Buitenland: Juventus zet zonder De Ligt grote stap richting CL-ticket

door Justin Fokkens 57

De buitenlandse competities zijn nog steeds vol in gang. Ook dit weekeinde spelen oud-Ajacieden met hun clubs wedstrijden om titels, promotie, degradatie en Europees voetbal. Volg hier hoe ze het doen en praat mee!

Maandag 25 april

Het Juventus van Matthijs de Ligt deed maandagavond goede zaken doen in de strijd om een Champions League-ticket. De ploeg verstevigde met een 1-2 overwinning bij Sassuolo zijn vierde positie op de ranglijst, wat aan het einde van het seizoen genoeg zou zijn voor een ticket voor het miljardenbal. Door de zege wist de Italiaanse topclub de voorsprong op nummer vijf AS Roma te vergroten naar acht punten. De Ajacied was echter niet fit en kon daarmee niet in actie komen.

In de Premier League speelde Crystal Palace - de club van Jaïro Riedewald - een thuiswedstrijd tegen Leeds United. Bij die laatstgenoemde club staat Pascal Struijk onder contract. Het werd geen spektakelstuk; het duel eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Crystal Palace staat op dit moment veertiende, terwijl Leeds United zestiende staat.

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zondag 24 april

In de Engelse Premier League kwamen deze voetbalzondag enkele oud-Ajacieden in actie. Allereerst nam Joël Veltman het met Brighton in eigen huis op tegen Southampton. De verdediger deed negentig minuten mee en het duel eindigde in een 2-2 gelijkspel. Daarnaast speelde Hakim Ziyech met Chelsea een thuiswedstrijd tegen West Ham United. Hij mocht een kwartier voor tijd invallen en The Blues wonnen in de slotfase met 1-0. Het Everton van Donny van de Beek ging in de stadsderby op bezoek bij Liverpool. De middenvelder zat niet bij de selectie en Everton verloor met 2-0.

Ook in de Italiaanse Serie A zagen we spelers met een Ajax-verleden terug. Zo nam Mitchell Dijks het met Bologna op tegen Udinese. De Nederlander bleef negentig minuten op de bank en zag zijn ploeg met 2-2 gelijkspelen. Stanislav Lobotka ging met Napoli op bezoek bij Empoli. Hij zat niet bij de wedstrijdselectie en zag Napoli met 3-2 verliezen. Bovendien ging Zlatan Ibrahimovic met nummer twee AC Milan op bezoek bij nummer zes Lazio. De Zweed viel na 68 minuten in en gaf een assist bij de winnende goal. AC Milan won namelijk met 1-2 in Rome.

In Duitsland stond er voor Hertha BSC, de ploeg waar Jurgen Ekkelenkamp onder contract staat, een degradatiekraker op het programma. De nummer vijftien van de Bundesliga speelde in eigen huis tegen nummer zestien VFB Stuttgart. De oud-Ajacied mocht tien minuten voor tijd invallen, toen zijn ploeg met 1-0 voorstond. Uiteindelijk won Hertha met 2-0.

Daarnaast trad FC Barcelona, met Frenkie de Jong en Sergino Dest in de basisopstelling, in een thuiswedstrijd aan tegen Rayo Vallecano. De Catalanen verloren met 0-1 en beide oud-Ajacieden werden gewisseld. Dest werd in de rust vervangen, terwijl De Jong na een uur werd gewisseld door trainer Xavi.

Bovendien nam Marco Bizot het in de Franse Ligue 1 met Stade Brest op tegen FC Metz. De keeper deed de gehele wedstrijd mee en won met 0-1. Javairo Dilrosun ging met Bordeaux op bezoek bij FC Nantes. De oud-Ajacied speelde de hele wedstrijd mee en scoorde een doelpunt. Toch verloor Bordeaux met 5-3 in Nantes. Kasper Dolberg en Justin Kluivert zetten hun jacht op een Europees ticket voort tegen Troyes. Beide oud-Ajacieden begonnen in de basis bij OGC Nice en wonnen met 1-0.

Het Olympique Marseille van Arek Milik trad aan tegen Stade Reims. De Pool begon in de basisopstelling en Marseille won met 0-1. Ook Lille, de ploeg van Sven Botman, kwam in actie; zij ontvingen Strasbourg. De Nederlander deed de hele wedstrijd mee en Lille won met 1-0.

Tot slot kwamen er in België oud-Ajacieden in actie. Het Club Brugge van Alfred Schreuder en Noa Lang speelde in de Play-offs voor het kampioenschap tegen Royal Antwerp. Lang begon in de basisopstelling en Club won met 1-0 van Antwerp. Lisandro Magallán ging in dezelfde play-offs met zijn RSC Anderlecht op bezoek bij koploper Royale Union. De Argentijn deed de hele wedstrijd mee en verloor met 3-1.

Zaterdag 23 april

In de Engelse Premier League speelden het Brentford van Christian Eriksen en het Tottenham Hotspur van Davinson Sánchez doelpuntloos gelijk. Eriksen speelde de gehele wedstrijd, waar Sánchez een kwartier voor tijd inviel. Tim Krul leed met zijn Norwich City een pijnlijke 0-3 nederlaag tegen zijn oude club Newcastle United. Norwich lijkt degradatie dit seizoen niet meer te ontlopen.

In de Bundesliga won Sheraldo Becker met Union Berlin op bezoek bij RB Leipzig, 1-2. Becker speelde 90 minuten mee. Nick Viergever verloor met Greuther Fürth in eigen huis met 1-4 van nummer vier Bayer Leverkusen, waardoor de thuisploeg is gedegradeerd. Mitchell Bakker, Daley Sinkgraven speelden mee bij Leverkusen. Timothy Fosu-Mensah is nog altijd geblesseerd.

Ook in de rest van de Europese competities kwamen Ajacieden in actie. In de Serie A verloor Dennis Johnsen met Venezia thuis van Atalanta, 1-3. De Noor viel na een dik uur in. Venezia blijft door de nederlaag op de laatste plaats staan. Het Olympique Lyon van Peter Bosz won met maar liefst 5-2 van Montpellier. Benfica met basisspeler Jan Vertonghen speelde teleurstellend gelijk tegen degradatiekandidaat FC Famalicão, 0-0. Het gepromoveerde Fulham van Kenny Tete kwam niet verder dan 1-1 tegen nummer twee AFC Bournemouth.

In Spanje was er dit weekend geen competitie, maar stond de finale van de Copa del Rey op het programma. Jasper Cillessen en Valencia CF namen het op tegen Real Betis. De Vleermuizen konden de beker voor de negende keer winnen. Dat moest dan gebeuren zonder Cillessen, want de doelman zat op de bank. Na negentig minuten stond het 1-1 en diezelfde stand stond na 120 minuten nog steeds op het scorebord. Uiteindelijk verloor Valencia CF na strafschoppen van Real Betis (5-4).