Alderweireld had belang van Klassieker snel door: 'Ze zijn op het scherpst van de snede'

door Jon van Dam 5

Alderweireld had belang van Klassieker snel door: 'Ze zijn op het scherpst van de snede'

door Jon van Dam 5

Laatst geüpdatet

Toby Alderweireld weet hoeveel een Klassieker tussen Ajax en Feyenoord teweeg kan brengen. De verdediger van Royal Antwerp speelde in zijn tijd bij de Amsterdammers tien Klassiekers. Op de officiële website van Ajax gaat de Belg in op zijn ervaringen met de grootste rivaliteit van Nederland.

De centrumverdediger kwam achtmaal in actie tegen Feyenoord in de Eredivisie. Daarnaast speelde Alderweireld mee tijdens de dubbele ontmoeting in de bekerfinale van 2010. Ajax won toen over twee wedstrijden van de Rotterdammers. 'Ik prijs me gelukkig dat ik bijna altijd aan de winnende kant stond', begint de mandekker. 'Ik heb er nooit één verloren. Ik was er één keer niet bij vanwege een blessure, toen verloren we', vertelt hij met een lach.

Al snel had Alderweireld door hoe belangrijk de Klassieker is voor beide clubs. 'Het belang van die wedstrijd had ik heel snel door. Ik merkte hoe ongelofelijk belangrijk het duel was, zowel binnen als buiten de club. Het zijn de twee grootste clubs van Nederland en het is de mooiste wedstrijd die er is. Ze zijn op het scherp van de snede, daar houd ik van.'

De verdediger, die onder andere speelde voor Tottenham Hotspur, werd in de week van de Klassieker regelmatig aangesproken door Ajacieden. 'Ik woonde net buiten het centrum en kwam niet veel buiten vanwege ons drukke schema. Maar in de supermarkt kwamen mensen vlak voor duels met Feyenoord vaker naar me toe en zeiden: 'Regel het zondag, hè.' Ik voelde dat het bij iedereen leefde, dat merkte ik echt aan alles. Dat was heel speciaal.'

Ajax haalde met Gaston Ávila een oud-teamgenoot van Alderweireld op bij Royal Antwerp. De Belg is erg positief over de Argentijnse verdediger. Ávila beschikt volgens Alderweireld over een over-mijn-lijk-mentaliteit. 'Zodra Gaston in ons elftal kwam is hij enorm gegroeid en zette hij een stijgende lijn in. Ik speelde graag met hem in de defensie. Winnen staat bij hem boven alles, dat is naast zijn voetbalkwaliteiten fijn om in je team te hebben. Zijn grinta, die is belangrijk.'

'Wij hadden in die tijd altijd meer kwaliteit dan Feyenoord'

Alderweireld is van mening dat Ajax het hoofd koel moet houden in de eigen Johan Cruijff ArenA. 'Ze moeten koel blijven, zeker in het hoofd. Wij hadden in die tijd altijd meer kwaliteit dan Feyenoord. Het was zaak om dezelfde strijd te leveren, maar wel het hoofd erbij te houden. Natuurlijk was het intens, maar uiteindelijk kwam onze kwaliteit altijd boven drijven. Met de fans erachter kan het een prachtige pot worden zondag. Als je zo'n grote wedstrijd winnend afsluit kan het ook de start zijn van iets moois. Je hebt een aantal kantelwedstrijden nodig in een seizoen en die kunnen bepalend zijn voor het restant", zo besluit Alderweireld.

Ben jij een nieuwe speler en geloof jij in een zege van Ajax op Feyenoord? Zet in en ontvang 50 of 100 keer je inzet terug!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.