'Digitale meldplicht voor voetbalhooligans in drie gemeenten op proef'

door Youri van Straaten 24

Bron NOS

'Digitale meldplicht voor voetbalhooligans in drie gemeenten op proef'

door Youri van Straaten 24

Bron NOS

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, de KNVB en drie gemeenten gaan dit voetbalseizoen een experiment uitvoeren, meldt de NOS. Er komt een digitale meldplicht voor voetbalhooligans die een stadionverbod hebben gekregen. Burgermeester Paul Depla van Breda maakte vandaag bekend dat de proef in drie gemeenten plaats gaat vinden. Depla regelt namens de burgermeesters de voetbalzaken.

Het is niet bekend in welke drie steden de proef gaat plaatsvinden. De digitale meldplicht moet ervoor zorgen dat supporters met een stadionverbod niet meer bij een voetbalwedstrijd van hun club of in de buurt van het stadion kunnen zijn. Het ministerie bevestigt tegen de NOS dat het experiment wordt toegelicht in een brief die binnenkort naar de tweede kamer gaat. Over de werking van de app heeft burgermeester Depla nog geen details bekend gemaakt.

De KNVB testte tien jaar geleden al een systeem waarbij hooligans met een stadionverbod makkelijker zijn op te sporen. Er wordt ook al jaren gesproken over een digitale meldplicht. Demissionair minister Dilan Yesilgöz schreef in oktober vorig jaar aan de Tweede Kamer dat de technische haalbaarheid van een app werd getest. 'Waarna eind dit jaar kan worden beslist of er gestart kan worden met een pilot', schreef de minister toen.

Nog niet geschikt voor gebruik

Er kon aanvankelijk mogelijk nog fraude worden gepleegd met de app, dat was één van de genoemde problemen. Dit voorjaar bleek dat het prototype dat de Justitiële Informatiedienst had gebouwd nog niet geschikt was voor gebruik, liet Yesilgöz weten.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.