Buitenland: Idrissi blijft op de bank tijdens doelpuntloos gelijkspel Cadiz

door Jesse ter Haar 10

Een nieuw weekeinde staat voor de deur en dat betekent dat er in de buitenlandse competities weer volop gevoetbald wordt. Meerdere oud-spelers van Ajax zullen in de komende dagen in actie komen en hun prestaties volg je hier!

Maandag 28 februari

Voormalig Ajacied Oussama Idrissi ging maandagavond met Cadiz CF op bezoek bij Granada CF. Cadiz stond vooraf op plek negentien, terwijl Granada op plek zeventien stond. Het verschil tussen beide ploegen bedroeg vier punten en om die reden hadden beide ploegen veel baat bij een zege maandagavond. Cadiz ging echter zonder Idrissi op jacht naar de drie punten. De oud-Ajacied begon op de bank en bleef daar zitten. Tegelijkertijd kwamen beide ploegen niet verder dan de brilstand.

Zondag 27 februari

In de Engelse Premier League ging Wolverhampton Wanderers, de club van Ki-Jana Hoever, op bezoek bij West Ham United. De oud-Ajacied speelde de gehele wedstrijd bij de Premier League-club, maar beleefde als nog een vervelende middag. Hij verloor met 1-0. Verder werd de finale van de EFL Cup gespeeld in Engeland. Het Chelsea van Hakim Ziyech speelde op Wembley tegen Liverpool, maar Ziyech zelf was afwezig. Liverpool won na strafschoppen na een 0-0 stand in de reguliere speeltijd én na de verlenging.

In Spanje stond de stadsderby van Sevilla op het programma. Sevilla FC, de club van Nemanja Gudelj, speelde in eigen huis tegen Real Betis en beleefde een succesvolle dag. Het ging zeker niet vanzelf, maar Sevilla won met 2-1. Gudelj viel na rust in als centrale verdediger. Verder speelde het FC Barcelona van Frenkie de Jong en Sergiño Dest een thuiswedstrijd tegen Athletic Bilbao, waarbij eerstgenoemde op de bank en laatstgenoemde in de basis begon. De Jong kwam nog wel binnen de lijnen in de tweede helft en werd onderdeel van een succesvol FC Barcelona. De ploeg van Xavi won met 4-0.

In de Italiaanse Serie A speelde het Cagliari van Razvan Marin een uitwedstrijd tegen Torino. De Roemeen speelde zoals zo vaak de hele wedstrijd bij de club van het eiland Sardinië en deed dat met succes. Cagliari won immers met 1-2. Daarnaast ging Stanislav Lobotka met Napoli op bezoek bij Lazio. Het werd een redelijk gelijkopgaand duel, waarbij Napoli aan het langste eind trok en met 1-2 won. Lobotka begon op de bank, maar mocht de laatste tien minuten meedoen.

In Frankrijk speelde Girondins Bordeaux met Javairo Dilrosun een uitwedstrijd tegen Clermont Foot. Dilrosun bleef daarbij echter de gehele wedstrijd op de bank tijdens een 1-1 gelijkspel. Verder ging Arek Milik met Olympique Marseille op bezoek bij Troyes AC, maar ook hij begon op de bank. In de 78ste minuut viel hij in bij een 0-1 voorsprong en zag hij zijn ploeg de voorsprong alsnog weggeven: 1-1. Het Olympique Lyon van Peter Bosz speelde een thuisduel met het Lille OSC van Sven Botman. Lyon moest daarbij een voorsprong van twee punten verdedigen, maar dat ging zondag behoorlijk mis. De ploeg van de voormalig trainer van Ajax verloor zelfs, met 0-1.

In de Belgische Jupiler Pro League speelde Club Brugge, de club van Noa Lang, Mats Rits en Alfred Schreuder, een thuiswedstrijd tegen het Royal Antwerp FC van de geblesseerde Viktor Fischer. Beide oud-Ajacieden stonden in de basis, al had alleen Rits directe invloed op het scoreverloop. Hij gaf de assist op de 3-1 tijdens een 4-1 zege.

Verder ging FC Kopenhagen met Nicolai Boilesen op bezoek bij Viborg FF, waarbij Boilesen als centrale verdediger de hele wedstrijd speelde. Hij hield de nul en won met 0-2. In Portugal speelde Jan Vertonghen met SL Benfica tegen Vitória SC. De basisspeler boekte succes, want de Portugezen wonnen eenvoudig met 3-0. Tot slot speelde het Galatasaray van Ryan Babel in eigen huis tegen Rizespor. De aanvaller begon op de bank, maar viel na een klein uur in. Met succes, want even later was hij trefzeker vanaf de penaltystip. Galatasaray won uiteindelijk, na twee goals in de slotfase, met 4-2.

