Mossou ziet 'Amsterdamse branie' bij Ajax: 'Het is bovenal een slim afweermechanisme'

door NielsOpdam 27

Bron Algemeen Dagblad

Mossou ziet 'Amsterdamse branie' bij Ajax: 'Het is bovenal een slim afweermechanisme'

door NielsOpdam 27

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Sjoerd Mossou ziet de 'Amsterdamse branie' als een slim afweermechanisme bij Ajax, zo schrijft hij zaterdag in zijn column in het Algemeen Dagblad. Mossou zag dat John Heitinga en Owen Wijndal tijdens de afgelopen weken branie toonden in de interviews en vindt die houding een 'wezenlijk onderdeel van onze nationale voetbalfolklore'.

Heitinga vertelde vorige week dat Ajax het 'allermoeilijkste voetbal' speelt 'dat er is'. Daarnaast kreeg de Ajax-trainer voor de returnwedstrijd tegen Union Berlin de vraag of het elftal had getraind op penalty's. Volgens Heitinga was dat niet het geval. 'Logisch, want Ajax verwachtte de wedstrijd ook wel gewoon in de reguliere speeltijd te kunnen beslissen', schrijft Mossou daarover.

De columnist keek met fascinatie naar de uitspraken van Heitinga. 'En alsof dat allemaal nog niet fascinerend genoeg was, gaf wisselspeler Owen Wijndal tussen de bedrijven door ook nog een interview bij huiszender Ajax TV, over de weergaloze, ongeëvenaarde tandem die hij met collega-miskoop Steven Bergwijn vormde bij Ajax.' Mossou ziet het als een levenshouding bij Ajax, die ook wel 'Amsterdamse branie' is gaan heten.

'Mocht je onverhoopt een keer roemloos van Union Berlin verliezen, is dat niet omdat de tegenstander beter was'

Volgens de journalist wordt dat vaak verward met arrogantie, maar zelf ziet Mossou het anders. In zijn ogen is het deels een vorm van naïeve wereldvreemdheid. 'Maar bovenal is het een slim afweermechanisme. Waar Feyenoorders de veiligheid der dingen vaak zoeken in fatalisme, draaien Ajacieden het exact om. Super handig: zelfs als het wellicht verkeerd afloopt, loopt het sowieso goed af, en aan jezelf ligt het nooit. Je tackelt de eventuele mislukking op voorhand al.'

'Mocht je dus onverhoopt een keer roemloos van Union Berlin verliezen, dan is dat niet omdat de tegenstander beter was: dat kan niet. Jij was sowieso de beste', vervolgt Mossou zijn column. 'Hooguit heb je verloren omdat je nu eenmaal het "allermoeilijkste voetbal" speelt.' Volgens de columnist maakt deze Ajax-houding een wezenlijk onderdeel uit van onze nationale voetbalfolklore en maakt het de contrasten scherper, de karikaturen groter en de verhalen beter. 'Feyenoorders cultiveren het Grote Lijden, PSV'ers voelen zich eeuwig miskend en Ajacieden zijn de beste, ook als ze dat in de verste verte niet zijn. Laat dat voor altijd zo blijven.'

Denk jij dat Bergwijn zondag voor het eerst sinds november scoort op bezoek bij Vitesse? Zet dan in en ontvang 2,75 keer je inzet terug!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.