Wereldgoal Schöne helpt Ajax langs Utrecht

door SJvanveen 908

Ajax heeft voor het eerst sinds tijden weer eens gewonnen bij FC Utrecht. De brilstand bleef lang op het bord, Lasse Schöne miste een penalty, maar De Deen schoot Ajax vlak voor tijd met een wereldgoal naar de winst: 0-1.

Qua beladenheid was de FC Utrecht - Ajax van januari 2017 niet anders dan eerdere edities. De Galgenwaard zat aardig vol en was luidruchtig, maar Ajax voetbalde goed door de emoties heen in de eerste helft. De Amsterdammers controleerden de wedstrijd in de beginfase, maar tot echte kansen kwam men niet.

Anwar El Ghazi was de eerste die een echte doelpoging mocht noteren. Na een geweldige dieptepass van Schöne nam El Ghazi de bal goed aan, hij kapte naar links, maar zijn schot met dezelfde voet ging over. Aan de overkant was Ajax-huurling Richairo Zivkovic dichtbij. Na een voorzet van Nacer Barazite raakte de aanvaller van dichtbij de lat.

Na een half uur kwam de strijdlustige wedstrijd echt tot leven. Utrecht won meer duels, Davy Klaassen maakte rond de eigen zestien een persoonlijke fout, wat een reuze kans voor Barazite opleverde. Zijn schot ging echter, door toedoen van Davinson Sánchez en Nick Viergever (die een hele goede pot speelde), over. Vlak voor rust raakte Hakim Ziyech nog de lat met een rare bal met rechts, maar de brilstand bleef na 45 minuten spelen op het scorebord staan: 0-0.

De tweede helft ging op dezelfde voet verder als de eerste. Ajax had de bal, Utrecht leverde strijd en stond goed, waardoor het een mooie wedstrijd was. Kansjes over en weer, maar de aanvallen van Ajax stokte meermaals bij de aanvallers. Het was wachten op de eerste goal in de wedstrijd, en Ajax kreeg er de uitgelezen mogelijkheid voor. Younes schoot op de arm van Barazite, de Amsterdammers kregen een penalty, maar Schöne schoot over.

Utrecht rook bloed en kreeg een reuzemogelijkheid via Giovanni Troupeé, de back schoot echter over. Bosz bracht ondertussen Justin Kluivert en Matthijs de Ligt voor El Ghazi en Sánchez, wat meer dreiging van de flanken van Ajax opleverde. Kluivert versierde een vrije trap, Ziyech nam hem, de bal werd weggewerkt, maar daar was Schöne. De Deen besloot eens uit te halen met een dropkick en de bal ging op geweldige wijze de kruising in. Daar bleef het bij en Ajax won zo met 0-1 bij Utrecht.

Opstelling FC Utrecht:
Jensen; Van der Maarel, Leeuwin (64' Troupée), Janssen, Van der Meer; Amrabat, Brama, Barazite, Ayoub; Zivkovic (76' Peterson), Haller.
Wissels FC Utrecht:
Nijhuis, Ludwig, Koch, Klaiber, Labyad, Troupée, Peterson, Joosten, Rosheuvel, Kerk.

Onana; Veltman, Sánchez (74' De Ligt), Viergever, Sinkgraven; Schöne, Klaassen, Ziyech (90' Van de Beek); El Ghazi (73' Kluivert), Dolberg, Younes.
Boer, Westermann, De Ligt, Riedewald, Tete, Dijks, De Jong, Van de Beek, Kluivert, Cassierra.

0-1 Lasse Schöne (83')

Kaarten:
Geel: Hakim Ziyech, Lasse Schöne, Justin Kluivert (Ajax) Willem Janssen (Utrecht)

- Anwar El Ghazi zit gewoon in de selectie van Ajax, ondanks hevige interesse van het Franse Lille.
- Hetzelfde geldt voor Amin Younes, die ook de wedstrijdselectie heeft gehaald, ondanks een dijbeenblessure die hij opliep uit bij PEC Zwolle vorige week.
- Na zijn goede debuut, zit buitenspeler Justin Kluivert ook in Utrecht bij de selectie van Ajax.
- Bij Utrecht maakt Ajax-huurling Richairo Zivkovic (hoogstwaarschijnlijk) minuten.