Zaterdag 26 februari

Het was een volle zaterdag in de Premier League, waar alle ogen waren gericht op één speler: Christian Eriksen. De Deen van Brentford stond voor zijn rentree in de voetballerij, nadat hij in juni 2021 een hartaanval kreeg. Tegen Newcastle United kwam hij onder luid applaus binnen de lijnen. Eriksen viel vlak na rust in en deed zodoende ruim veertig minuten mee. Verder kwamen ook Pascal Struijk van Leeds United en Davinson Sánchez van Tottenham Hotspur tegen elkaar in actie. Het duel eindigde in een 0-4 overwinning voor The Spurs. Struijk deed een helft mee bij de thuisploeg, terwijl Sánchez negentig minuten op de bank bleef.

Bovendien speelde Joël Veltman met Brighton & Hove Albion tegen het Aston Villa van Bertrand Traoré. Laatstgenoemde pakte de drie punten door middel van een 0-2 overwinning. De wedstrijd tussen het Everton van Donny van de Beek en Anwar El Ghazi en Manchester City eindigde in een 0-1 overwinning voor de bezoekers. El Ghazi viel vlak voor tijd in. Van de Beek had een basisplaats in het elftal van Frank Lampard, maar moest zich na zeventig minuten met een blessure laten vervangen. Crystal Palace, de ploeg waar Jairo Riedewald onder contract staat, speelde met 1-1 gelijk tegen Burnley. Riedewald zat echter niet bij de wedstrijdselectie. Tot slot nam Kenny Tete het in de Championship met Fulham op tegen Cardiff City. De oud-Ajacied kwam in de slotfase van de wedstrijd binnen de lijnen en won met 0-1.

Ook in Spanje kwamen clubs van oud-Ajacieden in actie. Het Valencia van Jasper Cillessen won met 0-1 bij Mallorca, waarbij de doelman wegens een blessure ontbrak. Luis Suárez ontving met Atlético Madrid middenmoter Celta de Vigo. De thuisploeg won met 2-0; Suárez mocht na zeventig minuten invallen.

In Italië kwam het Bologna van Mitchell Dijks in actie tegen Salernitana. De ploeg van de verdediger speelde met 1-1 gelijk, waarbij de oud-Ajacied de gehele wedstrijd op de bank bleef. Matthijs de Ligt daarentegen is één van de dragende krachten bij Juventus en speelde zaterdagavond de gehele wedstrijd op bezoek bij Empoli. De uitploeg wist een 2-3 overwinning te boeken.

In Duitsland kwamen vervolgens Mitchel Bakker, Nick Viergever en Sheraldo Becker in actie voor respectievelijk Bayer Leverkusen (tegen Arminia Bielefeld), Greuther Furth (tegen FC Köln) en Union Berlin (tegen FSV Mainz). Bakker won met 3-0, Viergever speelde met 1-1 gelijk en Becker was met een doelpunt belangrijk in de 3-1 overwinning. In Frankrijk speelden Justin Kluivert en Kasper Dolberg met OGC Nice 0-0 gelijk tegen Racing Strasbourg. Opvallend: Kluivert kreeg een rode kaart nadat hij al was gewisseld.

Tot slot deed Ajax-huurling Lisandro Magallán in België een kwartier met RSC Anderlecht mee in de uitwedstrijd tegen OH Leuven. Het duel eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

Vrijdag 25 februari

In de Engelse Premier League keerde Tim Krul na een blessure terug bij Norwich City. De club strijdt tegen degradatie en vrijdagavond wachtte een lastige uitwedstrijd bij Southampton. Hoewel Krul terugkeerde, moest hij wel genoegen nemen met een plek op de bank. Met Angus Gunn onder de lat werd er echter met 2-0 verloren.

In de Italiaanse competitie speelde het AC Milan van de geblesseerde oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic tegen Udinese. Bij die laatste club maakt Marvin Zeegelaar geregeld minuten. AC Milan is op dit moment koploper in Italië en moest winnen om die positie vast te houden. De club moest het dus doen zonder Ibrahimovic, terwijl Zeegelaar bij Udinese wel in de basis stond. De oud-Ajacied en de zijnen wisten AC Milan knap op 1-1 te houden.