Nieuwe opzet Super League uitgelekt: alle clubs welkom in Europese competitie

door Terrence Riepma 28

Bron De Telegraaf

Nieuwe opzet Super League uitgelekt: alle clubs welkom in Europese competitie

door Terrence Riepma 28

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

De nieuwe opzet van de Super League is uitgelekt, zo schrijft De Telegraaf vrijdagmiddag. De krant heeft inzicht gekregen in stukken van het Duitse persbureau DPA, waaruit blijkt dat de Europese 'supercompetitie' nu ruimte wil bieden aan alle clubs.

In het vorige plan voor de Super League, dat in het voorjaar uitkwam, was er alleen plaats voor de absolute top van Europa. Denk daarbij aan clubs als Manchester United, Real Madrid en Juventus. Zij zouden dan elk seizoen mogen meedoen, zonder dat er promotie of degradatie zou plaatsvinden. Het zou een alternatief moeten vormen voor de Champions League, zodat er in Europa alleen nog maar 'leuke wedstrijden tussen Europese topclubs' te zien zouden zijn.

Het plan kon echter rekenen op flinke weerstand, met name van fans en (oud-)profvoetballers. De weerstand was zelfs zo heftig, dat negen van de twaalf initiatief nemende clubs zich terugtrokken. Enkel FC Barcelona, Real Madrid en Juventus hebben nog plannen om de Super League voort te zetten. Dat moet nu gebeuren, maar dan met twintig clubs én ruimte voor alle teams in plaats van enkel de Europese top.

Ajax fel tegen Super League

Ajax sloot zich in het voorjaar niet aan bij de twaalf teams die het initiatief namen voor de Super League. De Amsterdammers waren, net als onder anderen Bayern München, Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain, tegen (de opzet van) de competitie. De UEFA sprak zich eveneens fel uit door te zeggen dat het tegen hun regels in zou gaan. Het Europese Hof van Justitie zoekt nu uit of de UEFA haar machtspositie daarmee misbruikt. Een uitspraak zou in de zomer van 2022 moeten komen.

Bookmaker: Ajax de favoriet in Heerenveen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties