Jong Ajax komt te laat op gang en verliest onnodig van Roda JC

door BadembaBarrie 242

Jong Ajax is maandag onnodig onderuit gegaan tegen Roda JC. Na een lastige openingsfase volgde voor de Amsterdamse beloften een eerste helft waarin het de bovenliggende partij was, op voorsprong kwam en daarna nog enkele goede kansen kreeg. Die benutte het echter niet en een slecht verdedigde vrije trap en een knullige eigen goal later stond het 1-2 voor Roda. Na rust kregen de bezoekers lang de beste kansen. Pas in de slotfase wist Jong Ajax er enkele goede mogelijkheden uit te persen, maar het bleek niet meer genoeg voor een resultaat.

In het eerste kwartier viel er niet veel te beleven. Roda had het overwicht en kreeg via Bryan Limbombe ook de beste kans. De buitenspeler trok van links naar binnen en haalde uit, maar zijn schot ging recht op Tom de Graaff af. Uitgespeelde kansen wist Jong Ajax er niet tegenover te stellen. Er was wel een afstandsschot van Silvano Vos, dat onderweg nog van richting werd veranderd en Moritz Nicolas zo aan het werk zette. De doelman moest zich strekken, maar was op tijd bij de bal om het leerwerk uiteindelijk te kunnen klemmen.

Voor Vos betekende het wel gelijk zijn eerste en laatste hoogtepunt van de wedstrijd. Het leek bij middenvelder in zijn linker bovenbeen te schieten en na een minuut of twintig ging hij voor de tweede keer naar de grond en moest hij zich laten vervangen door Jaydon Banel. Kort na de onderbreking kwam Jong Ajax op voorsprong. Het spel liep nog altijd niet over van de inspiratie, dus dat de goal viel uit een standaardsituatie was in dat opzicht ook wel logisch. Kristian Hlynsson krulde een vrije trap richting de penaltystip, waar Donny Warmerdam vrij opdook en de bal met zijn hoofd in de verre hoek kon verlengen voor 1-0.

Het doelpunt zorgde wel voor wat meer schwung in het spel van Jong Ajax, dat beter begon te combineren en zich een aantal keer goed onder de Limburgse druk op eigen helft uit voetbalde. Dat resulteerde rond het halfuur in twee goede kansen voor de Amsterdamse beloften. Eerst kreeg Youri Regeer de bal in twee instanties voor. Hlynsson dook vanaf de tienpositie op in de zestien en leek de bal voor het inkoppen te hebben, maar raakte het leerwerk net niet lekker en kopte zodoende net voorlangs. Een halve minuut later leverde de volgende aanval een schotkans voor Banel vanaf randje zestien op, maar ook de aanvaller kreeg de bal niet tussen de palen.

Echt doorpakken deed Jong Ajax echter niet. Het behield het veldoverwicht, maar kansen zoals die voor Hlynsson en Banel creëerde het niet meer. Om te zeggen dat Roda qua spelbeeld terugkwam in het duel zou overdreven zijn geweest, maar vijf minuten voor rust kwamen de bezoekers wel op gelijke hoogte. Uit een vrije trap van Lennard Daneels kwam nu Dylan Vente ineens helemaal vrij in de zestien en kon hij van dichtbij raak koppen in de korte hoek.

Zodoende leek Jong Ajax de kleedkamer geheel onnodig met een gelijke stand op te zoeken. Het werd echter nog erger voor de beloften. Toen Roda op slag van rust een op het oog kansloze bal de zestien in speelde kwam De Graaff uit om hem te pakken. Warmerdam leek dat echter niet door te hebben en werkte de bal met zijn borstkas terug naar het doel. Daar stond De Graaff dus niet meer en ondanks een verwoede poging kon hij ook niet op tijd terugkomen.

Het eerste doelgevaar na rust was weer voor Roda. Vente haalde uit van randje zestien, maar scoorde ondanks een Jong Ajax-touché niet. Aan de overzijde duurde het een minuut of tien voor Jong Ajax zich in aanvallend opzicht roerde. Christian Rasmussen kreeg op rechts de bal, trok naar binnen en haalde uit. Nicolas had zijn antwoord op het schot in de korte hoek echter paraat.

Echt doordrukken lukte Jong Ajax echter niet. Integendeel, het was Roda JC dat meermaals dicht in de buurt van de 1-3 kwam. Vooral Limbombe was daarin belangrijk. De linksbuiten kwam tweemaal gevaarlijk door over links, maar stuitte eerst op De Graaff en schoot bij het tweede moment net voorlangs. Kort daarna schoot Daneels de bal gevaarlijk richting de rechterkruising, maar weer was De Graaff er op tijd bij om erger voor Jong Ajax te voorkomen.

Ondanks de achterstand wist Jong Ajax in aanvallend opzicht maar geen vuist te maken in de tweede helft. Met Gabriel Misehouy en Sontje Hansen voor Kian Fitz-Jim en de vrij onzichtbare Lorenzo Lucca trachtte John Heitinga wat aanvallende power erbij te brengen. Het gevaar kwam echter van de bezoekers en dan voornamelijk van Limbombe. Zo dolde hij Tristan Gooijer op de linkerrand van de zestien, om het strafschopgebied vervolgens in te dribbelen en de bal maar net voorlangs te schuiven.

Hansen en Misehouy kregen ook niet echt de kans zich te onderscheiden, maar mede-invaller Ar’jany Martha wel. Een gevaarlijke voorzet van Jorrel Hato werd van dichtbij nog gemist door Hlynsson, maar Martha kreeg uit de rebound een nieuwe kans. Zijn schot, uit een lastige hoek, was echter te wild en vloog hoog over.

Kort voor tijd kon Nicolas zich namens de bezoekers nog tweemaal onderscheiden. Eerst krulde Misehouy de bal vanaf links richting de verre hoek, waar de doelman de bal gestrekt uit het net wist te houden. Een paar minuten later deed hij iets soortgelijks op een afstandsschot van Hato. Beide pogingen leverden nog wel hoekschoppen op, waarbij De Graaff zich ook nog voor het doel meldde, maar doelpunten leverde het niet meer op.

De Graaff; Gooijer, Aertssen, Warmerdam, Hato; Vos (Banel 20'), Regeer, Fitz-Jim (Misehouy 76'); Rasmussen, Lucca (Hansen 76'), Hlynsson.

Setford, Martha, Misehouy, Banel, Hansen, Van Bohemen.