef na de 2-0 van Eriksen kansen creëren, maar de bal wilde maar niet het doel in. Ook toen Sigthórsson de Willem II-doelman voorbij wist te gaan en met rechts uithaalde, zat een goal er niet in: de hoek was simpelweg te moeilijk.

Ajax kwam pas weer tot scoren in de tweede helft, in minuut 68 om precies te zijn. Eriksen stuurde Babel op de rechterflank uitstekend weg, waarna de aanvaller opnieuw voor de voorzet ging. De bal kwam voor de voeten van Viktor Fischer te liggen, die rustig binnen tikte: 3-0. PSV had in de tussentijd een tegentreffer geïncasseerd van NEC, vier minuten voordat Fischer namens de Amsterdammers scoorde. NEC kwam in de 76e minuut ook nog eens op gelijke hoogte met PSV, waardoor de landstitel Ajax haast niet meer kon ontglippen.

PSV herstelde de voorsprong twee minuten later al door een doelpunt van Jermain Lens, maar veel maakte het niet uit. Ajax lag op kampioenschapskoers met de 3-0 voorsprong tegen Willem II, wat in minuut 82 ook nog eens 4-0 werd. Een hoekschop van Eriksen kwam aan bij Siem de Jong, die de bal op makkelijke wijze binnen wist te tikken. Het werd in de 89e minuut zelfs 5-0, nadat een voorzet van Eriksen vanaf de linkerkant van het strafschopgebied invaller Hoesen bereikte. PSV maakte een minuut later nog de 4-2, maar het kampioenschap ging toch écht naar Ajax met nog één speelronde te gaan.

Uitreiking van kampioensschaal gaat bijna fout

Tijd voor het uitreiken van de schaal dan, wat door oud-Ajacied Rob de Wit werd gedaan. Klein probleempje vooraf: Blind liet de kampioensschaal vallen voordat hij werd uitgereikt aan aanvoerder De Jong. Het mocht de pret echter niet drukken en zo was de 32e landstitel voor Ajax een feit.

Voor Boerrigter, die tijdens de kampioenswedstrijd op de bank begon, was het een speciale dag. Zo laat hij aan Ajax Showtime weten dat hij het jammer vond dat hij als wisselspeler begon, maar: 'Als je mag spelen voor een titel is dat altijd bijzonder. Veel voetballers zullen nooit een prijs in de wacht slepen. Dus als je mag spelen voor de titel, landskampioen van Nederland, is dat wel superbijzonder!'

Ajax-supporter Twan was op die dag aanwezig in ArenA en vertelt hoe hij de 32e landstitel ervoer: 'Mooie dag was dat. Ik was volgens mij 17, en was met mijn vader en twee broertjes naar de wedstrijd. Van de wedstrijd zelf herinner ik me niet heel veel meer, wel het feest daarna op het Arenaplein. Ik was snel naar de Albert Heijn op station Bijlmer gerend om bier te halen voor mijn vader en mijzelf, en we hadden mooie plekken om het feest te zien op het grasveld. Mijn vader leeft nu niet meer helaas, maar ik heb ontzettend mooie herinneringen aan die dag!'

Terrence Riepma (Twitter: @TerrenceRiepma | e-mail: t.riepma@valkeringmedia.nl)