Endt ziet probleem bij Ajax: 'Een van de oorzaken van de onrust op De Toekomst'

door Timo Suur 103

Bron Algemeen Dagblad

Endt ziet probleem bij Ajax: 'Een van de oorzaken van de onrust op De Toekomst'

door Timo Suur 103

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

David Endt zegt dat ze bij Ajax bang zijn dat de data het magie van het voetbal weghaalt. Hij denkt ook dat dit typerend is voor Ajax en één van de oorzaken is van de onrust op De Toekomst. Hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali stopt na dit seizoen en ook techniektrainer Gerald Vanenburg stopt bij de Amsterdammers.

Endt trekt de vergelijking tussen de jeugdopleidingen van Ajax en AZ en merkt een duidelijk verschil. 'De opleiding van AZ staat er juist om bekend data te omarmen', vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. 'Data en kracht zijn er ondersteunend', zegt de voormalig teammanager van Ajax over de jeugdopleiding van de Alkmaarders. Hij denkt dat ze in Amsterdam te veel bezig zijn met data. 'Bij Ajax zijn ze bang dat de magie van het echte voetbal erdoor wordt weggemoffeld. Dat is wel typisch Ajax en het is een van de oorzaken van de onrust op De Toekomst momenteel.'

Beide jeugdopleidingen verschillen veel volgens Endt. 'Bij AZ wordt er een soort realiteitszin toegevoegd aan het spel. Er worden teams gekweekt die lang bij elkaar blijven. En dus winnen. Ajax leidt veel meer individuele spelers op.' Bij de Amsterdammers is het belangrijk om een jeugdspeler af te leveren voor het eerste elftal. 'Daar valt ook iets voor te zeggen. Dit succes van AZ brengt de club veel, maar het echte resultaat ervan zien we over drie jaar pas. Hoeveel spelers van dit elftal halen de absolute top?'

Vanenburg: 'Voetbal staat niet meer centraal'

Vanenburg, techniektrainer van Ajax, maakte eind vorige maand tegenover De Telegraaf bekend dat hij stopt na dit seizoen bij de Amsterdammers. Hij vindt dat Ajax de verkeerde weg is ingeslagen. 'Ik wil aangeven dat ik vind dat Ajax de verkeerde weg is ingeslagen. Het is op dit moment vooral data en kracht. En dat is niet hoe ik als individueel trainer wil werken. Ik ben als voetballer opgevoed en opgeleid op straat. Ik vind dat het voetbal altijd centraal moet staan, maar dat is helaas niet meer zo', zo zei hij.

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.