Dijkhuizen: 'Als je in de eerste helft met 3-1 voorstaat, heb je het over een masterclass'

door Jesse ter Haar 40

Bron ESPN

Bron ESPN

Marinus Dijkhuizen, trainer van Excelsior, baalt van de 1-4 nederlaag tegen Ajax. Hij zag zijn ploeg in de eerste helft bijzonder goed voor de dag komen, maar des te frustrerender is de uiteindelijk afgetekende nederlaag.

'Het plan is goed bevallen. Ik ben deels tevreden', vertelt hij in gesprek met ESPN. 'Als je in de eerste helft met 3-1 voorstaat, heb je het over een masterclass. Het was top hoe we verdedigden, we gaven amper kansen weg. We kwamen er zelf ook geweldig uit met geweldige kansen, dus dat kon eigenlijk niet beter. Alleen het is ongelooflijk, maar je ging met 1-2 achter de rust in.'

Het ontbrak voor de thee simpelweg aan de afronding bij Excelsior en bij één man in het bijzonder: Couhaib Driouech. 'Dat is voor Driouech helaas nog een probleempje. Hij is zeer dreigend, maar heeft te veel kansen nodig. Sterker nog: hij heeft dit seizoen nog niet gescoord, terwijl hij al zo vaak zo dichtbij is geweest. Hij is ook een beetje unlucky. Ajax was vandaag dodelijk in het omgaan met de kansen.'

De gekozen tactiek kan in het restant van het seizoen mogelijk vaker gehanteerd worden door Excelsior. Dijkhuizen benadrukt nog maar eens dat de uitvoering meer dan voldoende was. 'Het is een plan dat voor AZ-uit of PSV-uit uit de kast getrokken kan worden. Je kunt zien dat je er de kwaliteiten voor hebt. Het is een prettige gedachte dat je kunt switchen. Dat is nodig in de Eredivisie met onze kwaliteiten.'

Frustratie bij Dijkhuizen

Al met al houdt de oefenmeester dus een vervelend gevoel over aan de 1-4 nederlaag. 'Het is zuur en dat frustreert ook, maar bij topclubs hebben ze nu eenmaal minder kansen nodig dan bij een club als Excelsior. Dat is ook een verschil in kwaliteit, maar vandaag is dat extreem. Drie afstandsschoten, waarvan Rensch met zijn rechter al moeite heeft om doelpunten te maken en nu doet hij het met zijn linker.'