Ajax - FC Emmen in cijfers: Tadić bewijst andermaal het gelijk van Ten Hag | Ajax Showtime

Ajax - FC Emmen in cijfers: Tadić bewijst andermaal het gelijk van Ten Hag

door BartVeenstra 4

Ajax - FC Emmen in cijfers: Tadić bewijst andermaal het gelijk van Ten Hag

door BartVeenstra 4

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax won zondagmiddag met 4-0 van FC Emmen en daarmee werd de 35ste landstitel een feit. Welke Ajacieden vielen op in het kampioensduel?

Voordat we kijken naar enkele individuele prestaties van de spelers van Ajax kijken we eerst naar de algemene statistieken. Het verschil tussen de eerste en tweede helft was groot, zo blijkt uit die statistieken. In de eerste helft schoot Ajax zes keer, waarvan één keer op doel. Voor rust werd er één grote kans gecreëerd.

Na rust was dat wel anders. Ajax schoot in de tweede helft negen keer, waarvan liefst vijf keer op doel. Bovendien was het aantal gecreëerde grote kansen met vier na rust veel hoger. Ajax kwam na rust ook tot meer passes: 300 tegenover 223. Bovendien was de passzuiverheid na rust met 88 procent hoger dan de 84 procent in de eerste helft.

Klaassen in topvorm richting het EK

Davy Klaassen laat zich de laatste tijd steeds vaker zien. Toen de middenvelder onlangs op de bank zat tegen FC Utrecht viel misschien pas echt op hoe belangrijk zijn aanwezigheid in het elftal is. Tegen FC Emmen bewees hij andermaal zijn waarde voor het elftal van trainer Erik ten Hag.

Klaassen had met een doelpunt en een assist een groot aandeel in de 4-0 overwinning op FC Emmen. Daarnaast leverde hij twee keypasses en creëerde hij dus één grote kans, waaruit Sébastien Haller wist te scoren. Wie tot slot naar de heatmap van Klaassen kijkt, ziet dat de middenvelder eigenlijk overal op het veld te vinden is.

Tadić bewijst andermaal het gelijk van Ten Hag

Dusan Tadić heeft andermaal het gelijk van Ten Hag bewezen. De trainer ziet in de Serviër een uitstekende linksbuiten, omdat hij vanuit die positie keypasses kan geven. Tegen FC Emmen leverde Tadić vier keer een keypass. Bovendien creëerde hij twee hele grote kansen, hetgeen ook zorgde voor twee keer een assist.

Niet alles gaat goed bij Tadić - zo verloor hij vier van de vijf duels die hij aanging en verloor hij 24 keer de bal - maar het uiteindelijke rendement mag er zijn. De Serviër is met zijn creativiteit - lees: het creëren van grote kansen en het leveren van keypasses - eigenlijk onmisbaar voor Ajax.

Haller heeft de smaak te pakken

Sébastien Haller heeft sinds zijn komst geregeld kritiek te verwerken gekregen, maar Ten Hag heeft hem altijd gesteund. Ook tegen FC Emmen waren de statistieken van de geboren Fransman weer prima. De spits wist te scoren, gaf één keer een keypass en creëerde bovendien één hele grote kans.

Wel is er nog altijd ruimte voor verbetering. Zo kwam 'slechts' 65 procent van zijn 30 passes aan en verloor hij de helft van de duels (14) die hij aanging. Daarnaast leed hij vijftien keer - van zijn 45 balcontacten - balverlies.

Jonge doelpuntenmakers Timber en Rensch op dreef

Jurriën Timber kan terugkijken op een goed optreden in de kampioenswedstrijd van Ajax. De jonge verdediger scoorde zijn eerste treffer in Ajax 1 en zijn statistieken zijn verder prima. Timber behaalde een passzuiverheid van 95 (!) procent en bovendien verloor hij slechts vijf keer de bal. Daarnaast wist Timber ook eenmaal succesvol een dribbel in te zetten.

Ook Devyne Rensch scoorde tijdens de kampioenswedstrijd. Verder was de rechtsback belangrijk met enkele defensieve ingrepen. Zo veroverde hij drie keer de bal met een tackle, verrichte hij drie keer een onderschepping en greep hij ook een keer goed in. Rensch leed verder slechts zeven keer balverlies en behaalde een passzuiverheid van 85 procent. Voorzetten gaf hij niet, maar hij leverde wel een keypass.

Keypasses van Tagliafico, Gravenberch en Álvarez

Tijdens het duel met FC Emmen leverde ook Nicolás Tagliafico een goede prestatie. De Argentijn liet zich met het leveren van twee keypasses zien in aanvallend opzicht. Bovendien creëerde hij één hele grote kans, al leverde het hem geen assist op. Een smetje op zijn duel was zijn gele kaart, waardoor hij geschorst is voor de Klassieker van volgende week.

Ook Ryan Gravenberch liet zich zien met keypasses. De talentvolle middenvelder leverde er twee en bovendien was hij op het middenveld zuiver in zijn passing: 92 procent. Ook Edson Álvarez had met 89 procent een hoge passzuiverheid. De Mexicaan kwam tot één keypass. Wel miste hij één hele grote kans.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Bestel jouw kampioensshirt nu in de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties