Valkanis wil niet naar arbitrage wijzen: 'Geen excuses, het doelpunt staat'

door Jesse ter Haar 100

Bron ESPN

Bron ESPN

Michael Valkanis wil niet te veel kijken naar de manier waarop Ajax tegen PEC Zwolle de 2-2 moest incasseren. Het doelpunt was vanwege een handsbal van Apostolos Velios discutabel, maar de interim-trainer van Ajax steekt de hand in eigen boezem.

'De bal werd van richting veranderd, maar er zijn geen excuses. Het doelpunt staat', geeft de oefenmeester aan op de persconferentie na afloop. 'Ik ga niet over de VAR of iets dergelijks praten. De bal ging in het net en uiteindelijk moeten we leren. We hadden het vandaag (zondag, red.) veel beter kunnen doen. We hadden de wedstrijd af kunnen maken, want het stond 2-0.'

De verslaggever van dienst merkt op dat Ajax zich kwetsbaar toonde tegen PEC Zwolle. Geheel ontkennen kan Valkanis dat niet. 'Op een aantal momenten werd het blootgelegd tijdens het vooruit spelen. Zo zitten wij in elkaar. Wij willen meer scoren, aanvallend spelen en de wedstrijd in het slot gooien. Niemand wil een Ajax-team zien inzakken en de bus zien parkeren. Maar in de manier waarop we aanvallen, willen we ook klaar zijn om te verdedigen. We stonden soms niet in de juiste posities om dat te doen.'

Speelplan PEC Zwolle

'Er moeten ook credits naar de organisatie van PEC', geeft de Australiër verder aan. 'Voor de manier waarop zij drukzetten en hun speelplan. Het maakte het lastig voor ons. Maar het was een beetje hetzelfde als in de eerste helft tegen AEK. We vonden de structuur die ons tot nu toe hielp niet. We probeerden tijdens de wedstrijd wat dingen te veranderen, maar dat was erg lastig.'

Overigens was niet alles negatief op zondag, zo weet Valkanis. 'Het goede was dat we in de eerste helft op een 1-0 voorsprong kwamen. In de tweede helft scoorden we snel, dat was een goed teken. We vonden ons ritme even en we speelden om meer te scoren, maar op de counter werden we een aantal keer blootgelegd met de snelheid en kracht van PEC Zwolle.'