Ajax moet serieus aan de slag om vertrek van Blind op te vangen

door Jesse ter Haar 226

Bron Ajax Showtime

Ajax moet serieus aan de slag om vertrek van Blind op te vangen

door Jesse ter Haar 226

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Het vertrek van Daley Blind bij Ajax is om meerdere redenen te betreuren. Niet alleen vertrekt er een groot Ajacied bij de club, ook lijkt Ajax aan de slag te moeten op de transfermarkt. Het regent bepaald geen linksbenige verdedigers in het voetbal en laat Blind er nu net eentje zijn. Zijn vertrek zorgt ervoor dat Ajax drie linksbenige verdedigers over heeft en dat kan zomaar voor problemen gaan zorgen.

Allereerst gaan de gedachten uit naar wat Blind voor Ajax heeft betekend. De Amsterdammers behaalden landstitel na landstitel wanneer hij in dienst van de club was, maar zijn vertrek heeft invloed op meer dan alleen het zilverwaar. Het niveau van zijn spel was een eeuwig durende discussie, waar simpelweg geen eenduidig en goed antwoord op te geven was. Wat Ajax vooral gaat missen, is een Ajacied in hart en nieren. Blind wilde altijd het beste voor de club en wilde dan ook altijd zijn beste beentje voor zetten. Het Ajax-DNA binnen de club is veel waard en dat gaat Ajax kwijtraken.

Wanneer we verder kijken naar de gevolgen van Blinds transfer, komen we in de selectiebreedte terecht. Hij was aan het begin van het seizoen nog de vaste linksback van Ajax, maar die plek raakte hij tegen het einde van de eerste seizoenshelft kwijt. Owen Wijndal stond op en kreeg de voorkeur van Alfred Schreuder. Zijn optredens waren nog niet altijd even overtuigend, maar nu Blind weg is, komt voor hem écht het moment om op te staan. De potentie van Wijndal is duidelijk aanwezig en dus mag hij de mensen binnen én buiten de club gaan overtuigen van zijn kwaliteiten.

Op de linksbackpositie ligt zodoende het probleem niet. Wijndal is in de basis een prima optie voor die positie, waarbij Youri Baas de meest aangewezen persoon lijkt te zijn om als back-up voor die positie te fungeren. De negentienjarige linksback mag dan pas zes wedstrijden in Ajax 1 gespeeld hebben, maar Ajax moet de eigen identiteit goed in de gaten blijven houden. De club staat voor het geven van kansen aan talenten en dat onder het mom: goed genoeg is oud genoeg. Bovendien gaat het om een rol als back-up en hoeft Baas nog niet als eerste optie op linksback op te staan. Ajax neemt het risico dat hij door moet schuiven bij een blessure van Wijndal, maar een risico hoort bij het leven en al zeker binnen het voetbal. In geval van nood heeft Ajax nog Rensch, die in het verleden al vaker als linksback speelde, achter de hand, maar die optie ligt niet direct voor de hand.

Het hart van Ajax' defensie

Het grootste probleem lijkt voor Ajax in het hart van de defensie te liggen. Daar speelde Blind ook jarenlang en was hij dit seizoen de enige linksbenige back-up voor Calvin Bassey, die op zijn beurt ook niet in alle fases van het seizoen even overtuigend voor de dag kwam. Hij liet zijn potentie blij vlagen zien, maar iemand achter zich om hem scherp te houden lijkt geen overbodige luxe. Blind vervulde die rol, maar valt nu dus weg. De volgende naam in de rij is dan in principe die van Ahmetcan Kaplan. De Turkse verdediger was tijdens de eerste seizoenshelft geblesseerd, maar leek in de tweede seizoenshelft echt zijn kans te gaan krijgen. De mandekker is bovendien linksbenig en in principe dus dé ideale kandidaat om het vertrek van Blind op te vangen, ware het niet dat het noodlot opnieuw toesloeg bij hem.

Tijdens het trainingskamp in Marbella maakte Kaplan indruk op Schreuder, zo liet de oefenmeester weten. ‘Kaplan is een complete speler. Hij kan de opbouw goed verzorgen, heeft een goede inspeelpass, maar is ook een goede kopper, zowel verdedigend als aanvallend’, sprak Schreuder. Een simpele rekensom maakte Kaplan zodoende dé opvolger van Blind, maar door een nieuwe blessure gaat dat verhaal vooralsnog niet door. Op de training liep de Turk een serieuze blessure op aan zijn linkerknie en dat zet een streep door in ieder geval de eerste maanden van de tweede seizoenshelft.

Wat overblijft is een gat in het hart van de defensie, dat Ajax nu op de best mogelijke manier moet zien te dichten. Kik Pierie vertrok op huurbasis naar Excelsior, Lisandro Magallán mag in principe vertrekken, Devyne Rensch is Ajax’ vaste rechtsback en Jurriën Timber is steevast de rechter centrale verdediger van de club. Eén ding staat als een paal boven water: Bassey heeft een nieuwe concurrent nodig. Moet Ajax de transfermarkt op? Het lijkt er wel op.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | E-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.