Ajax - Sparta in cijfers: Lange bal specialiteit Blind en Martínez

door BartVeenstra 18

Ajax - Sparta in cijfers: Lange bal specialiteit Blind en Martínez

door BartVeenstra 18

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax won zondagavond in eigen huis van Sparta Rotterdam (4-2) en enkele spelers springen er qua statistieken bovenuit.

Tadić en Haller overleggen geweldige statistieken

Dusan Tadić en Sébastien Haller konden zondagavond geweldige statistieken overleggen. Te beginnen met Tadić. De aanvoerder van Ajax speelde een uur mee en in die zestig minuten wist hij drie keer een assist te leveren. Alleen al vanwege die drie assists verdient de Serviër de complimenten. Buiten dat kent Tadić nog meer goede statistieken. Zo had hij een passzuiverheid van 83 procent, leverde hij vijf key passes en won hij alle duels die hij aanging (vier).

Ook Haller presteerde tegen Sparta Rotterdam uitstekend. De spits scoorde twee keer en als je als spits bij Ajax twee keer scoort, ben je al een heel eind op weg. De Frans-Ivoriaanse aanvaller had verder een passzuiverheid van 75 procent en leverde bovendien nog een keypass. Van de negen duels die Haller aanging, won hij er vijf.

Schuurs bewijst zijn waarde, maar zeggen de statistieken alles?

Perr Schuurs stond tegen Sparta Rotterdam weer eens in de basis. Trainer Erik ten Hag zag de verdediger een 'uitstekende' wedstrijd spelen en de statistieken bewijzen dat ook. Zo blijkt uit de statistieken dat Schuurs al zijn duels (drie) won, dat er 103 van zijn 110 passes (94 procent) aankwamen bij een teamgenoot en dat zijn lange ballen redelijk nauwkeurig waren: vijf van de acht kwamen aan. Bovendien wist Schuurs een doelpunt te maken.

Toch lijken de statistieken niet alles te zeggen. Zo werd Schuurs bij de 4-1 voorbij gestreefd door Danzell Gravenberch, die enkele seconden later zou scoren. En ook bij de 4-2 wist Gravenberch voor Schuurs te komen, waardoor de Limburger bij beide tegengoals betrokken was.

Lange bal specialiteit van Blind en Martínez, Álvarez verdedigend én aanvallend belangrijk

Blind kan wat betreft de statistieken eveneens terugkijken op een goede wedstrijd. De multifunctionele voetballer speelde dit keer als linksback en ook vanuit die positie wist hij meerdere aanvallen op te zetten. Hij leverde één keer een keypass en van de zes keer dat hij een lange bal gaf, kwamen er liefst vijf (!) aan. Bovendien toonde Blind zich nauwkeuring in de passing: 85 procent van zijn passes kwamen aan.

Lisandro Martínez liet eveneens zien te beschikken over een perfecte lange bal. Van de zeven lange ballen, kwamen er zes aan. Eén daarvan leidde de openingstreffer van Ajax in. Bovendien was de Argentijn zuiver in zijn passing: 93 procent van zijn passes kwamen aan. Minpuntje: het aantal gewonnen duels van Martínez. Van de twaalf duels die hij aanging, won hij er slechts drie. Daarvan waren er negen in de lucht, waarvan hij er slechts twee won.

Ook Edson Álvarez heeft zijn draai bij Ajax écht gevonden. De Mexicaan liet ook tegen Sparta zien waarom hij in de basis staat. Van de duels in de lucht won hij er vier van de zes en daarnaast zorgde hij voor liefst vijf onderscheppingen tijdens het duel met Sparta. Opvallend was ook dat Álvarez ook aanvallend zijn steentje bij kon dragen. De Mexicaan was met een assist op Haller goed voor een aanvallende impuls.

Idrissi toont gedrevenheid met dribbels

Invaller Oussama Idrissi toonde zich tegen Sparta Rotterdam gedreven door enkele dribbels aan te gaan. De huurling van Sevilla speelde dertig minuten mee en ging drie keer een dribbel aan, waarvan er twee succesvol waren. In vergelijking met de andere buitenspelers: Neres ging in 45 minuten twee keer een dribbel aan, waarvan er één slaagde. Antony ging er drie aan, waarvan geen enkele succesvol bleek. Tadić ging één dribbel aan en die slaagde.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Ajax met 2-0 wint van Lille OSC en dus doorgaat in de Europa League? Zet in en krijg 7,55 keer je inzet terug!

Bron Ajax Showtime

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties