Ten Hag: 'Fouten als vanavond horen niet op dit niveau'

door Gino Haverkamp 94

Bron ESPN

Bron ESPN

Trainer Erik ten Hag vond Ajax - Sparta Rotterdam (2-1) een duel met twee gezichten. Waar de eerste helft hem totaal niet tevreden stemde, vond hij zijn ploeg na de rust juist wel er goed. In de op ESPN uitgezonden persconferentie geeft hij zijn lezing over de wedstrijd.

Ten Hag vond dat Ajax erg onrustig begon aan het duel. 'We speelden te snel naar voren in plaats van dat we kozen voor de extra pass. Daardoor komt het tempo er ook niet echt goed in', constateert hij. 'We brachten ook veel te snel de voorzetten en daar is Sparta juist sterk in.'

Sparta Rotterdam kreeg als eerste ploeg dan ook de eerste echte kans, al vond Ten Hag dat er een overtreding werd begaan op Nicolás Tagliafico. 'Daardoor moest ik hem uiteindelijk ook wisselen', voegt hij er aan toe. 'Dan kom je vervolgens heel onnodig op achterstand en speel je een hele moeilijke eerste helft.'

De tweede helft verliep voorspoedig. Na vijf minuten scoorde Davy Klaassen de gelijkmaker en ruim tien minuten later verzilverde Dušan Tadić een strafschop, waarmee de eindstand al vroeg in de tweede helft bepaald werd. 'In de tweede helft hebben we het tempo opgevoerd en waren we nauwkeuriger', legt Ten Hag uit. 'Dan zie je dat Sparta in de problemen komt en maken we snel de 1-1 en daarna de 2-1. We hadden nog meer kansen, waaronder een bal op de paal van Davy, dus kansen genoeg. Uiteindelijk heb je de overwinning en ben je er tevreden mee.'

'We hebben een goed keepersbestand'

De openingsgoal van Sparta Rotterdam kwam tot stand door geklungel achterin. André Onana schoof een doeltrap zomaar in de voeten van een Spartaan en Edson Álvarez greep niet goed in. Ten Hag: 'Als we zulke fouten maken als vanavond, dan hoort dat niet op dit niveau. Zo kan ik er een aantal de afgelopen weken opnoemen. Dat ligt in de concentratie en dat kan niet.'

De oefenmeester neemt het wel op voor Onana, die vaker de fout in is gegaan de afgelopen weken. Toch is de concurrentie hevig met onder meer Maarten Stekelenburg en Jay Gorter als fitte opties op de bank. 'We hebben een goed keepersbestand en het is duidelijk dat daar concurrentie is. Hij kan geweldig keepen en hij zal wel keihard moeten werken om op het niveau te komen dat we van hem kennen.'