Buitenland: Denswil trefzeker voor succesvol Bologna

door Jesse ter Haar 2

De interlandperiode is weer voorbij en dat betekent dat het clubvoetbal weer gaat beginnen. De bal gaat dit weekeinde weer rollen in landen als Engeland, Duitsland, Italië, Spanje, België en Frankrijk. Volg de oud-Ajacieden deze dagen dan ook hier!

Zondag 15 september

In Engeland speelde Everton, waar Maarten Stekelenburg reservekeeper is, thuis tegen AFC Bournemouth. Zijn ploeg kwam al vroeg op achterstand en ondanks dat de gelijkmaker op slag van rust gemaakt kon worden, werd er uiteindelijk verloren met 3-1. Everton bezet na vijf speelrondes de elfde plek.

Stanislav Lobotka kreeg in Spanje met Celta de Vigo bezoek van Granada. Het zou voor de ploeg van de oud-Ajacied uitlopen in een drama. Terwijl er nog geen dertig minuten op de klok stonden, ontving Celta al tweemaal een rode kaart. Met negen man kon de ploeg zich niet meer oprichten en zo verloor het met 0-2.

In Italië kwam een drietal Ajacieden in actie. Lasse Schöne speelt met Genoa tegen Atalanta, met de Deen negentig minuten binnen de lijnen. Hij leek met zijn ploeg gelijk te gaan spelen na een door Domenico Criscito benutte penalty in de slotfase, maar dat bleek niet genoeg. Atalanta ging er met de volle winst vandoor na een doelpunt in de vijfde minuut van de blessuretijd: 1-2.

Mitchell Dijks en Stefano Denswil gingen als basisspelers met hun Bologna op bezoek bij Brescia. Wat nog negatief begon voor de club van de voormalig Ajacieden, zou uitlopen op een feestelijke avond. Na negentien minuten stond Bresica op een 2-0 voorsprong, maar deze werd omgebogen tot een 3-4 overwinning. Denswil was hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de 3-3 in de 60ste minuut. Door de overwinning staat Bologna op de tweede plaats.

Het AS Roma van Justin Kluivert kwam zondag eveneens in actie. In eigen huis ontving het Sassuolo. De rappe buitenspeler kreeg andermaal een basisplaats toebedeeld en stelde daarbij niet teleur. Al binnen 33 minuten stond Roma op een 4-0 voorsprong, waarbij Kluivert verantwoordelijk was voor de laatste goal. Na een splijtende pass ging Kluivert alleen op de doelman af, waarna hij koel raak schoof. In de tweede helft scoorde Sassuolo tweemaal en bepaalde daarmee de eindstand op 4-2.

Alfred Schreuder, hoofdtrainer van TSG 1899 Hoffenheim, kreeg in de Duitse Bundesliga bezoek van Freiburg. De ploeg van de voormalig assistent-trainer van Erik ten Hag bij Ajax verzamelde na drie wedstrijd vier punten en dat zou ook na de vierde wedstrijd onveranderd blijven. In eigen huis verloor Hoffenheim met maar liefst 0-3 van Freiburg.

Het Toulouse van Yaya Sanogo speelde in Frankrijk een uitwedstrijd tegen Saint-Etienne. De Franse spits zelf kwam gedurende de wedstrijd echter niet van de reservebank af en zag zijn ploeg met 2-2 gelijkspelen. In België kreeg Philippe Sandler met Anderlecht bezoek van Royal Antwerp. Na een 1-0 overwinning op Standard Luik voor de interlandbreak, vervolgde de ploeg zondag weer de mindere reeks die het daarvoor afsloot. Antwerp ging er met een 1-2 overwinning vandoor, waarbij Sandler wel de gehele wedstrijd in de basis stond.

Viktor Fischer speelde met FC Kopenhagen, waar Nicolai Boilesen afwezig was, tegen Hobro. De oud-aanvaller van Ajax mocht 72 minuten binnen de lijnen staan, maar wist het verschil niet te maken. Kopenhagen verloor de wedstrijd met 2-1.

