Yeşilgöz ziet begin positief effect in nieuwe aanpak voetbalgeweld

door Jip Jesse 5

Bron NOS

Yeşilgöz ziet begin positief effect in nieuwe aanpak voetbalgeweld

door Jip Jesse 5

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Demissionair minister van Justitie Dilan Yeşilgöz ziet de aanpak van voetbalgeweld voorzichtig zijn vruchten afwerpen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer, meldt onder meer de NOS.

Vorig jaar kondigde Yeşilgöz een meer strafrechtelijke aanpak van voetbalgeweld aan. De aanpak, geïnspireerd door die van Engeland, vatte ze samen als: veel vertrouwen en ruimte geven aan de supporter, maar hard straffen als iemand dat vertrouwen beschaamt. Er kwam onder meer een proef met een digitale meldplicht voor mensen met een stadionverbod.

Deze aanpak lijkt tot het gewenste effect te leiden. Yeşilgöz schrijft dat het aantal incidenten lager lag dan het jaar daarvoor. Daarnaast zou ook zou de pakkans groter geworden zijn, en worden er meer zaken voor de rechter gebracht en strafrechtelijk vervolgd. De minister van Justitie erkent echter de lange weg die nog te gaan is. Zo blijft de inzet gericht op een harde aanpak van individuen en groepen die zich misdragen. Andere kernpunten zijn het bevorderen van inclusiviteit en samenwerking met supporters.

Incidenten huidig seizoen

Yesilgöz erkent het beeld van een onder druk staande veiligheid in stadions als gevolg van incidenten die de afgelopen seizoenen hebben plaatsgevonden in en rondom stadions. Ook dit seizoen hebben er verschillende incidenten plaatsgevonden. Zo werd De Klassieker eerder dit seizoen gestaakt, nadat er vuurwerk op het veld werd gegooid. Vorig speelweekend werd Vitesse-Feyenoord stilgelegd als gevolg van Vitesse-supporters die het veld betraden. Geweldsincidenten die ondanks de nieuwe maatregelen voorkomen vindt Yeşilgöz 'altijd onacceptabel.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.