Buitenland: Moisander wint met Malmö FF en vindt aansluiting bij bovenste plekken Allsvenskan

door Brent Tomassen 15

De Europese topcompetities liggen voorlopig nog even stil, maar niet in alle landen is de zomerstop (nog) in gang. In Scandinavië wordt er 'gewoon' gevoetbald, terwijl de bal ietwat lager in Europa langzaam maar zeker ook weer begint te rollen. Ook de internationale competities zijn inmiddels begonnen aan hun voorrondes. Blijf hier op de hoogte van de verrichtingen van (oud-)Ajacieden in het buitenland.

Maandag 31 juli

In de Zweedse Allsvenskan speelde Malmö FF maandag een thuiswedstrijd tegen IFK Värnamo. De ploeg van verdediger Niklas Moisander won met 3-1, maar het duurde lang tot de beslissing viel. In de laatste twintig minuten scoorde de thuisploeg tweemaal. Moisander bleef de gehele wedstrijd op de bank. Door de zege heeft Malmö nu evenveel punten als nummer twee BK Häcken, maar eerstgenoemde club heeft nog een wedstrijd tegoed.

Zondag 30 juli

Royal Antwerp FC heeft de eerste wedstrijd van het seizoen 2023/24 met 1-0 weten te winnen van Cercle Brugge. In de eerste helft was het gelijkopgaand. Vlak voor rust kwam de ploeg uit Antwerpen op voorsprong door een eigen goal van Jesper Daland. Aanvoerder Toby Alderweireld speelde de gehele wedstrijd. Jurgen Ekkelenkamp ontbrak wegens een blessure.

Met Kjell Scherpen onder de lat heeft Sturm Graz de uitwedstrijd tegen Austria Wien met 0-3 weten de winnen. Sturm Graz kwam al na negen minuten op voorsprong. Na een rode kaart aan de kant van Austria Wien wist de ploeg van Scherpen uit te lopen naar 0-3. De eerste officiële cleansheet van de oud-Ajacied in het shirt van de Oostenrijkers is een feit.

In Armenië is Aras Özbiliz uitstekend begonnen aan het nieuwe seizoen. De aanvaller was met twee doelpunten belangrijk in de 1-2 overwinning van zijn ploeg FC Urartu Erewan op BKMA Jerevan.

Zaterdag 29 juli

Lucas Andersen heeft met zijn club Aalborg BK een nipte 1-0 thuiszege geboekt op AC Horsens. De wedstrijd leek lange tijd af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar in de slotfase wist Aalborg toch de winnende treffer te maken. Andersen mocht in de basis beginnen en werd in de negentigste minuut gewisseld. Door de zege heeft Aalborg zes punten uit de eerste twee wedstrijden in de NordicBet Liga, het tweede niveau van Denemarken.

Vrijdag 28 juli

In de Belgische Jupiler Pro League stond vrijdagavond een heuse derby op het programma. RSC Anderlecht ging met de oud-Ajacieden Kasper Dolberg en Jan Vertonghen in de basis op bezoek bij stadsgenoot Union Saint-Gilloise. Waar de club vooraf zou hebben gehoopt het seizoen succesvol af te trappen, gebeurde het tegenovergestelde. Union Saint-Gilloise was met 2-0 te sterk.

Ajax heeft zijn nieuwe thuisshirt gepresenteerd. Bestel hier het nieuwe thuisshirt voor het seizoen 2023/24!