Feyenoord - Ajax in cijfers: Stekelenburg dwingt plek in EK-selectie af

door Melle Goekoop 14

Bron Ajax Showtime

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax won zondagmiddag met 0-3 van Feyenoord. Welke Ajacieden vielen op in De Klassieker?

Voordat er gekeken wordt naar de individuele prestaties kijken we naar de algemene statistieken. Ajax heeft over de hele wedstrijd geen enkele grote kans gecreëerd. Dat is ook terug te zien aan de doelpunten: twee eigen goals en een doelpunt uit een counter. In de eerste helft had Ajax nog een hoger balbezit dan Feyenoord (64%), maar in de tweede helft zakte dat naar 44%.

Ook het aantal schoten op goal daalde in de tweede helft, van drie naar één schot op doel. Op basis van de statistieken lijkt Feyenoord in alles het beter te hebben gedaan dan Ajax in de tweede helft. Toch geeft de eindstand een ander spelbeeld weer.

Stekelenburg dwingt plek in EK-selectie af

Een reden voor de score is de uitstekend keepende Maarten Stekelenburg. De doelman had vier goede reddingen, waaronder zelfs een gehouden strafschop van Leroy Fer. De penalty was weliswaar slecht ingeschoten, maar de ervaren doelman wist zijn doelman schoon te houden door in de goede hoek te duiken.

Niet alleen met zijn reddingen blonk Stekelenburg uit. De doelman had een actieve rol in het veldspel en had 21 succesvolle passes. Zijn relatief lage nauwkeurigheidspercentage, 68 procent, is te verklaren door het aantal lange ballen dat de doelman verzond. Hiervan kwamen slechts vier van de veertien aan.

Gravenberch heeft vorm compleet terug

Ryan Gravenberch speelde tegen Feyenoord wederom een uitstekende wedstrijd. De middenvelder verstuurde vijftig passes waarvan er 43 succesvol waren. Daarnaast had hij een schot op doel en waren al zijn vijf dribbels succesvol.

De middenvelder was tegen Feyenoord voornamelijk in defensief opzicht belangrijk. Hij won al zijn tien duels, werkte twee keer de bal weg, had één onderschepping en maakte twee tackles. Zo laat de jongeling zien dat hij op defensief vlak een grote ontwikkeling doormaakt.

Timber blijft succesvol dribbelen

Een andere jongeling die verdedigend weer uitstekend werk leverde, was Jurriën Timber. Tegen Feyenoord had hij drie onderscheppingen, maakte hij vier tackles, blokte hij één schot en is hij slechts één keer voorbij gedribbeld. Van de negen duels die de verdediger aanging, won hij er zes. Opvallend genoeg won zijn partner in het centrum, Lisandro Martínez, geen enkel duel tegen Feyenoord.

Aanvallend liet Timber zich ook gelden. Hij verzond één key pass en van de 59 passes die hij verstuurde, kwamen er 53 aan. Hier zaten nog drie lange ballen tussen, waarvan er één succesvol was. Timber behield tegen Feyenoord zijn hoge slagingspercentage van dribbels. De enige dribbel die hij ondernam, was namelijk wederom succesvol.

Haller onzichtbaar

Hoewel de spits maar één helft speelde tegen Feyenoord, kon hij zich in die helft moeilijk onderscheiden. De Fransman had 23 balcontacten en verloor hem daarbij zeven keer. Van zijn passes kwamen er vier van de zes aan. Ook in de luchtduels had de spits het lastig, aangezien vijf van de zes gingen verloren.

Er zijn ook positieve dingen op te merken aan het duel van Haller. Zo slaagde vijftig procent van zijn ondernomen dribbels en was hij in verdedigend opzicht bedrijvig. Hij werkte hij vijf keer de bal weg uit de eigen zestien, had twee succesvolle tackles en won vier van zijn acht duels.

Vleugels hebben moeite met voorzetten

De vleugelspelers van Ajax, Dušan Tadić en Antony, waren in de wedstrijd tegen Feyenoord succesvol in hun dribbels. Tadić ondernam er drie en Antony twee. Opvallend is dat het vervolg vaak uitbleef. Tadić gaf zes voorzetten en Antony twee, maar geen enkele daarvan kwam aan bij een ploeggenoot.

Aan de statistieken is tevens terug te zien dat Antony vaak onderuit gehaald werd, wat uiteindelijk ook leidde tot de rode kaart van Tyrell Malacia. Op de Braziliaan werd in het totaal vijf keer een overt