Uitblinkers Kudus en Ünüvar leiden Jong Ajax naar spectaculaire zege op ADO

door BadembaBarrie 433

Jong Ajax heeft in een knotsgek duel af weten te rekenen met ADO Den Haag. Aan de hand van uitblinkers Mohammed Kudus en Naci Ünüvar wisten de Amsterdamse beloften maar liefst zesmaal te scoren. Daardoor kon het de drie treffers die ADO wist te produceren uiteindelijk prima hebben en eindigde het duel met dezelfde score als eerder dit seizoen tegen NAC Breda: 6-3.

Van het spektakelstuk dat het zou worden was in het eerste kwartier van het duel nog niets zichtbaar. ADO liet het initiatief aan Jong Ajax, dat daar zelf weinig meedeed. De twee hoogtepunten uit het eerste kwartier kwamen beide op naam van Naci Ünüvar. Eerst speelde de aanvoerder van dienst vlakbij de eigen cornervlag zijn tegenstander fraai en knap uit, kort daarna zag hij een poging vanuit de zestien net op tijd geblokt worden om een doelpunt te voorkomen.

Het lage tempo en langzame spel sloegen na het eerste kwartier echter ineens volledig om. Jong Ajax kwam met de tweede kans van de wedstrijd op voorsprong. Youri Baas werd vrijgespeeld in de zestien en hij vond met een lage voorzet Mohammed Kudus. De Ghanees werkte de bal vervolgens via een tegenstander in de korte hoek.

Even leek Jong Ajax de wedstrijd te gaan domineren, want via Mohamed Daramy, Sontje Hansen en opnieuw Kudus kreeg de ploeg van John Heitinga goede mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen. Dat lukte echter niet en aan de andere kant was ADO met zijn eerste kans van het duel wel gelijk trefzeker. Oud-Ajacied Ricardo Kishna werd weggestuurd uit een counter en bleef oog in oog met Charlie Setford erg rustig. De aanvaller schoof de bal beheerst achter Setford in de verre hoek en bracht zijn ploeg daarmee al vrij snel weer langszij.

Het leek een mentale tik voor Jong Ajax en een booster voor de bezoekers, want ruim tien minuten lang maakte ADO de dienst uit en kreeg het meerdere goede kansen op 1-2. Daarbij werd het bovendien deels geholpen door fouten van Jong Ajax. Zo leverde debutant Tristan Gooijer de bal knullig in, maar wist hij die fout met een uitstekende tackle te herstellen, toen ADO via Sem Steijn een honderd procent kans leek te krijgen. Evenlater overkwam centrale verdediger van dienst Liam van Gelderen iets soortgelijks, toen Thomas Verheydt wel erg makkelijk bij hem wegdraaide en alleen op Setford af leek te gaan. Van Gelderen zette een riskante, maar uiteindelijk geslaagde sliding van achteren in en wist daarmee eveneens een honderd kans te verijdelen.

De ingrepen van de verdedigers bleken na 35 minuten extra waardevol. Jong Ajax kwam eindelijk weer een keer gevaarlijk op de Haagse helft door en het leverde het gelijk de 2-1 op. Hansen leek de bal na een goede aanval in eerste instantie te verspelen, maar kreeg hem met een beetje geluk weer terug en had nu wel een goede pass in huis. Danilo kwam in zijn eerste duel voor Jong Ajax van 2022 vrij voor Alessandro Damen en verschalkte de doelman met een harde knal in de verre hoek.

Het leidde een nieuwe sterke fase van Jong Ajax in waarbij onder meer Kian Fitz-Jim en Daramy enkele fraaie acties in huis hadden, tot groot genoegnen van het aanwezige publiek. Kort voor rust leverde het goede spel bovendien een strafschop op voor de beloften. Danilo kwam opnieuw oog in oog met Damen te staan en wellicht vastbesloten om revanche te halen kwam de doelman fel uit en greep hij naar de bal. Die miste hij, maar Danilo haalde hij vol neer, waardoor Kudus vanaf de stip voor zijn tweede van de wedstrijd mocht tekenen. Dat cadeautje pakte de Ghanees maar al te graag uit en dus ging Jong Ajax rusten met een 3-1 voorsprong.

Die voorsprong was over de gehele helft genomen verdiend, maar ADO had dus genoeg kansen gehad om zelf ook meer dan eenmaal te scoren. Dat patroon zette zich ook in de eerste twintig minuten na rust voort, waardoor het scoreverloop opvallend, maar niet geheel verrassend genoemd mocht worden.

Nadat Boy Kemper eerst nog rakelings voorlangs kopte, leek Ünüvar het duel na 54 minuten in het slot te gooien. De aanvoerder van dienst is dit seizoen dé uitblinker van Jong Ajax en mocht zodoende niet ontbreken op het scorebord. Na een goede combinatie met Danilo schoot Ünüvar met links hard, laag en zuiver raak in de verre hoek.

Binnen vijf minuten had ADO de stand van 4-1 echter teruggebracht naar 4-3. Eerst wist Verheydt zijn voet uit de kluts tegen de bal te zetten, nadat Jong Ajax deze uit een corner niet lekker weg kreeg. Kort daarna liet Baas zich knullig uitspelen door Amar Catic die Steijn vrij voor Setford zette. De middenvelder van ADO faalde niet en bracht de spanning zo volledig terug.

Het was echter verre van gedaan met de doelpuntendrift, want ook Jong Ajax bleek nog hongerig. Dat gold met name voor Kudus die na een mooie aanval door Ünüvar voor de keeper werd gezet. De Ghanees bleef opnieuw rustig en tekende met een hard schot van dichtbij voor zijn hattrick.

De doelpuntenhonger leek daarmee voorlopig gestild en grote kansen bleven dan ook even uit. Zodoende besloot men in het publiek maar voor wat eigen entertainment te zorgen, door enkele Ajax-liedjes over en weer in te zetten. Dat kon prima, want terwijl enkelen op De Toekomst zich hardop afvroegen waar joden toch vandaan komen, was het enige noemenswaardige moment een geblokte poging van Ünüvar.

Na ruim tachtig minuten kwam er toch nog een doelpunt bij. Daramy had zichzelf nog niet op het scorebord weten te zetten, maar was al wel de hele wedstrijd een plaag voor de Haagse defensie. Dat was hij uiteindelijk dusdanig dat hij er de tweede penalty van de avond mee won.

Ditmaal was de bal voor Ünüvar die na het fluitje van de scheidsrechter lang wachtte met schieten. Zo lang dat er vanuit het publiek duidelijke vraag klonk naar een panenka. Of hij het daarom deed, is de vraag, maar de panenka van Ünüvar kwam er en de 6-3 dus ook. Omdat twee kansen daarna niet aan Danilo besteed waren en ook ADO niet meer tot scoren kwam, was 6-3 ook de eindstand.

Setford; Gooijer, Van Gelderen, Musampa, Baas; Fitz-Jim, Ünüvar, Kudus; Hansen (Rasmussen 46'), Danilo, Daramy.

Roggeveen, Van der Sloot, Salah-Eddine, Yah, Warmerdam, Hlynsson, Martha, Rasmussen.