Zaterdag 14 september

In de Engelse Premier League hoopte Tottenham Hotspur zaterdagmiddag drie punten te pakken tegen stadsgenoot Crystal Palace. The Spurs wonnen pas één keer in de eerste vier wedstrijden en konden om die reden drie punten goed gebruiken. Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Christian Eriksen startten en zorgden mede voor de overwinning: 4-0. Later op zaterdagavond speelde Norwich City, met Tim Krul onder de lat, tegen Manchester City. Het werd enigszins verrassend 3-2 voor de thuisploeg. Elders in Engeland speelde Mike van der Hoorn met Championship-ploeg Swansea City tegen Nottingham Forest. Het werd 0-1.

Zaterdagmiddag werd er ook in Duitsland gevoetbald. Werder Bremen, de ploeg van Niklas Moisander en Davy Klaassen, ging op bezoek 1. FC Union Berlin. Klaassen scoorde, maar miste ook een penalty. Hertha BSC, waar oud-Ajacied Daishawn Redan ontbrak en Javairo Dilrosun inviel, verloor met 2-1 bij Mainz 05. Voor Peter Bosz wachtte een pikant affiche: hij speelde met Bayer Leverkusen tegen zijn oude club Borussia Dortmund. Het werd 4-0 en Daley Sinkgraven bleef op de bank.

In de Spaanse La Liga hoopte FC Barcelona ook weer eens een zege te boeken. In de eerste drie wedstrijden werd slechts één zege geboekt. Zaterdag speelde het elftal van Frenkie de Jong tegen het Valencia van Jasper Cillessen. Eerstgenoemde was bepalend met een passzuiverheid van honderd procent, assist en doelpunt. Ook Luis Suárez scoorde twee keer.

In de Italiaanse Serie A mocht Matthijs de Ligt op herkansing. Na zijn ongelukkige debuut tegen Napoli (4-3 winst) speelde hij zaterdag met Juventus tegen Fiorentina. De centrumverdediger begon in de basis, maar wist niet te winnen: 0-0. Ook Napoli kwam weer in actie. De club van Arek Milik en Amin Younes speelde thuis tegen Sampdoria en won soeverein: 2-0.

Voor Kasper Dolberg wachtte zijn debuut bij OGC Nice. Het elftal van trainer Patrick Vieira speelde uit bij Montpellier en de aanvaller begon in de basis. Na 78 minuten werd hij gewisseld. Voor het Club Brugge van Mats Rits wachtte zaterdagavond de stadsderby met Cercle Brugge, het werd 0-2. Maximilian Wöber en Rasmus Kristensen speelden tot slot met Red Bull Salzburg thuis tegen Hartberg. Het werd liefst 7-2. Kristensen ontbrak, Wöber viel in.

Vrijdag 13 september

In de Franse competitie ging Olympique Lyon - de club van Kenny Tete en Bertrand Traoré - vrijdagavond op bezoek bij Amiens. Olympique Lyon begon de competitie met twee overtuigende zeges, maar daarna werd er verloren en gelijkgespeeld. De ploeg stond om die reden vooraf op een vijfde plek. Vrijdagavond kwam daar een nieuwe zeperd bij. Met beide oud-Ajacieden de volledige negentig minuten in de basis kwam de ploeg eerst op een 0-2 voorsprong, om deze vervolgens weg te geven en met 2-2 gelijk te spelen.

In de Engelse Championship kon Derby County een overwinning goed gebruiken. De club van Florian Jozefzoon stond vooraf negentiende (van de 24) en won pas één keer in de eerste zes wedstrijden. Vrijdagavond speelde het thuis tegen nummer dertien Cardiff City en ook dat duel werd niet gewonnen. De ploeg kwam al snel op voorsprong, maar gaf dat binnen een kwartier ook alweer weg. 1-1 bleef uiteindelijk de eindstand. Jozefzoon mocht na 81 minuten invallen.

In de Turkse competitie kwam het Galatasaray van Ryan Babel vrijdagavond in actie. De spits was namens Oranje tegen Duitsland én Estland in uitstekende vorm. De nummer negen van de Turkse competitie speelde vrijdagavond een thuisduel met Kasimpasa, de club waarvoor Babel in het verleden twee jaar speelde. Babel speelde de gehele wedstrijd tegen zijn oude werkgever, maar was niet belangrijk met een goal. Nieuwkomer Radamel Falcao scoorde de enige treffer van het duel, waardoor de ploeg van Babel wel met 1-0 won.