'Het leek alsof Ajax niet met meer dan drie mensen op eigen helft mocht spelen'

door Jesse ter Haar 46

Bron NOS

Bron NOS

Pierre van Hooijdonk is geschrokken van het spel van Ajax tijdens de eerste helft van de uitwedstrijd tegen Excelsior. De Amsterdammers gaven - onder leiding van trainer John Heitinga - voor de thee veel kansen weg in Rotterdam, maar trokken de wedstrijd vlak voor de rust én in het tweede bedrijf alsnog naar zich toe (1-4).

'Qua resultaat heeft hij het geweldig gedaan, maar ik vond de eerste helft gênant', aldus de oud-international bij Studio Voetbal over het trainersdebuut van Heitinga. 'Het had misschien wel 5-1 kunnen zijn voor Excelsior. De kansen waren geen kleine kansjes, het was ongekend. Het leek alsof Ajax niet met meer dan drie mensen op de eigen helft mocht spelen. Elke keer liepen ze in de fuik bij Excelsior. Het werd door Klaassen net voor de rust hersteld, maar ik vond het ongelooflijk wat ik heb gezien.'

'Ajax geeft zo verschrikkelijk veel ruimtes weg als ze de bal verliezen', geeft ook Ibrahim Afellay aan. 'Ze zochten het heel veel door het centrum en Excelsior had het heel goed voor elkaar. Dan moet je geduld hebben en het via de flanken zoeken. Ze gingen er veel te geforceerd naar op zoek. Álvarez is niet de snelste op de lange afstand en dat zag je in de wedstrijd een paar keer terug. Het is dat de keeper ze in de wedstrijd houdt.'

Toen Ajax de weg naar voren eenmaal echt vond, was het meteen raak, zo zag de voormalig voetballer. 'De enige keer dat Excelsior de lijn naar Tadić niet dichthield, was het kassa. Maar bij Ajax schort er nog het een en ander aan. Dit kun je niet in één wedstrijd oplossen. Ze moeten zich, willen ze komen te staan waar ze willen staan, verdedigend verbeteren. En waar ze ook horen te staan met de selectie die ze hebben. Dat zijn ze eigenlijk gewoon verplicht.'

Keuzes Heitinga

Heitinga kwam na afloop van het duel fris voor de dag in gesprek met de media, maar daar hecht Van Hooijdonk niet al te veel waarde aan. Hij wil zien dat hij goede dingen met het elftal doet en kan met zijn keuzes op goedkeuring rekenen. 'Ze kwamen 45 minuten later aan in Rotterdam, maar de achterhoede stond logisch. Rensch aan de rechterkant, Wijndal aan de linkerkant en Álvarez met Timber. Dat zou normaal gesproken een normale achterhoede zijn voor Ajax.'