Ajax op bezoek bij Heracles Almelo: allesbehalve een garantie op drie punten

door Jesse ter Haar 31

Ajax op bezoek bij Heracles Almelo: allesbehalve een garantie op drie punten

door Jesse ter Haar 31

Laatst geüpdatet

Ajax neemt het komende zaterdagavond op tegen Heracles Almelo. De Amsterdammers gaan op bezoek in het Erve Asita in Almelo, een plek waar de ploeg van Erik ten Hag het maar zelden gemakkelijk heeft. Sterker nog: in de laatste vijf jaar verloor Ajax er vaker dan dat het er won. Gezien de cijfers van de laatste jaren zal de ploeg er – ondanks de bloedvorm – verstandig aan doen om er vol focus aan te treden. Tijd om een blik te werpen op de laatste vijf edities.

Seizoen 2020/2021

Tijdens het seizoen 2020/2021, waarin Ajax met zestien punten voorsprong op PSV uiteindelijk fluitend kampioen werd, verliep het voor de recordkampioen van Nederland positief in Almelo. De manschappen van Ten Hag traden aan met grotendeels dezelfde basiself als waarin Ajax vandaag de dag speelt. Lisandro Martínez zat toen nog op de bank, terwijl ook Antony niet in de basis stond. Steven Berghuis was zelfs nog contractspeler van Feyenoord en Davy Klaassen stond op tien. Laatstgenoemde deed die dag zijn titel ‘Mister 1-0’ eer aan. Met een schot met rechts maakte hij die dag in de veertiende minuut de openingstreffer op aangeven van Sébastien Haller. Tien minuten voor tijd was het compleet andersom. Haller scoorde met links op aangeven van de middenvelder. Het zorgde voor de 0-2, wat tevens de eindstand was.

Seizoen 2019/2020

Tot zover het positieve gedeelte van Ajax’ record van de laatste jaren, voor nu. In het seizoen 2019/2020 verliep het immers een heel stuk minder positief. Ajax verloor niet twee, maar drie punten die dag. Ryan Babel was die dag de linksbuiten van Ajax, terwijl Martínez nog middenvelder was en Donny van de Beek de nummer tien. Genoeg namen om het verschil te maken, zou je zeggen. Ajax wist het net die dag echter niet te vinden en tot overmaat van ramp deed de opponent dat wel. Cyriel Dessers was dat seizoen op schot en toonde dat ook tegen Ajax aan. In de 77ste minuut ging hij het duel aan met Daley Blind, waarna hij de bal vernietigend tegen de touwen joeg. Het zou het enige doelpunt van de wedstrijd blijken: 1-0.

Seizoen 2018/2019

Ging het een seizoen daarvoor dan beter? Nee, allesbehalve. De wedstrijd Heracles Almelo – Ajax kende die dag exact dezelfde uitslag als bovenstaand duel. Het duel vond plaats voorafgaand aan de welbekende thuiswedstrijd tegen Real Madrid en bleek een slechte generale repetitie. Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Hakim Ziyech stonden toen nog onder contract bij Ajax, maar kwamen in het seizoen 2018/2019 niet tot scoren in Almelo. Waar het een seizoen later in de slotfase misging, kwam Heracles Almelo die dag al in de zeventiende minuut tot scoren via Mohammed Osman. Tijd genoeg om de klap te boven te komen, zou je denken. Ajax slaagde er niet in en verloor met 1-0, waarna het vier dagen later ook verloor van Real Madrid (1-2).

Ajax op bezoek bij Heracles Almelo: allesbehalve een garantie op drie punten
In het seizoen 2018/2019, waarin Ajax het tot de halve finale van de Champions League wist te schoppen, wist het eveneens niet te winnen in Almelo.

Seizoen 2017/2018

Dan het seizoen 2017/2018. Won Ajax tijdens die jaargang dan wel van Heracles Almelo? Nee, ook toen liep het niet goed af. De Amsterdammers traden dat seizoen aan met Joël Veltman, Mitchell Dijks, Amin Younes en Justin Kluivert, maar wisten ook toen de drie punten niet mee naar huis te nemen. De ploeg van Marcel Keizer kwam via Ziyech nog op een 0-1 voorsprong na een assist van Younes, maar hierna gaf de ploeg het volledig uit handen. Paul Gladon en Brandley Kuwas legden Ajax over de knie die dag.

Seizoen 2016/2017

We sluiten het verhaal wel positief af. Het seizoen daarvoor wist Ajax immers wel te winnen. In het seizoen 2016/2017 – waarin de Amsterdammers het tot de finale van de Europa League schopten – werden er drie punten meegenomen uit Almelo. Peter Bosz speelde met Bertrand Traoré in de spits en Nemanja Gudelj en Jaïro Riedewald als controlerend duo op het middenveld. Het bleek goed genoeg om de ploeg van John Stegeman – hij was destijds de trainer van Heracles Almelo – met 0-2 te verslaan. Klaassen en Gudelj waren die dag de doelpuntenmakers, weet je het nog? Het kwam pas laat op gang, maar binnen tien minuten werd het net plots tweemaal gevonden.

Onder de streep ging Ajax dus driemaal onderuit in Almelo in de laatste vijf seizoenen. Huidig trainer Frank Wormuth toonde meermaals aan grip op het spel van Ajax te kunnen krijgen en het de Amsterdammers moeilijk te kunnen maken. Ajax mag door de briljante zeges op Borussia Dortmund en PSV vertrouwen getankt hebben, maar mochten zij Heracles Almelo als een tussendoortje zien, dan kan de ploeg van Ten Hag van een koude kermis thuiskomen.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties