Ajax op bezoek bij wisselvallig AZ

door Cristian de Jong 81

Ajax gaat zondagmiddag op bezoek bij AZ. Om 16.45 uur wordt er afgetrapt in het AFAS Stadion. De Amsterdammers kenden de laatste tijd weinig problemen in Alkmaar. De laatste nederlaag van Ajax uit bij AZ was in het seizoen 2019/2020. Toen maakte Myron Boadu in de negentigste minuut het enige doelpunt.

Sinds dit verloren duel kende Ajax geen moeilijkheden meer in Alkmaar. Afgelopen seizoen werd er weliswaar met 2-2 gelijkgespeeld, maar door dit gelijke spel kon Ajax de week erna in eigen huis kampioen worden tegen sc Heerenveen. Door een goal van Brian Brobbey gingen de Amsterdammers met een voorsprong de rust in. Het waren echter Vangelis Pavlidis en Hakon Evjen die AZ na rust op een 2-1 voorsprong schoten. In de slotfase kopte Edson Álvarez de 2-2 binnen na een indraaiende corner van Steven Berghuis. Hierdoor nam de ploeg van Erik Ten Hag een punt mee naar huis en kon het tegen Heerenveen de 36e landstitel binnenslepen.

Ook in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi van vorig seizoen ging Ajax op bezoek op bij de Alkmaarders. Toen won Ajax in een snoeihard duel met 0-2, mede dankzij goals van Steven Berghuis en de invallende Davy Klaassen. Hierdoor bemachtigde Ajax een plekje in de finale van het toernooi. Deze werd echter niet gewonnen. PSV was in de Kuip met 2-1 te sterk.

Zoals vermeld verloor Ajax voor het laatst in het seizoen 2019/2020 in Alkmaar. Myron Boadu, momenteel speler van AS Monaco, kopte in de laatste minuut van de reguliere speeltijd binnen via een corner. Eerder die wedstrijd kreeg Donny Van de Beek een grote mogelijkheid om de Amsterdammers al voor rust op voorsprong te schieten. Na een goede kaats van Klaas-Jan Huntelaar kwam Van de Beek volledig vrij. Hij wist deze grote kans echter niet te verzilveren. De huidig middenvelder van Manchester United schoof de bal naast het doel. In de slotfase van de tweede helft claimde Ajax nog een penalty na een mogelijke handsbal van Owen Wijndal, maar scheidsrechter Danny Makkelie wuifde dit weg. Twee minuten later scoorde Boadu en verloor Ajax voor de tweede keer dat kalenderjaar op bezoek bij AZ met 1-0.

Historisch gezien is AZ-uit over het algemeen geen probleem voor Ajax. In de 51 officiële wedstrijden die Ajax in Alkmaar speelde, gingen er maar twaalf verloren. De Amsterdammers gingen er 27 keer met de drie punten vandoor en twaalf keer werden de punten verdeeld. In deze 51 wedstrijden scoorden de Amsterdammers 93 keer en kreeg het 59 doelpunten om de oren. AZ-Ajax staat dus garant aan doelpunten. De ploeg van Alfred Schreuder zal zich moeten herpakken na de nipte nederlaag op Anfield eerder deze week. In de competitie loopt het nog altijd over rolletjes. Ajax kreeg tevens ook al vijf wedstrijden achter elkaar geen tegendoelpunt.

25 oktober 2009: Ajax scoort er vier na rust

Tot slot blikken we nog even terug op een speciale editie van de Noord-Hollandse derby. Op 25 oktober 2009 stond AZ-Ajax ook op het progamma. Martin Jol en zijn mannen kenden een lastige eerste helft. AZ kwam dan ook door een goal van Mounir El Hamdaoui verdient op een 1-0 voorsprong. Maar na rust waren de rollen omgedraaid. Door een poeier van Urby Emanuelson kwam Ajax op gelijke hoogte. Al snel na de 1-1 scoorde Luis Suarez de 1-2. Zo stond Ajax binnen no-time op voorsprong. Gregory Van der Wiel scoorde na een prachtige combinatie de 1-3. In de absolute slotfase trof Suarez voor de tweede keer die middag het doel. Enkele seconden later deed Graziano Pellè nog wat terug, dit mocht echter niet baten. Ajax sloeg na rust toe en won uiteindelijk comfortabel met 2-4 in Alkmaar.

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.