UEFA weert Rusland ook komend seizoen uit alle Europese competities

door Jesse ter Haar 62

Bron UEFA

UEFA weert Rusland ook komend seizoen uit alle Europese competities

door Jesse ter Haar 62

Bron UEFA

Laatst geüpdatet

De UEFA weert ook tijdens het seizoen 2022/2023 alle Russische clubs én het nationale team van het land uit de Europese competities. Aanleiding hiervoor is het conflict dat Rusland is gestart met Oekraïne. Het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond heeft maandag knopen doorgehakt, zo brengt de bond naar buiten via de officiële website.

Op 28 februari 2022 besloot de UEFA voor het eerst om de Russische teams uit het voetbal te weren. Dit was tot nader orde en bovendien trof op clubniveau alleen Spartak Moskou, dat nog meedeed aan de Europa League. Maandag maakte uit uitvoerend comité van de UEFA een nieuwe reeks beslissingen met betrekking tot Rusland in het Europese voetbal.

Het stelde vast dat Rusland ook tijdens het volgend seizoen nog geen afgevaardigde clubs zal hebben in de Europese competities. Dat willen zeggen dat er geen clubs mee zullen doen aan de Champions League, Europa League en Conference League. De tickets van de Russische competitie worden doorgegeven aan andere landen. Hoe dat zal gaan verlopen, is nog niet geheel bekend. Het aantal coëfficiëntpunten voor Rusland worden voor volgend seizoen vastgesteld op het laagste aantal van de afgelopen vijf jaar: 4.333 punten.

Hiermee houdt het nog niet op, want UEFA brengt ook naar buiten dat Rusland niet in aanmerking komt om het EK 2028 of 2032 te organiseren. De Russen wilden graag één van de twee toernooien hosten, maar dat gaat niet door. De UEFA haalt een regel waarin staat dat 'elke bieder ervoor moet zorgen dat hij niet handelt op een manier die de UEFA, de UEFA-finale of UEFA-eindfase, een andere bieder (of een werknemer, functionaris of vertegenwoordiger van een van de voorgaande), de biedprocedure of het Europese voetbal in in diskrediet brengt.'

Rusland geweerd uit Nations League

Verder zal Rusland niet deelnemen aan de Nations League. Het land was ingedeeld in Groep 2 van Divisie B. De Russen eindigen automatisch als vierde van de groep en zestiende - laatste - in de volledige Divisie B. Het gevolg is degradatie naar Divisie C. Tot slot doet Ruslad niet mee aan het EK voor vrouwen in 2022 én krijgt het geen kans zich te plaatsen voor het WK voor vrouwen van 2023.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties