Spurs met 'Ajax-trio' in slot naast Liverpool

door Jesse ter Haar 11

Niet alleen door Ajax zelf, maar ook door de oud-spelers van Ajax wordt er dit weekend weer volop gevoetbald. Zo kunnen we weer veel spektakel verwachten in Engeland, Spanje, Frankrijk, Duitsland en ook Turkije, waar Ryan Babel vrijdagavond al in actie komt. Volg het hier en praat mee!

Zondag:
In Engeland kwam het Crystal Palace van ex-Ajacieden Timothy Fosu-Mensah en Jaïro Riedewald in actie. De club uit Londen, met Fosu-Mensah in de basis en Riedewald op de bank, ontving Newcastle United. De wedstrijd zou eindigen in een 1-1 gelijkspel. Later op de middag stond de kraker tussen Liverpool en Tottenham Hotspur op het programma. Bij Tottenham staan Jan Vertonghen, Davinson Sánchez, Toby Alderweireld en Christian Eriksen onder contract. Vertonghen, Sánchez en Eriksen beginnen in de basis. Alderweireld was er na een blessure nog niet bij. Hij is wel weer in training. Na een bizar slot maakte Tottenham in de laatste minuut de 2-2 vanaf de strafschopstip.

Zondagavond speelde het Napoli van de nog altijd geblesseerde Arek Milik in Italië een uitwedstrijd tegen het lager geklasseerde Benevento en die wedstrijd werd simpel met 0-2 gewonnen. In Spanje vond de derby plaats tussen Espanyol en FC Barcelona, waar Luis Suárez, Thomas Vermaelen en Jasper Cillessen hun werk doen. De Uruguayaan speelde de gehele wedstrijd en Cillessen bleef op de bank tijdens een 1-1 gelijkspel op een veld dat iets weg had van een moeras.

In Frankrijk speelden Kenny Tete en Bertrand Traoré zondag met Olympique Lyon tegen AS Monaco. Vooral de eerstgenoemde kon de laatste weken niet meer rekenen op een basisplaats en moet dus alles op alles zetten om zich terug te knokken in de basisformatie. Ditmaal mochten beide voormalig Ajacieden in de basis begonnen en aanvankelijk ging het goed. Lyon kwam op een 2-0 voorsprong, maar verloor nog met 3-2. Tete bleef de gehele wedstrijd binnen de lijnen, Traoré werd na 75 minuten gewisseld. Ook speelde het FC Nantes van Kolbeinn Sigthorsson zondag in de Ligue 1. Zij gingen op bezoek bij Caen. De IJslander was er zelf niet bij, maar zijn ploeg verloor met 2-3.

In België stonden zondag drie wedstrijden op het programma. KV Mechelen, met Hassane Bandé en Mats Rits onder contract, ging op bezoek bij het grote Anderlecht. De toekomstige Ajacied en de ex-Ajacied begonnen beiden in de basis en Bandé wist zelfs een doelpunt te maken in het 2-2 gelijkspel. Ik de laatste minuut werd hij nog gewisseld.

Het Club Brugge van Stefano Denswil en Kenneth Vermeer ontving Sporting Charleroi, waarbij beide ex-Ajacieden op de bank bleven. Richairo Zivkovic ging met KV Oostende op bezoek bij Zulte Waregem en ook dat eindigde gelijk: 1-1. Zivkovic speelde 71 minuten, scoorde niet en werd gewisseld. Verder speelden Nicolai Boilesen en Viktor Fischer in Denemarken in de beker nog tegen Brøndby IF en dat liep niet goed af. Kopenhagen verloor met 0-1. Tenslotte ging het Grasshopper van Lucas Andersen op bezoek bij Sion, waarbij de Deen in de 73ste minuut inviel en zijn ploeg met 1-3 zag winnen.

Zaterdag:
In de Engelse Premier League hoopte Mike van der Hoorn met Swansea City de goede lijn voort te zetten. Uit de laatste vijf duels werden tien punten gepakt en bovendien werd er gewonnen van topclubs Liverpool en Arsenal. Zaterdagmiddag wachtte het treffen met Leicester City. Opnieuw werd er niet verloren door Swansea, maar verder dan 1-1 kon het niet komen tegen Leicester. Van der Hoorn speelde opnieuw de negentig minuten.

Het Manchester United van Daley Blind en Zlatan Ibrahimovic speelde thuis tegen Huddersfield Town. Eerstgenoemde speelde de laatste tijd nauwelijks, terwijl Ibrahimovic nog op de weg terug was van een blessure. De ploeg van José Mourinho wist in eigen huis relatief eenvoudig te winnen van Huddersfield. Blind was er opnieuw niet bij. Ook Everton speelde nog - de club uit Liverpool ging op bezoek bij Arsenal - maar Davy Klaassen en Maarten Stekelenburg behoorden niet tot de selectie. Everton ging kansloos met 4-1 onderuit in Londen.

In het Championship speelde het Reading van manager Jaap Stam en Pelle Clement thuis tegen Millwall en dat liep voor hen niet goed af. Het scoorde zelf niet en kreeg er twee tegen van de opponent. Clement bleef op de bank zitten. Het Leeds United van Vurnon Anita en tegenwoordig ook Pascal Struijk speelde tegen Cardiff City en ook dat ging minder goed dan gehoopt. De wedstrijd eindigde in een 1-4 verlies en geen van beide Ajacieden betrad het veld.

Ook in Duitsland werd zaterdagmiddag gevoetbald. Voor Nigel de Jong wachtte met FSV Mainz 05 de lastige thuiswedstrijd tegen Bayern München en dat het moeilijk zou worden bleek. Bayern won eenvoudig met 0-2. De Jong en ook Arjen Robben bleven de gehele wedstrijd op de bank. Werder Bremen ging met aanvoerder Niklas Moisander op bezoek bij Schalke 04 en hij boekte wel een knap resultaat. De uitwedstrijd werd met 1-2 gewonnen en de Fin stond negentig minuten lang centraal achterin. Riechedly Bazoer trad met zijn VfL Wolfsburg aan tegen VfB Stuttgart. Hij was zelf echter geen onderdeel van de selectie en het duel eindigde in 1-1.

Verder ging Stanislav Lobotka in Spanje met Celta de Vigo op bezoek bij Deportivo Alaves, waar Bojan Krkic onder contract staat. De thuisploeg trok de wedstrijd al snel naar zich toe en gaf het uiteindelijk niet meer weg. Het werd 2-1. Lobotka speelde de gehele wedstrijd, Bojan viel in de 74ste minuut in.

In de Franse Ligue 1 speelde Anwar El-Ghazi met Lille OSC de kraker tegen Paris Saint-Germain. Vorige week was de aanvaller nog goed voor een doelpunt en een assist, maar ditmaal bleek het wat minder gemakkelijk. Hij speelde wel de hele wedstrijd, maar zag zijn ploeg met 0-3 ten onder gaan.

Ook Yaya Sanogo, vorige week nog matchwinner, kwam in actie. Met zijn club Toulouse ging hij op bezoek bij OGC Nice en wist daar met 0-1 zege te vieren. De spits zelf stond 74 minuten op het veld. In Zwitserland tenslotte speelde Miralem Sulejmani met Young Boys thuis tegen St. Gallen en dat ging hem goed af. Hij begon in de basis, scoorde de 2-0 en werd vijf minuten voor tijd gewisseld. Zijn goal bleek de laatste van de wedstrijd.

Vrijdag:
Het Besiktas van Ryan Babel heeft vrijdagavond een flinke domper te verwerken gekregen in de Turkse titelstrijd. Op bezoek bij Bursaspor werd met 2-2 gelijkgespeeld en daarmee werden dure punten verspeeld. Babel was overigens zelf niet van de partij. Jeremain Lens, ooit jeugdspeler van Ajax, deed een uur mee. In de Spaanse La Liga maakte Michael Krohn-Dehli zijn debuut voor Deportivo La Coruna in de uitwedstrijd tegen Real Sociedad. Heel blij zal hij daar niet van geworden zijn, want er werd met liefst 5-0 verloren. De Deen speelde tachtig minuten mee.