Sterk Ajax besluit 2021 met ruime zege op Fortuna Sittard

door Thijs Zwagerman 1426

Ajax heeft woensdagavond op overtuigende zege gewonnen van Fortuna Sittard. In de Johan Cruijff ArenA sloot de ploeg van trainer Erik ten Hag het kalenderjaar 2021 af met een dikverdiende 5-0 zege. Daley Blind, Antony, Devyne Rensch en Eredivisie-topscorer Sébastien Haller (tweemaal) zorgden voor de doelpunten.

Na een openingsfase waarin Fortuna Sittard - zonder gevaarlijk te worden - in de omschakeling nog wel het nodige probeerde, kreeg Ajax de volledige grip over de wedstrijd. Binnen een kwartier betaalde dit zich uit in het openingsdoelpunt van Daley Blind. De goed spelende verdediger werd in stelling gebracht door goed terugleggen van Dusan Tadić, die een voorzet van Antony vanaf de achterlijn aflegde op Blind. In twee instanties schoot hij Ajax vervolgens op voorsprong.

Ajax bleef hierna aandringen en een kleine tien minuten later resulteerde dit in het tweede doelpunt van de avond. Antony trok vanaf de rechterflank naar binnen en plaatste de bal met veel gevoel uiterst in de verre hoek. Doelman Yannick van Osch had het nakijken en kon niet voorkomen dat Antony de stand naar 2-0 tilde. Na de wat tammere fase die volgde drong Ajax tegen het einde van de eerste helft aan om voor de rust nog een derde treffer te maken, maar ondanks kansen voor Sébastien Haller en Davy Klaassen en afstandsschoten van doelpuntenmakers Antony en Blind kwam deze treffer er niet en stond het halverwege 2-0.

Direct na de rust ging de jacht op de derde treffer moeiteloos in een hoog tempo door. Twee minuten na de pauze leek het er direct van te komen, maar een rake kopbal van Haller werd afgekeurd vanwege een vermeende duwfout van de spits. Vervolgens ging de Ajax-storm weer even liggen, maar na tien minuten in de tweede helft begonnen de Amsterdammers aan een ijzersterke fase. Middels attractief veldspel en voortdurend goed drukzetten werd de ene na de andere kans gecreëerd. Antony was veelal bij dreigende aanvallen betrokken, maar zowel kansen die hijzelf kreeg als die hij voor onder andere Haller creëerde leverden vooralsnog geen doelpunt op. Ook een keihard schot van Steven Berghuis en een goede kopbal van Schuurs gingen er in deze fase niet in.

Na een flitsende aanval dook Klaassen schuin voor het doel van Fortuna Sittard op. De blonde middenvelder had zelf kunnen schieten, maar besloot af te leggen op Haller. De eindpass kon echter worden onderschept, waardoor Haller uiteindelijk niet in stelling werd gebracht. Even later gebeurde dit wel op de juiste wijze bij Rensch. De rechtsback werd goed weggestoken door Antony, kapte de bal kort af en plaatste de 3-0 in de verre hoek binnen.

In de slotfase werden de verhoudingen op het veld nog wat beter uitgedrukt in de score. Na een overtreding op invaller Kenneth Taylor, die de bal achter zijn standbeen afkapte en werd gehaakt, kreeg Ajax een strafschop. Doordat Tadić al gewisseld was, nam Haller de honneurs waar vanaf elf meter en maakte hij er 4-0 van. In de blessuretijd schoot de spits van Ajax er na een goede rush van Timber zelfs nog een treffer bij. In het dak van het doel bepaalde Haller de eindstand met een harde knal op 5-0.

Pasveer; Rensch, Timber, Schuurs, Blind; Klaassen, Gravenberch (52' Tagliafico), Berghuis (85' Taylor); Antony (85' Daramy), Haller, Tadić (79' Neres).

Gorter, Onana, Neres, Danilo, Taylor, Jensen, Daramy, Tagliafico, Regeer.