De Boer forceerde vertrek bij Ajax: 'Zwarte bladzijde uit mijn carrière’

door Jip Jesse 44

Bron Ziggo Sport

De Boer forceerde vertrek bij Ajax: 'Zwarte bladzijde uit mijn carrière’

door Jip Jesse 44

Bron Ziggo Sport

Laatst geüpdatet

Frank de Boer kijkt niet goed terug op de manier waarop hij als speler bij Ajax is vertrokken. In gesprek bij het programma Tussen de Palen van Ziggo Sport geeft de oud-Ajacied te kennen dat hij op vervelende wijze zijn transfer moest forceren. Volgens De Boer werd vooral toenmalig trainer Morten Olsen daar slachtoffer van.

De Boer liet Ajax na tien seizoenen in de hoofdmacht achter zich voor een avontuur bij FC Barcelona. Op de wijze waarop die overstap destijds tot stand kwam, kijkt de analist allesbehalve goed terug. ‘Dat is echt een zwarte bladzijde. Vooral voor Morten Olsen, de trainer op dat moment', opent De Boer. 'Wat je echter niet ziet, is het proces dat daarvoor aan de gang is. Ronald (De Boer, red.) kon naar Arsenal, ik zei toen dat ik nog minimaal twee jaar zou blijven. Ik dacht: iemand moet Sjaak Swart een keer van de troon stoten, en ik had toen al 434 duels op mijn naam staan', vervolgt de voormalig trainer van Ajax zijn verhaal.

‘Ik zou bij Ajax blijven en Ronald een transfer gunnen, want zijn knie was niet helemaal jofel.’ De club mikte echter op een langer verblijf van beide broers. ‘Ajax zette de hakken in het zand, en hield ons aan ons contract. Vervolgens kwam in 1998 het WK eraan. Ronald en ik speelden best een aardig toernooi en Barcelona meldde zich. Daar wilden we graag heen, maar ook dat wilde Ajax niet. We moesten vervolgens aangeven waarom we niet wilden blijven. We hebben toen veel nare dingen gezegd over Morten Olsen, terwijl dat helemaal niet waar was. We zeiden dat het geen goede trainer was bijvoorbeeld.’ Deze manier van vertrekken was niet hoe broers het hadden gewild. ‘We gingen echt een transfer forceren. Dat zat zo tegen onze natuur in.’

Van oud zeer tussen trainer Olsen en de gebroeders De Boer is volgens de geboren Hoornaar echter geen sprake. ‘Ik heb hem later nog gesproken. Het is allemaal wel goed, hij begreep uiteindelijk wel dat het zo ging. Maar het is wel een zwarte bladzijde uit onze carrière.’

Geen spijt van vertrek Ajax

Ondanks de vervelende aanloop naar de clubwissel, heeft De Boer geen spijt van zijn beslissing om Ajax te verlaten. ‘Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat we die keuze uiteindelijk gemaakt hebben. Het heeft me een wereldburger gemaakt, spelend in een van de mooiste stadions ter wereld. Het was een fantastische ervaring.’ De Boer speelde uiteindelijk 214 duels voor de club uit Catalonië. Verder stond de verdediger nog onder contract bij respectievelijk Galatasaray, Rangers en Al-Rayyan, alvorens hij in 2005 zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing.

Zet nu in op de EK wedstrijden! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Wil jij aanspraak maken op een EK-welkomstbonus tot wel 100 euro? Schrijf je nu in! Alleen voor nieuwe spelers. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.