Jong Ajax maakt korte metten met FC Eindhoven

door Jesse ter Haar 49

Jong Ajax heeft vrijdagavond korte metten gemaakt met FC Eindhoven. Op Sportpark De Toekomst kwamen de Eindhovenaren op bezoek en de Amsterdammers toonden zich uiterst effectief. De uitploeg bleef niet zonder kansen, maar toch liep de ploeg van Mitchell van der Gaag er met 6-0 overheen.

Het was Jong Ajax dat het meest gevaarlijk werd in de openingsfase van het duel. Carel Eiting dacht aan een strafschop nadat hij een duw kreeg in het strafschopgebied, maar de scheidsrechter ging daar niet in mee. Even later kon Nicolas Kühn nét niet scoren. De Duitser speelde de bal te ver voor zich uit bij het passeren van de doelman. De volgende kans volgde even later alweer voor Juan Castillo. De linksback kwam op over de linkerflank, ontving de bal van Eiting en schoot, maar de keeper kon redden.

Na ruim twintig minuten volgde dan toch de openingstreffer. Perr Schuurs stoomde op met een lange solo, waarna hij Lassina Traoré weg kon sturen. De spits faalde niet en werkte de bal in het doel. Kort hierna waagde Jurriën Timber een poging, maar hij stuitte op de voeten van de keeper. Hierna was het even tijd voor FC Eindhoven. Eerst loste Schuurs een moment goed op, waarna Samy Bourard dé kans kreeg voor zich ploeg. Hij mikte uit een voorzet echter over het doel.

Slecht enkele momenten hierna kreeg Jong Ajax een penalty tegen. Dominik Kotarski – vrijdagavond doelman van dienst – koos echter de juiste goed en pakte de bal. Alsof de beloften er wakker van schrokken, stelde het hierna orde op zaken. Eerst viel er een eigen goal van Bart Biemans naar een voorzet van Kühn, waarna Noa Lang even later voor de 3-0 ruststand zorgde.

De tweede helft begon met twee kansjes voor de bezoekers. De ene keer kon Kotarski klemmen, terwijl de bal even later over ging. Jong Ajax reageerde goed, want kort hierna was de 4-0 een feit. Na uitstekend voorbereidend werk van Eiting was het Jurgen Ekkelenkamp die kon afwerken. Even later was Ryan Gravenberch uit op een penalty. De middenvelder en het publiek waren echter woest toen de scheidsrechter besloot hem niet te geven.

De honger van Ajax was nog niet gestild, want na een minuut of 55 voetballen werd het ook 5-0. Het was Schuurs die uit een vrije trap hard en laag doel trof in de linkerhoek. De Amsterdammers gingen hierna door en dat leverde bijna de 6-0 op. Na een counter over rechts via Kühn belandde de bal via Traoré op het aluminium. Ekkelenkamp kreeg bijna de kans in de rebound, maar hij kwam net te kort. Hierna zorgde Gravenberch wél voor de zesde. Hij haalde met links uit vanuit de tweede lijn en schoot de bal tegen het net.

Een kleine tien minuten hierna volgde er even een gevaarlijk moment voor FC Eindhoven. Kotarski verloor de bal op een klungelige manier, maar hij maakte zijn fout zelf weer goed door te redden. In de fase hierna ging het spel wat meer op en neer, omdat beide ploegen slordig waren in het balbezit. In de slotfase kreeg FC Eindhoven nog de kans om de eretreffer te maken, maar Kotarski stond opnieuw goed. Hij herstelde een fout van Kenneth Taylor. Gescoord werd er niet meer en dus stond negentig minuten de 6-0 eindstand op het bord.