Ajax - Sporting Portugal: wat staat er nog op het spel voor de Amsterdamse club?

door Bart Veenstra 10

Bron Ajax Showtime

Ajax - Sporting Portugal: wat staat er nog op het spel voor de Amsterdamse club?

door Bart Veenstra 10

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax neemt het dinsdagavond in een lege Johan Cruijff ArenA op tegen Sporting Portugal. De Amsterdamse club is al zeker van de groepswinst en om die reden zou je kunnen stellen dat er niets meer op het spel staat. Maar is dat wel zo? Nee. Er staan wel degelijk belangrijke dingen op het spel.

Record

Ajax kan voor het eerst in zijn historie alle groepswedstrijden in de Champions League winnen. De Amsterdamse club behaalde eerder eens zestien punten in de groepsfase. In het seizoen 1995/1996 won Ajax vijf keer en speelde het één keer gelijk. Dat gelijkspel was op bezoek bij Grasshopper Club (0-0). Ajax won wel twee keer van Real Madrid en Ferençvaros.

Dit seizoen pakte Ajax tot nu toe vijftien punten uit vijf wedstrijden. Een zege op Sporting Portugal kan Ajax de maximale achttien punten bezorgen. Mocht dat lukken, is dat voor Ajax een unicum.

Denk jij dat Ajax de Champions League wint? Krijg 21,00 keer je inzet terug!

UEFA-premie

In tijden van de coronacrisis telt elke euro en daarom zal de directie van Ajax hard hopen op een nieuwe groepszege in de Champions League. De Amsterdamse club vergaarde dit seizoen al 66,8 miljoen euro aan omzet, al kan dit door een zege op Sporting Portugal nog hoger uitvallen. Een groepszege in de Champions League levert normaal gesproken 2,8 miljoen euro op, maar omdat de overgebleven premies van de gelijke spelen in de groepsfase worden herverdeeld op basis van het aantal overwinningen, zou een zege Ajax dinsdagavond 3,1 miljoen euro kunnen opleveren. Een bedrag dat de Amsterdamse club in deze tijden maar al te goed gebruiken. Zeker omdat Ajax voorlopig vanwege de coronamaatregelen zonder publiek zal moeten spelen.

Marketing

Ajax kan zijn merknaam nog groter maken door ook zijn zesde groepsduel van de Champions League te winnen. In de voetballerij geldt 'je bent zo goed als je laatste wedstrijd' en daarom zal Ajax er veel aan gelegen zijn om te winnen en geen gezichtsverlies te willen lijden.

Scoort Haller het openingsdoelpunt tegen Sporting Portugal? Ontvang 4,50 keer je inzet!

Coëfficiëntenpunten

Nederland concurreert op dit moment op de UEFA-ranking met nummers vijf en zes Frankrijk en Portugal. Daarom is het duel met het Portugese Sporting Portugal extra interessant. Als Nederland één van die twee landen weet in te halen, plaatsen de nummers één én twee van de Eredivisie zich rechtstreeks voor de Champions League van het seizoen 2024/2025.

Voor Ajax zou dat geweldig nieuws zijn. De Amsterdamse club begroot op de Champions League en om die reden is het behalen van Champions League-voetbal ieder seizoen enorm belangrijk. De makkelijkste weg daar naartoe is een landstitel. Het kan natuurlijk gebeuren dat Ajax een keer naast de titel grijpt. In dat geval zou een tweede plek, waar dan ook een Champions League-ticket voor zou staan, een mooie uitkomst bieden. Het duel met Sporting Portugal, een club uit het land van de directe concurrent, is in dat opzicht dan ook ideaal.

Minuten voor reservespelers

Het duel met Sporting Portugal zal ook voor enkele wisselspelers van groot belang zijn. Enkele spelers zitten dit seizoen geregeld op de bank en mogelijk krijgen zij dinsdagavond minuten. Voor spelers als André Onana, Nicolás Tagliafico, Perr Schuurs, Devyne Rensch, Davy Klaassen, Mohamed Daramy, David Neres en Danilo Pereira lonken kansen om zichzelf te laten zien, terwijl Ten Hag blij zal zijn met het feit dat hij deze spelers minuten kan geven. Op die manier zullen zijn wisselspelers ritme opdoen, wat later in het seizoen essentieel kan zijn.

Bovendien kunnen bepaalde spelers - we noemen een Tagliafico of een Neres - zich in de kijker spelen bij andere Europese clubs. Beide spelers hebben een vertrekwens, terwijl Ajax bij een goed bod niet onwelwillend tegenover een vertrek staat van Tagliafico of Neres. Wel zal Ajax Tagliafico en/of Neres pas laten gaan wanneer daar vervanging voor gehaald kan worden.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Ajax met 3-1 wint van Sporting Portugal? Zet in en krijg 11,00 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties