Ajax O17 legt het in strafschoppenreeks af tegen FC Utrecht en ligt uit bekertoernooi

door Jesse ter Haar 13

Ajax Onder 17 is dinsdagavond uitgeschakeld in het bekertoernooi. De Amsterdammers gingen op bezoek bij de leeftijdsgenoten van FC Utrecht en kwamen in de reguliere speeltijd niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Zoals te doen gebruikelijk bij de jeugd werden er hierna meteen strafschoppen genomen en hierbij legde de club uit Amsterdam het af tegen FC Utrecht.

FT | FC Utrecht O17 - Ajax O17 (0-0)

De eerste kansen van de wedstrijd waren voor FC Utrecht, maar het was Freek Entius die zich positief wist te onderscheiden. Eerst pakte hij een afstandsschot, waarna een kopbal uit een hoekschop hem ook niet wist te kloppen. Even later ging het al vroeg mis in de Ajax-opbouw, maar in de korte hoek was het opnieuw Entius die in de weg lag. Het beeld mocht duidelijk zijn: Ajax had het lastig in de openingsfase. Na twintig minuten voetballen was het Shedrach Ebite die namens Ajax O17 de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Hij kon koppen bij de tweede paal, maar bleek buitenspel te hebben gestaan. Niet lang daarna dook Zakaria Ouazane op met een gevaarlijk schot, maar de keeper tikte de bal uit de hoek.

Hierna liet FC Utrecht zich weer eens zien, maar Entius blonk opnieuw in positieve zin uit. Een lastige schietkans voor Ebite deed de supporters vervolgens weer opveren, maar hij schoot de bal vanuit de stuit over. Het spel ging behoorlijk heen en weer. Ajax kreeg de ruimte om op te bouwen, maar vanuit het middenveld werd er door de tegenstander fel druk gezet. Ajax had er moeite mee en wist voor rust dan ook niet te scoren. Ouazane schoot nog een vrije trap in de muur, terwijl Entius voor rust nog eens moest ingrijpen, maar na de eerste helft stond de brilstand nog op het bord.

Na de thee kreeg Ajax meer grip op de wedstrijd en kregen de Amsterdammers controle. Tot kansen leidde het echter nog niet meteen. Het was telkens net niet voor de Ajacieden, die er vooral via Ebite enkele keren dicht bij waren. Aan de andere kant kreeg FC Utrecht na een uur voetballen een gevaarlijke kopkans, maar die verdween over het doel. Kort hierna werden er vijf wissels doorgevoerd bij Ajax, maar het was FC Utrecht dat al snel een serieuze kans kreeg. Entius moest zich strekken om een bal uit de korte hoek te tikken en dat deed hij met verve. Ebite probeerde het in het vervolg nog maar eens, maar hij zag zijn schot geblokt worden en moest het doen met een hoekschop.

Gaandeweg de tweede helft schroefde Ajax het tempo op en dwong het FC Utrecht naar achteren. De Amsterdammers gingen nadrukkelijk op zoek naar het openingsdoelpunt. Don O’niel had in de 77ste een aardige vrije trap in huis, maar hij krulde hem over het doel. Niet veel later ging de Ajax-storm alweer liggen en ging de wedstrijd een gesloten fase in. In de slotminuut kregen de talenten van Ajax nog een serieuze kans. Yasser El Aissati sneed een hoekschop goed aan, waarna Luc van der Graaf de bal maar net voorlangs kopte.

Het bleek de laatste kans, want hierna volgde niets anders dan het uitspelen van de wedstrijd. Het bleef gelijk en dus volgde er een strafschoppenserie. Het nemen van de strafschoppen ging FC Utrecht vervolgens beter af. Het was Ebite, die de bal er tijdens de reguliere speeltijd ook al niet in kreeg, die de eerste penalty van Ajax voor zijn rekening nam én miste. FC Utrecht benutte alle vijf de strafschoppen en dus won het de reeks met 5-3.

Entius; Ugwu, Van der Graaf, De Ruiter, El Aissati; Jordan, Bounida, Appiah; Ouazane, Ebite, Sambo.

Schreuder, O'niel, Janse, Beekman, Johnson, Steur, Moester.

Opstelling PSV O18:

Steur; Waayers, Piedfort, Dagasan, Dams; Geerts, Land, Kuhn; Kwaaitaal, Uneken, Abed.

Wissels PSV O18:

El Meliani, Gonzaga, Simons, Smolenaars, Bouhoudane, Evripidou.

Opstelling Ajax O18

T. Setford; Voûte, Verschuren, Agougil, Alders; Brandes, Godts, Misehouy; Kalokoh, Boerhout, Idumbo.

Wissels Ajax O18

Reverson, Viereck, Van Bohemen, Gorter, Chahid, Wolff, Speksnijder.

1-0 PSV (23')
2-0 PSV (75')
3-0 PSV

Denk jij dat Ajax woensdag binnen 90 minuten weet te winnen van Feyenoord? Zet in en ontvang 3,00 keer je inzet terug als Ajax zonder verlenging weet te winnen!