Buitenland: Babel wint stadsderby, Riedewald op de bank bij stunt Crystal Palace

door Jesse ter Haar 29

Bron Ajax Showtime

Het weekend is hier en in de buitenlandse competities wordt ook dit weekeinde weer gevoetbald. Meerdere oud-Ajacieden komen dan ook in actie. Je leest hier tegen wie zij spelen en hoe zij het doen!

Maandag 14 maart

In de Engelse Premier League kreeg Jaïro Riedewald met zijn Crystal Palace maandagavond Manchester City op bezoek. De eerste ontmoeting tussen de Eagles en de huidige nummer één van Engeland eindigde in een verrassende 0-2 overwinning voor Palace en maandag wist de ploeg van Riedewald opnieuw te stunten. De oud-Ajacied bleef andermaal op de bank, maar zag zijn ploeg doelpuntloos gelijkspelen.

Ook in Italië werd er op maandagavond gevoetbald. Het Venezia van Dennis Johnsen reisde af naar Rome om het op te nemen tegen nummer zeven Lazio, maar deed dat zonder de Noor. Lang hield Venezia het vol tegen Lazio, maar door een penalty moest het toch zwichten: 1-0.

Ryan Babel nam het in de Turkse competitie met Galatasaray op in een kraker tegen Besiktas. De ploeg van de aanvaller kent een matig seizoen en kon maandag wat broodnodige eer behalen. Met Babel als bankzitter slaagde Galatasaray erin. Hij mocht in de 68ste minuut invallen bij een 2-0 stand en hoewel Besiktas in de slotfase nog terugkwam tot 2-1, kwam de zege niet in gevaar.

Zondag 13 maart

In Engeland verschenen vandaag volop voormalig Ajacieden aan de aftrap. Het Chelsea van Hakim Ziyech hoopte een onrustige week af te sluiten met een overwinning tegen Newcastle United. De oud-Ajacied begon in de basis en Chelsea had het vrij lastig tegen Newcastle United. Dankzij een laat doelpunt won het alsnog met 1-0. Donny van de Beek en Anwar El Ghazi moesten met Everton winnen van Wolverhampton Wanderers om weg te blijven uit de degradatiezone in de Engelse competitie. Hierin wist Everton, hoewel Van de Beek in de basis stond, niet te slagen. Beide ploegen waagden vijf schoten op doel, maar het eindigde in 0-1 voor de Wolves.

Het zijn niet de enige Ajacieden met degradatiezorgen. Het Norwich City van Tim Krul speelde in de strijd voor lijfsbehoud tegen het Leeds United van Pascal Struijk. Beide oud-Ajacieden stonden in de basis en speelden de gehele wedstrijd, maar Krul droop verloren af. Hij moest tweemaal vissen en verloor met 2-1. Bertrand Traoré staat wel onder contract bij een ploeg in vorm. Zijn Aston Villa nam het op tegen West Ham United. Ditmaal ging zijn ploeg echter met 2-1 onderuit en daarop had hij geen invloed. De oud-Ajacied bleef op de bank.

In de Bundesliga speelden Mitchel Bakker en Daley Sinkgraven met hun Bayer Leverkusen tegen FC Köln. De ploeg van de twee linkervleugelverdedigers stonden vooraf op een mooie derde plek in de Duitse competitie, maar gingen zondag onderuit. Zowel Bakker als Sinkgraven kreeg geen speelminuten bij een 0-1 nederlaag.

In La Liga lijkt Real Madrid kampioen te worden van Spanje, maar het Sevilla van Nemanja Gudelj volgt nog op gepaste afstand. Een overwinning tegen Rayo Vallecano was zondag dan ook cruciaal om in het spoor te blijven van Madrid. De drie punten kwamen er - met Gudelj in de basis als centrale verdediger - echter niet. De Serviër speelde met 1-1 gelijk. Het FC Barcelona van Frenkie de Jong en Sergiño Dest nam het op tegen Osasuna. De club heeft de weg naar boven gevonden en zette dit zondag voort. FC Barcelona won met 4-0 van Osasuna, maar De Jong en Dest werden op de bank gehouden.

In Frankrijk speelde Peter Bosz met zijn Olympique Lyon tegen Stade Rennais. De ploeg van Bosz heeft de punten hard nodig om zicht te houden op Europees voetbal, maar kreeg deze niet. Bosz en de zijnen kwamen al voor rust met 0-3 achter. Na rust herstelde de ploeg zich enigszins, maar verder dan 2-4 kwam het niet. Een ticket naar Europa lijkt in handen voor het Olympique Marseille van Arek Milik. De spits sloot het voetbalweekend in Frankrijk af met een wedstrijd tegen Brest en deed dat met verve. De Pool was goed voor een goal en een assist tijdens een 1-4 overwinning.

