Ajax wint laatste oefenduel van 2022 met ruime cijfers van Telstar

door Cristian de Jong 2244

Ajax heeft vrijdagmiddag het oefenduel met 5-1 gewonnen van Telstar. Ondanks dat het spel van de Amsterdammers verre van perfect was, kende Ajax weinig problemen met de ploeg uit IJmuiden. De wedstrijd werd tevens gespeeld over 120 minuten, zodat veel spelers minuten konden gaan maken. Dat gebeurde dan ook.

Ajax begon de wedstrijd met een aantal verrassingen in de basisopstelling. Zo was er op het middenveld plek voor Kian Fitz-Jim en begon Lorenzo Lucca op de linksbuiten positie. Ajax begon stroef aan de wedstrijd. Telstar kon redelijk meevoetballen en kreeg zelfs de eerste kansjes.

Halverwege de eerste helft openende Ajax de score. Dusan Tadic gaf de bal vanaf de linkerkant voor het doel. De voorzet werd van richting veranderd, waarna Davy Klaassen uiteindelijk wist af te drukken. Naarmate de wedstrijd vorderde namen de Amsterdammers het initiatief in handen. Ajax had controle over de wedstrijd en was daarmee op zoek naar het tweede doelpunt van de middag. Ondanks de overhand van de Amsterdammers bleef Telstar brutaal. De ploeg uit IJmuiden kreeg hier en daar een mogelijkheid, maar wist geen van deze mogelijkheden te verzilveren.

Richting de slotfase van de eerste helft kreeg Ajax uit een counter nog een grote mogelijkheid om de score te verdubbelen. Deze kans resulteerde echter niet in een doelpunt. In de tweede helft begon Ajax met één wijziging: Florian Grillitsch mocht centraal achterin zijn minuten maken en verving hiermee Jurriën Timber. Ondanks deze wijziging bleef het spelbeeld hetzelfde. Ajax was nog altijd op zoek naar de 2-0 en Telstar zocht, waar mogelijk, naar de gelijkmaker.

In de zestigste minuut wisselde beide partijen massaal, zodat zo veel mogelijk spelers aan spelen toe zouden komen. Met veel talent uit Jong Ajax vervolgden de Amsterdammers de jacht op het tweede doelpunt van de middag. In de 76e minuut was het dan zo ver. Ajax kwam na lang zoekende te zijn geweest op een 2-0 voorsprong. De ingevallen Kenneth Taylor kwam oog in oog te staan met keeper Joey Houweling en legde de bal vervolgens breed op Brian Brobbey die makkelijk af kon werken.

Al snel na de 2-0 viel ook de 3-0 binnen. Francisco Conceição leek te gaan scoren, maar Houweling keerde inzet knap. Ondanks deze redding kon Brobbey voor open doel zorgen voor het derde doelpunt van de middag. Zodoende ging Ajax met een riante voorsprong het laatste half uur van de wedstrijd in. Voor Remko Pasveer zat de wedstrijd erop, hij maakte plaats voor Charlie Setford.

In de 98e minuut deed Telstar, na geknoei achterin bij Ajax, wat terug door de 3-1 binnen te schieten. Veel had Telstar hier echter niet aan, kort na de 3-1 was het Olivier Aertssen die uit een standaard situatie de 4-1 kon binnenkoppen. Tot slot maakte Brobbey zijn hattrick compleet door de 5-1 binnen te schieten op aangeven van Steven Bergwijn.

Bij deze stand bleef het ook uiteindelijk. Ajax wint dus het laatste oefenduel van 2022 met ruime cijfers van Telstar. De Amsterdammers vervolgen op 8 januari de competitie met een uitduel bij NEC Nijmegen.

Pasveer; Rensch, Timber (Grillitsch 46'), Bassey, Wijndal; Álvarez, Fitz-Jim, Klaassen; Tadić, Kudus, Lucca.