Ajax klasse apart: 'Verantwoordelijk voor een derde van het totale geld dat de Eredivisie genereert'

door Cristian de Jong 17

Bron Voetbal International

Ajax klasse apart: 'Verantwoordelijk voor een derde van het totale geld dat de Eredivisie genereert'

door Cristian de Jong 17

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax is een klasse apart wat betreft het economisch opzicht, zo schrijft Voetbal International. De Amsterdamse hoofdmacht is verantwoordelijk voor een derde van het totale geld dat de Eredivisie genereert.

Ajax is, samen met PSV en Feyenoord, goed voor zestig procent van de Eredivisie-gelden, zo weet VI. 'Met 189 miljoen benaderde Ajax de eigen omzetpiek uit 2018/19, toen de halve finale in de Champions League werd bereikt.' De club met de laagste omzet is RKC Waalwijk. De ploeg uit Brabant blijft als enige onder de tien miljoen euro.

Omdat de meeste verkopen van Ajax vielen na de sluiting van het boekjaar (30 juni 2022), was het transferbeleid van de Amsterdammers nogal verlieslatend. Ajax wist veel van de verkopen niet goed te timen, waardoor de inkomsten vallen onder het boekjaar van 2022/23. 'Aangezien Ajax vorig seizoen ook de reguliere begroting niet sluitend kreeg, ontstond er een fors verlies van 24 miljoen. Na de grote uitverkoop van afgelopen zomer is duidelijk dat deze zwakke score een incident is geweest', zo valt te lezen.

'Slechte cijfers van Ajax drukken zwaar op het totale resultaat'

De verwachting was dat veel clubs jaren lang zouden moesten herstellen van de coronajaren. 'Best opmerkelijk is dan ook dat dit in de cijfers niet is terug te zien. De omzet van de Eredivisie was nog nooit zo hoog, er werd meer geld uitgegeven dan ooit en dankzij een snelle revival van de transfermarkt kwamen veel clubs toch uit in de zwarte cijfers.' Negen clubs maakten uiteindelijk onder de streep winst. 'Vooral de slechte cijfers van Ajax drukken nogal zwaar op het totale resultaat van de Eredivisie, waardoor de eindscore toch nog negatief is uitgevallen nu bijna alle clubs hun gegevens hebben gepubliceerd.'

Denk jij dat Ajax de competitie hervat met een overwinning op NEC? Zet in en verdien 1,36 keer je inzet terug!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.