Zaterdag 12 maart

In de Premier League speelde Brighton & Hove Albion, met Joël Veltman in de basisopstelling, tegen Liverpool. De oud-Ajacied speelde negentig minuten mee en verloor met 0-2 van The Reds. Davinson Sánchez nam het met Tottenham Hotspur op tegen Manchester United. De Colombiaan zat de hele wedstrijd op de bank en zag zijn ploeg met 3-2 verliezen, dankzij een hattrick van Cristiano Ronaldo. Christian Eriksen speelde met Brentford thuis tegen Burnley. De Deen deed negentig minuten mee, gaf een assist bij de 1-0, en won uiteindelijk met 2-0.

Een divisie lager, in de Championship, speelde het Fulham van Kenny Tete een uitwedstrijd tegen laagvlieger Barnsley. De rechtsachter zat de gehele wedstrijd op de bank en zag zijn ploeg met 1-1 gelijkspelen. Ondanks het puntenverlies gaat Fulham nog ruim aan kop in de Championship. Ze hebben namelijk twaalf punten meer dan nummer twee AFC Bournemouth, dat nog wel twee wedstrijden moet spelen.

In Duitsland speelde Sheraldo Becker met Union Berlin tegen VfB Stuttgart. De oud-Ajacied begon in de basisopstelling, maar werd na 74 minuten gewisseld. Union Berlin speelde in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Stuttgart. Jurgen Ekkelenkamp en Hertha BSC gingen op bezoek bij Borussia Mönchengladbach. De middenvelder begon op de bank en mocht na 75 minuten invallen. Borussia Mönchengladbach stond toen al met 2-0 voor en dat bleef het uiteindelijk ook.

In Italië ging Razvan Marin met Cagliari op bezoek bij Spezia. De Roemeense middenvelder mocht na 62 minuten, bij een 1-0 achterstand, invallen. Uiteindelijk scoorde Spezia even later ook een tweede treffer en verloor Marin met 2-0. Cagliari staat nu zeventiende, drie punten boven de degradatiestreep. Nummer achttien Venezia heeft twee wedstrijden minder gespeeld. Het Juventus van Matthijs de Ligt speelde een uitwedstrijd tegen Sampdoria. De Nederlander speelde de hele wedstrijd en Juventus won met 1-3. Koploper AC Milan speelde een thuiswedstrijd tegen Empoli. Zlatan Ibrahimovic begon op de bank, maar mocht na 83 minuten invallen. Hij scoorde niet, maar AC Milan won wel met 1-0.

In Spanje speelde het Valencia CF van de geblesseerde Jasper Cillessen een uitduel met Getafe. Het duel eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. De oud-Ajax-doelman staat nu negende in La Liga.

In België speelde Club Brugge, de club van Alfred Schreuder, Mats Rits en Noa Lang, een uitwedstrijd tegen KV Oostende, waar Kjell Scherpen momenteel keept. Rits en Scherpen speelden de volledige wedstrijd, terwijl Lang na 80 minuten mocht invallen. Club Brugge won met 1-3 in Oostende. Het was een zeer ongelukkige wedstrijd voor Scherpen, die een eigen doelpunt maakte. Club Brugge staat nu tweede in de Belgische competitie, met zeven punten achterstand op koploper Union Sint-Gillis.

Vrijdag 11 maart

In de Spaanse La Liga nam Luis Suárez het met Atlético Madrid op tegen het laagvliegende Cádiz van Oussama Idrissi. Atlético stond vooraf vierde in de competitie en moet blijven winnen om een plek in de Champions League te garanderen. De zege kwam er vrijdag, al ging het niet vanzelf. De vroege voorsprong was er, maar voor rust viel ook de 1-1. Suárez begon op de bank en viel na een uur in, waarna Atléti in de 68ste minuut de eindstand op 2-1 bepaalde. Idrissi speelde overigens wel de gehele wedstrijd.

Ook in Frankrijk werd er vrijdagavond gevoetbald. Het Lille OSC van Sven Botman nam het op tegen Saint-Étienne en zoals altijd begon de oud-Ajacied in de basis bij de Franse kampioen. Een overtuigende avond werd het niet, want hoewel Botman de nul hield, werd er doelpuntloos gelijkgespeeld.

De tegenstander van Ajax aankomende dinsdag, SL Benfica, speelde net als de Amsterdammers ook op vrijdagavond. Jan Vertonghen en het team kregen in eigen huis FC Vizela op bezoek, de nummer veertien van de Portugese competitie. Door een vroege rode kaart verliep het duel niet zoals gehoopt. Na een achterstand kwam Benfica nog terug tot 1-1, maar verder kwam het niet.

De laatste Ajacied die vrijdagavond mocht hopen op speelminuten, was Carel Eiting. Zijn Huddersfield Town nam het in de Engelse Championship op tegen middenmoter West Bromwich Albion. De middenvelder zelf bleef echter de gehele wedstrijd op bank tijdens een 2-2 gelijkspel.