Van Dijk over gelijkmaker Ajax: 'Daarna waren we vijf minuten misschien wel nerveus'

door Jesse ter Haar 9

Bron Ziggo Sport, RTL

Virgil van Dijk is blij met de reactie die Liverpool heeft gegeven na de 4-1 nederlaag tegen Napoli. Dinsdagavond waren de Engelsen veel sterk voor Ajax, al kwam dat in de score van 2-1 niet per se terug. Toch is hij blij met de manier waarop de ploeg de Amsterdammers bestreed, al deed de gelijkmaker de ploeg even wankelen.

'Het was een hele zware wedstrijd. Fysiek en mentaal', zo vertelt de routinier tegenover Ziggo Sport. 'Je weet dat Ajax in een uitstekende vorm verkeert en dan moet je er volle bak opklappen. Dat hebben we vanaf minuut één gedaan en we kwamen verdiend op 1-0. We kregen de 1-1 tegen, maar we hebben daarna – vooral in de tweede helft – goed drukgezet en één kans weggegeven.'

Zodoende herstelde Liverpool zich van de eerdere dreun tegen Napoli. Hoe dat de ploeg is gelukt? 'Het begint meteen na de dramatische wedstrijd. Iedereen heeft gewoon heel slecht gespeeld, vooral als team. Het is iets dat nooit had mogen gebeuren, maar wij zijn ook mensen en dingen gebeuren nu eenmaal. Het gaat erom hoe je erop reageert. We hebben een dag erna een meeting gehad met wat beelden erbij en het was heel confronterend voor iedereen.'

Liverpool nerveus na gelijkmaker Ajax

De meeting had zijn gewenst effect, want Van Dijk zag dat zijn team vanaf het begin van de wedstrijd tegen Ajax scherp was. 'Ik denk dat we heel goed begonnen en verdiend op 1-0 kwamen', vertelt hij RTL. 'Ajax blijft voetballen en zal de ruimtes een paar keer vinden. Dan moet je compact en gegroepeerd drukzetten. Dat deden we bij vlagen goed, totdat zij uit één kans de 1-1 maakten. Dat was een kleine tik. Daarna waren we vijf minuten misschien wel nerveus. We zijn allemaal mensen en als je zo’n wedstrijd speelt tegen Napoli, ga je misschien even denken: het zal toch niet weer?'

Terug bij Ziggo Sport vertelt Van Dijk te weten wat Liverpool de komende tijd nog te doen staat. 'Het gaat erom dat je terug naar de basis gaat en waar wij bekend om staan. Dat is pressing, de druk vooruit. En als we uit worden gespeeld druk van achter, de bal terugwinnen en momenten kiezen om druk te zetten. Dat hebben we met vlagen goed gedaan tegen Ajax, dat altijd wil voetballen. Dan moet je het heel erg goed opbrengen.'