Wat verdiende Ajax tot dusver aan financiële bonussen op dit WK?

door Bart Veenstra 28

Bron Ajax Showtime

Wat verdiende Ajax tot dusver aan financiële bonussen op dit WK?

door Bart Veenstra 28

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax zal tevreden hebben toegezien dat het Nederlands elftal zich heeft geplaatst voor de achtste finales van het WK in Qatar. De Amsterdamse club heeft een goede financiële reden om te hopen dat de Ajacieden ver weten te komen op het WK, terwijl ook enkele oud-spelers van Ajax nog wat geld in het laatje kunnen brengen.

Zoals bekend zijn er namens Ajax liefst elf spelers actief op het WK in Qatar. Zeven van deze Ajacieden komen uit voor Oranje. De andere vier Ajacieden komen uit voor Mexico, Ghana en Servië. Hoe verder de spelers van Ajax komen op het WK in Qatar, hoe meer geld dit oplevert voor Ajax.

Trainer Alfred Schreuder zal vermoedelijk hinken op twee gedachten. Enerzijds zal de oefenmeester het prachtig vinden als zijn spelers ver komen op het WK, terwijl hij aan de andere kant zal hopen dat zijn spelers vooral heelhuids en fit terugkomen voor de start van de tweede seizoenshelft met Ajax. Bij de Amsterdamse club zal men hopen op een succesvol WK voor de spelers van Ajax. Niet alleen zullen hun transferwaardes stijgen - zie bijvoorbeeld Mohammed Kudus - maar de club ontvangt hogere financiële bonussen als de spelers van Ajax langer op het toernooi actief zijn.

Wat verdient Ajax per speler aan dit WK?

Remko Pasveer (Nederland)* 220.000 dollar
Jurriën Timber (Nederland)* 220.000 dollar
Daley Blind (Nederland)* 220.000 dollar
Davy Klaassen (Nederland)* 220.000 dollar
Steven Berghuis (Nederland)* 220.000 dollar
Kenneth Taylor (Nederland)* 220.000 dollar
Steven Bergwijn (Nederland)* 220.000 dollar
Mohammed Kudus (Ghana)* 180.000 dollar
Dusan Tadić (Servië)* 180.000 dollar
Edson Álvarez (Mexico) 180.000 dollar
Jorge Sánchez (Mexico) 180.000 dollar
Totale inkomsten (tot nu toe) 2.260.000 dollar (2.168.311,80 euro)

* = nog actief op dit WK

Per dag betaalt de FIFA per speler zo’n 10.000 dollar uit. De wereldvoetbalbond is de clubs gaan betalen sinds 14 november en zal dit doen tot uiterlijk 18 december. Aangezien Ajax elf spelers heeft die minimaal de gehele groepsfase doorlopen, kan de club rekenen op minimaal 180.000 dollar aan inkomsten per speler. Voor alle elf spelers die meedoen aan het WK levert dat 1.980.000 dollar op.

Dat er al zeven spelers van Ajax zeker zijn van een plek in de achtste finales betekent dat Ajax extra inkomsten zal genereren. Het zorgt ervoor dat de minimale inkomsten van deze zeven Ajacieden stijgt naar 220.000 dollar per speler. Met Mohammed Kudus en Dusan Tadić zijn er nog twee Ajacieden die zich kunnen plaatsen voor de achtste finales van dit WK. Dat is het Mexico van Edson Álvarez en Jorge Sánchez niet gelukt. Zij werden uitgeschakeld in de groepsfase. Álvarez en Sánchez zullen Ajax ieder dus zo'n 180.000 dollar opleveren vanwege hun deelname aan dit WK.

Bonussen worden gedeeld met andere clubs

In sommige gevallen zal de bonus vanuit de FIFA gedeeld moeten worden met een andere club. De FIFA schrijft voor dat de bonus wordt verdeeld op basis van het aantal clubs sinds de start van de kwalificatieperiode voor het WK. Een speler als Steven Berghuis kwam tijdens de WK-kwalificatieperiode voor Oranje uit als speler van Ajax én Feyenoord. Daarnaast speelden ook Steven Bergwijn (Ajax en Tottenham Hotspur) en Jorge Sánchez (Ajax en Club América) voor twee clubs tijdens de WK-kwalificatieperiode.

Wat het precieze deel is dat Ajax moet afstaan aan de hierboven genoemde clubs is op het moment van schrijven nog niet bekend. Het geld gaat eerst van de FIFA naar de KNVB, waarna de Nederlandse voetbalbond het geld verder zal verdelen. Op basis van formules en complexe rekensommen kan bepaald worden welk deel Ajax krijgt en welk deel de andere clubs.

Waar Ajax geld moet afstaan, weet de club ook dat het voor sommige spelers nog een geldsom tegemoet kan zien. Zo speelden de inmiddels vertrokken spelers Antony (Brazilië), Lisandro Martínez, Nicolas Tagliafico (beiden Argentinië) en André Onana (Kameroen) kwalificatiewedstrijden voor hun land terwijl zij in dienst waren van Ajax. Zodoende zal Ajax voor hun deelname aan dit WK ook een geldsom tegemoet kunnen zien.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.