Jong Ajax boekt in barre weersomstandigheden minimale zege op FC Emmen

door BadembaBarrie 193

Jong Ajax is maandagavond middels een zwaarbevochten zege op FC Emmen naar de derde plaats in de Keuken Kampioen Divisie geklommen. In omstandigheden waar het woord hondenweer nog geen recht aan doet, kwamen de Amsterdamse beloften tot erg weinig kansen, maar gingen ze zorgvuldig om met de mogelijkheden die ze wel kregen. Een treffer van Youri Regeer en enkele uitstekende reddingen van Jay Gorter bleken uiteindelijk genoeg voor de drie punten: 1-0.

Jong Ajax creëert dit seizoen veel kansen, maar tegen Emmen liep het aanvalsspel vrij stroef. De Drenthenaren zetten in de eerste opbouwfase druk, maar zakten daarna terug en lieten het initiatief grotendeels aan de beloften. Die hadden het in de opbouw vaak prima voor elkaar, tot de aanval serieus gezocht moest worden. Daar slaagde de ploeg van John Heitinga niet tot nauwelijks in.

Emmen was zelfs de gevaarlijkere ploeg in het eerste half uur, met twee pogingen van Jasin-Amin Assehnoun die prooi waren voor Jay Gorter en een kopbal van Miguel Araujo die overging. Jong Ajax wist er pas na 29 minuten enigszins op te antwoorden, met een kans voor Enric Llansana uit een korte corner. De poging van de centrale verdediger ging echter naast. Enkele minuten later kreeg Kenneth Taylor uit zo’n beetje de eerste Amsterdamse uitgespeelde aanval een schotkans van randje zestien, maar die bal werd geblokt.

Via individuele acties van buitenspelers Sontje Hansen en Mohamed Daramy leek Jong Ajax nog enkele keren dreigend te kunnen worden, maar telkens ontbrak het eindproduct. Emmen leek daarentegen enkele malen gevaarlijk uit te kunnen breken na een mislukte Amsterdamse aanval, maar die uitbraken werden dusdanig slecht uitgespeeld, dat Gorter er niet eens aan te pas hoefde te komen.

De tweede helft begon voor Jong Ajax niet veel beter. Nog altijd slaagden de Amsterdammers er niet in de Drenthse verdediging te slechten en opnieuw was FC Emmen de gevaarlijkere ploeg. Eerst werd Rui Mendes fraai weggestoken, waardoor hij oog in oog kwam te staan met Gorter. Die hield zijn doel echter goed klein en redde knap. Een minuut later dribbelde Lucas Bernadou van links naar binnen alvorens hij een poging richting verre kruising waagde. Daar vloog de bal uiteindelijk een halve meter overheen.

Toch kwamen de Amsterdamse beloften na een uur op voorsprong. Een dribbel van Daramy leek te eindigen in balverlies, maar Emmen verwerkte de bal niet goed en dus kon Jensen oppikken en afgeven aan Naci Ünüvar. Die vond Youri Regeer met een fraaie voorzet vanaf de rechterpunt van de zestien en de aanvoerder werkte de bal fraai in één keer binnen voor 1-0.

Het doelpunt zorgde voor iets meer Amsterdamse grip op de wedstrijd, al vertaalde dat zich niet in kansen. Pas zo’n tien minuten voor tijd ontstond er weer wat serieuze dreiging. Eerst zag Regeer zijn van richting veranderde schot maar een halve meter naast gaan en uit de daaropvolgende corner was invaller Christian Rasmussen met een poging op een afgeslagen bal nog dichterbij een treffer, maar ook zijn poging miste het doel.

Aan de andere kant was het aan Gorter te danken dat het bij 1-0 bleef. De eveneens ingevallen Reda Kharchouch dwong de doelman na tachtig minuten tot een knappe redding op zijn poging links vanuit de zestien. Dat deed Assehnoun een minuut of zes later ook, toen hij een poging waagde die in de verre hoek leek te ploffen. Gorter was echter alert, strekte zich en hield de bal fraai uit het doel. De doelman mocht dat kunstje in de allerlaatste minuut nog eenmaal herhalen op een omhaal van Mendes. Dat deed hij met verve, waarmee Gorter zijn eerste clean sheet namens Jong Ajax veiligstelde.

Door de overwinning klimt Jong Ajax over FC Emmen heen naar de derde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. In de tweede periode staat de ploeg van John Heitinga nu bovendien eerste, met nog één duel te gaan. Dat duel is aanstaande vrijdag uit bij TOP Oss.

Gorter; Rensch (Van Gelderen 62'), Llansana, Musampa, Salah-Eddine; Regeer, Jensen, Taylor (Warmerdam 62'); Hansen (De Waal 46'), Ünüvar (Douglas 79'), Daramy (Rasmussen (62').

Roggeveen, Van Gelderen, Douglas, Hillen, Warmerdam, Fitz-Jim, Rasmussen, Giovanni, De Waal.

Opstelling FC Emmen:

Brouwer; Luzayadio (Apau 46'), Araujo, Veldmate, Burnet; El Azzouzi (Bernadou 42'), Vlak (Van Kaam 74'); Toufiqui, (Bijleveld 62') Mendes, Assehnoun; Hilterman (Kharchouch 62').

Wissels FC Emmen:

Apau, Bernadou, Bijleveld, Groothuizen, Hardeveld, Kharchouch, Miguel, Scholte, Slor, Veendorp, Van Dorp, Van Kaam.

1-0 Youri Regeer (60')

- Sontje Hansen keert terug van zijn tegen FC Volendan opgelopen blessure. De aanvaller miste de duels met Roda JC en De Graafschap, maar is dus tijdig hersteld om tegen FC Emmen te starten.