Ebecilio doet zijn verhaal: 'Deed andere dingen om me gelukkig te voelen'

door Gino Haverkamp 43

Bron Voetbal International

Ebecilio doet zijn verhaal: 'Deed andere dingen om me gelukkig te voelen'

door Gino Haverkamp 43

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Oud-Ajacied Lorenzo Ebecilio heeft een zware tijd achter de rug. Na anderhalf jaar zonder club te hebben gezeten, dook de dertigjarige aanvaller op bij het Cypriotische Achyronas Liopetriou. Hoewel Ebecilio pas dertig is, heeft hij al tal van clubs versleten. Tegenover Voetbal International doet hij zijn verhaal.

In december 2010 debuteerde Ebecilio onder Frank de Boer in het eerste van Ajax. Hoewel hij in het seizoen 2010/11 bijna alles speelde, vertrok hij in de zomer van 2013 relatief anoniem uit Amsterdam. Wat volgde was een zwerftocht door Europa en Azië. Zijn lijstje clubs is enorm: Metalurg Donetsk, FC Qabala, Mordovia Saransk, Anzhi Makhachkala, APOEL Nicosia, Rode Ster Belgrado, Júbilo Iwata en nu dus Achyronas Liopetriou.

In Nederland kwam Ebecilio vooral in het nieuws met bijzaken. Zo verkocht hij zijn kampioenshorloge van Ajax, werd hij op dezelfde dag vader van kinderen bij twee verschillende vrouwen en liep hij een gebroken scheenbeen op in zijn tijd in Rusland. Ebecilio heeft een moeilijke periode achter de rug, zo vertelt hij. 'Die wilde tijden zijn niet top geweest voor mijn voetbalcarrière', erkent hij. 'Ik heb veel meegemaakt, laat ik het zo zeggen.'

Depressie speelde Ebecilio parten

Ebecilio kampte met een depressie waar hij maar moeilijk uitkwam. 'Ik kwam maar niet uit het zwarte gat', legt hij uit. De oorzaak van de mentale problematiek houdt hij liever voor zich, dat is privé. Hij kwam aan en woog op een gegeven moment zo'n honderd kilo. 'Het eten gaf me een lekker gevoel. Ik deed andere dingen om me gelukkig te voelen.' Zo dronk de buitenspeler ook.

Hij zocht oud-prof Iwan Redan op en trainde samen met hem om weer de oude te worden. 'We zijn meerdere keren aan de slag gegaan, maar ik heb het ook steeds weer losgelaten.' Op een gegeven moment draaide Ebecilio, die zich er goed bewust van was dat het niet goed met hem ging, de knop om. 'Met zo’n depressie zit je constant in je hoofd. Terwijl ik dondersgoed wist wat ik moest doen. Dit keer had ik echt zoiets van: Ik ga het nu écht doen. We gaan deze kant op. Ik kan het gewoon nog.' De oud-Ajacied trainde hard, was te vinden bij de Hoornse amateurclub De Blokker en zat uiteindelijk drie kilo van zijn streefgewicht af. Op het moment staat hij weer onder contract bij een proclub, Achyronas Liopetriou.

Ebecilio legt uit waarom hij niet slaagde bij Ajax

Wie Ebecilio elf jaar geleden zag debuteren tegen Vitesse, had waarschijnlijk niet een dergelijk carrièreverloop verwacht. Alles ging erg snel vanaf zijn debuut, zo vertelt hij. 'Ik was negentien en er kwam ontzettend veel op me af. Na mijn debuut tegen Vitesse speelde ik bijna alles. Voor ik het wist speelde ik in de Champions League.'

Uiteindelijk slaagde Ebecilio niet bij Ajax. Naar eigen zeggen was hij niet professioneel genoeg. 'Ik ging naast het voetbal ook veel stappen en deed wat ik leuk vond. Zo hoort een voetballer van Ajax natuurlijk niet te leven. Dus ik moest op de blaren zitten.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.