Onmachtig Jong Oranje verliest ondanks treffer Schuurs van Duitsland

door BadembaBarrie 409

Jong Oranje is donderdagavond uitgeschakeld in de halve finale van het Europees Kampioenschap Onder 21. De leeftijdsgenoten van Jong Duitsland waren negentig minuten lang de betere op het veld en wonnen uiteindelijk verdiend met 1-2.

De Nederlandse misère begon meteen, want de eerste Duitse aanval was gelijk raak. De Oosterburen kwam via Lukas Nmecha door over de linkerkant. De spits vond via een fraaie voorzet met de buitenkant van de voet teamgenoot Florian Wirtz, die van een paar meter afstand eenvoudig binnen kon werken.

Veel tijd om bij te komen kreeg Jong Oranje niet, want zeven minuten later stond het al 0-2. Het was opnieuw Wirtz die raak schoot. Ditmaal kreeg hij de bal op de rand van het Nederlandse strafschopgebied. Zijn poging vertrok hard en laag richting de verre hoek en vond daar het net.

Zodoende leek Nederland op een helse avond af te stevenen. De Duitsers waren zowel voetballend als fysiek veel sterker en Jong Oranje kwam er nauwelijks aan te pas. Het eerste echte Nederlandse wapenfeit viel dan ook pas na ruim twintig minuten te noteren. Justin Kluivert kwam na een spaarzame goede aanval oog in oog met doelman Finn Dahmen te staan. Hij moest een hoek kiezen, maar slaagde daar niet in, waardoor het 0-2 bleef. Dat het dat nog stond ten tijde van de kans, had Jong Oranje aan meer geluk dan wijsheid te danken, want enkele minuten eerder schoot Mergim Berisha een fraaie vrije trap tegen de paal.

Voor rust kregen beide ploegen nog één goede mogelijkheid. De Duitsers via Wirtz die op zoek was naar zijn hattrick. Hij kwam gevaarlijk door via de rechterflank, kapte Sven Botman uit, maar stuitte ditmaal wel op Bijlow. De tweede goede Nederlandse aanval in de eerste helft leverde ook de tweede mogelijkheid op. Boadu kreeg de bal in de zestien en kon doorspelen op Tyrell Malacia die ruimte had. De spits opteerde echter voor een schot, maar daarvan raakte doelman Dahmen niet in paniek.

In de tweede helft moest Jong Oranje op zoek naar in ieder geval een aansluitingstreffer, maar echt gevaarlijk werd het niet. De Duitsers hoefden niet en hielden de tegenstander goed in toom. Als het uitbrak was het bovendien de gevaarlijkste ploeg. Zo kwam Berisha uit een tegenaanval goed door over links, maar vond hij opnieuw de paal. Een halve minuut later vervolledigde hij zijn bijzondere hattrick, nadat hij uit de rebound andermaal het Nederlandse houtwerk trof.

Toch kwam Jong Oranje terug in de wedstrijd. Uit een vrije trap kreeg Perr Schuurs de bal in vrije positie in de zestien voor zijn voeten. Zijn schot was niet onhoudbaar, maar werd evenmin gestopt door Dahmen en dus stond het 1-2. Even leek het doelpunt voor de nodige inspiratie te zorgen bij Nederland, maar al gauw bleken de beloften - ondanks het inbrengen van extra aanvallers - nog even onmachtig om door de Duitse defensie te breken.

De bal vloog nog wel een keer in het Duitse net, maar Myron Boadu scoorde vanuit buitenspelpositie en dus houdt het EK Onder 21 in de halve finale op voor Jong Oranje.