Sterk Ajax overrompelt Juve en is halve finalist

door Jesse ter Haar 2556

Ajax heeft zich dinsdagavond weten te plaatsen voor de halve finales van de Champions League. De Amsterdammers kwamen op bezoek bij Juventus op achterstand, maar knokten zich voorbij de Italianen tot een 1-2 overwinning. De goals werden gemaakt door Donny van de Beek en Matthijs de Ligt.

De openingsfase van de wedstrijd was voor Juventus. Ajax was slordig en moest op zoek naar grip, terwijl de opponent zich vaak op de helft van Ajax meldde. Alsof dat nog niet erg genoeg was, raakte Noussair Mazraoui na ruim vijf minuten spelen geblesseerd. In duel met Paulo Dybala verzwikte de gelegenheidslinksback zijn enkel. Mazraoui ging nog door, maar moest enkele minuten later vervangen worden door Daley Sinkgraven.

Na twintig minuten werd Ajax voor het eerst gevaarlijk. Na een lange aanval ontstonden er vlak na elkaar kansen voor David Neres en Donny van de Beek, maar zij kregen de bal niet in het doel. Vrijwel meteen hierna ontstond er een schotkans voor Dybala. Alex Sandro legde de bal klaar voor de Argentijn, hij schoot met buitenkant links, maar André Onana kon de bal klem vastpakken. Even later was het toch raak. Cristiano Ronaldo liep volledig vrij bij een hoekschop en door een blok van Juve kon Matthijs de Ligt niet meer bij de Portugees komen, die raak kopte: 1-0.

Lang kon Juventus niet genieten van de voorsprong, want na 34 minuten stond het alweer 1-1. Hakim Ziyech wilde uithalen, maar zag zijn schot geblokkeerd worden. Helemaal nadelig was het niet, want de bal viel voor de voeten van Van de Beek. De middenvelder verscheen alleen voor de doelman en schoof koelbloedig raak. Echte kansen ontstonden er hierna niet meer in de eerste helft en dus werd er, na vijftig minuten voetbal, gefloten voor de rust.

Na rust kwam de wedstrijd de eerste minuten moeilijk los. Na een minuut of tien voetballend ontstond toch dé kans op de 1-2. Neres onderschepte en via Van de Beek kwam de bal bij Ziyech terecht. Hij schoot, maar kon de Wojciech Szczesny niet kansloos laten. Even later, toen Ajax de overhand in de wedstrijd had genomen, moest de doelman opnieuw ingrijpen. Van de Beek legde aan vanaf de rand van het strafschopgebied, plaatste vol gevoel, maar Szczesny kon de bal over tikken.

Na een uur voetballen volgde er weer een moment voor Juventus. Ronaldo controleerde de bal en wist invaller Moise Kean snel weg te sturen. De Italiaanse spits echter, schoot keihard naast. Ajax liet er geen gras over groeien, want enkele minuten hierna kwamen de Amsterdammers er weer gevaarlijk uit. Neres stuurde Dusan Tadic weg, die vervolgens Ziyech vrij zag staan om binnen te lopen. Tadic legde breed, maar Miralem Pjanic gleed de bal net op tijd weg. Vrijwel meteen erna kon Ziyech weer gevaarlijk worden, maar in plaats van te schieten, wilde hij de bal breed leggen op Van de Beek. Die bal kwam nooit aan.

Niet veel later viel dan toch de 1-2. Lasse Schöne kreeg een hoekschop te nemen, welke reikte tot het hoofd van Matthijs de Ligt. De centrale verdediger torende omhoog en kopte raak. Waar je hierna een storm van Juventus zou verwachten, bleef deze uit. Het was Neres, namens Ajax uiteraard, die de best kans sinds de 1-2 kreeg. Hij verscheen alleen voor Szczesny, maar raakte de bal verkeerd en werkte naast. Kort erna ontstond er een kopkans voor Kean, maar ook hij mikte naast.

In de slotfase van de wedstrijd bleef Ajax verder gaan met het creëren van kansen. Ziyech leek de 1-3 te maken na tachtig minuten, maar de linkspoot stond een moment eerder nét buitenspel. Niet lang hierna kon Schöne plots aanleggen na een afgevallen bal, maar hij raakte hem niet goed en schoot naast. In de slotfase moest de VAR zich nog eenmaal laten geleden, toen Daley Blind hands gemaakt zou hebben. Een penalty werd het niet en zo eindigde het in 1-2 en plaatste Ajax zich voor de halve finale van de Champions League.