BoJA: De Jong nu al onmisbaar voor Jong Ajax

door Sam van Raalte 19

BoJA: De Jong nu al onmisbaar voor Jong Ajax

door Sam van Raalte 19

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Frenkie de Jong is nu al onmisbaar voor Jong Ajax. Nooit eerder heb ik een middenvelder zijn stempel zo snel zien drukken op het beloftenelftal. Vrijdagavond was hij tegen Jong PSV niet alleen het eindstation bij de 1-0. De Jong voetbalde rustig vloeiend en bepaalde zo het tempo van de wedstrijd. Toen de achttienjarige middenvelder in de tweede helft werd gewisseld, raakte Jong Ajax meteen de grip kwijt. Tien minuten later stond het 1-2.

Niet voor het eerst speelde Abdelhak Nouri een van zijn beste wedstrijden in Jong Ajax op het middenveld naast De Jong. Nouri heeft een bijzonder goede klik met De Jong, die geëtaleerd werd bij de schitterende 1-0, waarbij Nouri De Jong met een heerlijke assist bediende. Ik ben er dan ook absoluut geen voorstander van om Nouri als linksbuiten te laten spelen in Jong Ajax. Toch zou ik Nouri bij Ajax 1, gezien de drukte op het middenveld aldaar, graag de rest van het seizoen als back-up van Amin Younes zien. Het is immers niet alsof Viktor Fischer in die rol de sterren van de hemel speelt.

Waar De Jong en Nouri tegen Jong PSV hun klasse etaleerden op het middenveld, viel de voorhoede vies tegen. Richaïro Zivkovic deed zijn best, maar de spits had moeite om de bal vast te houden. Vaclav Cerny toonde dat hij niet in de beste vorm verkeert, net als eerder deze week in de Youth League. Hetzelfde geldt voor Robert Muric, waarvan Frank de Boer terecht zegt dat hij nog te vaak te lang onzichtbaar is. Muric voetbalt nog te veel voor een paar highlights in de samenvatting. Het wordt tijd dat hij eens een hele wedstrijd volle bak gaat. Ik heb het hem nog nooit zien doen, terwijl hij zo veel talent heeft.

Wie wel in blakende vorm verkeert, is Andre Onana. Zelden heb ik bij Jong Ajax zo’n fraaie redding gezien als Onana vrijdagavond in de eerste helft toonde op een schot van Jong PSV-er Nikolai Laursen. De bal knalde hard richting de kruising, maar Onana dook het speeltuig klemvast uit de linker bovenhoek. De ‘oehs’ en ‘ahs’ rolden van de volle Bobby Haarms tribune. Vlak daarvoor had Onana nog een-op-een de 0-1 voorkomen. In de tweede helft stopte hij in eerste instantie de penalty van Jordy de Wijs. Onana is goed op weg om op termijn een waardige vervanger van Jasper Cillessen te worden.

Al met al zit het bij Ajax wel snor met de talenten die dicht achter het eerste elftal zitten. Voorin hebben Cerny en Muric ontegenzeggelijk bijzonder veel talent. Dat momenteel de constantheid ontbreekt, hoort bij jonge spelers. Op het middenveld stemmen De Jong en Nouri samen met Donny van de Beek zeer hoopvol voor de toekomst. Verdedigend is de spoeling dunner, al verwacht ik dat Matthijs de Ligt snel doorstroomt. Tel daar de knappe ontwikkeling van Onana bij op en je kunt niet anders dan concluderen dat de toekomst van Ajax er prima zonnig uitziet.

Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.