Jong Ajax is niet bestand tegen counters MVV en gaat hard onderuit in Maastricht

door BadembaBarrie 409

Bron Ajax Showtime

Jong Ajax is vrijdagavond hard onderuit gegaan bij MVV Maastricht. In de Geusselt lukte het de Amsterdamse beloften geen moment om de wedstrijd echter onder controle te krijgen. De verdediging bleek bovendien niet opgewassen tegen de vele gevaarlijke uitbraken van de thuisploeg. Het eindigde in 4-1.

De openingsfase stond niet bepaald bol van de kansen. Los van een poging die overging van Jong Ajax viel er geen doelgevaar te noteren. Na tien minuten was het bij de eerste echte kans van MVV gelijk raak. Mart Remans kreeg de bal in de zestien meter voor de voeten, hield zijn tegenstander goed van zich af en werkte de bal uiteindelijk in de verre hoek achter Sten Kremers.

Het doelpunt leidde niet bepaald een kansenregen in. Jong Ajax ging wel op zoek naar een gelijkmaker, maar deed dat niet in een bijster hoog tempo. MVV werd met de voorsprong op zak bovendien gesterkt in het spelen op de counter. Zodoende ontstond er pas gevaar als het Jong Ajax een keer lukte om door de Maastrichtse defensie heen te combineren of de thuisploeg er in de omschakeling uit wist te komen.

Als dat al gebeurde, leden beide teams aan een gebrek aan scherpte. Bij wat een kansrijke aanval van Jong Ajax leek, speelde Christian Rasmussen de geheel vrijstaande Ar’jany Martha te laat in. Hiermee was de kans van de aanvaller om te schieten verkeken en kon hij alleen nog maar terugleggen op Kian Fitz-Jim, wiens mislukte schot voor de voeten van de buitenspel staande Gabriël Misehouy eindigde. Aan de overzijde leek MVV op 2-0 te komen toen de bal vanaf de achterlijn werd teruggetrokken voor het doel. Het leerwerk kon echter vanuit Jong Ajax’ perspectief nog net op tijd worden weggewerkt.

Toch was een verdubbeling van de Maastrichtse voorsprong dichterbij dan een Amsterdamse gelijkmaker. De 2-0 viel na een klein half uurtje dan ook. Jong Ajax verloor de bal op het middenveld en in overtal kon MVV counteren. De bal kwam op de rand van de zestien voor de voeten van Sven Blummel die het leerwerk in één keer fraai in de kruising knalde.

Het doelpunt was koren op de molen van de thuisploeg, die de wedstrijd meer en meer onder controle kreeg. Er waren ook nog voor rust meerdere goede kansen op 3-0. Zo waren doelpuntenmaker Remans, aanvoerder Nicky Souren en Koen Kostons elk dichtbij, maar geen van allen wist het doel uiteindelijk te vinden. De eerste echte kans van Jong Ajax viel pas in minuut 43 te noteren. Gabriël Misehouy, tot dan toe onzichtbaar, vond Rasmussen met een voorzet. De nummer negen kopte de bal echter naast, waardoor Jong Ajax ging rusten met een 2-0 achterstand.

De tweede helft begon opener en daardoor leuker dan de eerste. Jong Ajax moest op zoek naar de aansluitingstreffer en liet daardoor meer ruimte achterin, waar MVV van kon profiteren. Zo was Souren dichtbij de 3-0, maar wist hij in vrije positie de voorzet van Koen Kostons niet onder controle te krijgen.

Aan de overzijde zat er meer dreiging en urgentie in de aanvallen van Jong Ajax. Daaruit wist Rasmussen al bijna de 2-1 op het bord te zetten, nadat hij de bal ter hoogte van de penaltystip voor de voeten kreeg uit een goede combinatie. Zijn poging werd nog geblokt, maar een halve minuut later verzorgde Misehouy de aansluitingstreffer alsnog. De linksbuiten van dienst werd in gespeeld op de rand van de zestien, speelde zijn tegenstander behendig uit en schoof de bal met links via de binnenkant van de paal in de verre hoek.

Het doelpunt deed de ploeg van John Heitinga duidelijk goed en het kwam beter in de wedstrijd. Dat vertaalde zich ook in de meerdere overtredingen die de thuisploeg zich genoodzaakt zag te maken. Het leverde Orhan Dzepar en Remans geel op. Toch ging de hervonden dreiging van Jong Ajax echter niet ten koste van die van MVV. Zo werden de Maastrichtenaren gevaarlijk nadat Dzepar een afvallende bal voor zijn voeten kreeg. De middenvelder krulde het leerwerk fraai richting de verre kruising, maar wiste deze uiteindelijk op een halve meter.

Jong Ajax bleef aandringen, maar had opnieuw moeite met het creëren van echte kansen. In de omschakeling kreeg MVV die wel. Halverwege de tweede helft van Blummel zijn tweede van de avond moeten maken. Koen Kostons brak door over de linkerflank en legde de bal oog in oog met Kremers af op de meegelopen Blummel. De doelpuntenmaker kon bij de tweede paal binnentikken, maar maaide tot ontsteltenis van Kostons over de bal heen.

De Maastrichtse nummer tien had zichzelf letterlijk nog maar net van de grond geraapt, toen hij met een nieuwe kans gepresenteerd werd. Ditmaal kreeg hij de bal op randje zestien en besloot hij voor eigen succes te gaan. Dat bleek een goede beslissing, want via Olivier Aertssen belandde de bal in het doel.

Zodoende kon Jong Ajax weer van vooraf aan beginnen. Via Misehouy en zeker Fitz-Jim kwamen er ook wel kansen op een nieuwe aansluitingstreffer. Het schot van eerstgenoemde kon in de verre hoek echter geklemd worden door doelman Romain Matthys. Fitz-Jim schoot de bal rechts vanaf de rand van de zestien maar net voorlangs.

De grootste kansen bleven echter voor MVV. Uit een counter na een corner van Jong Ajax dribbelde Blummel behendig de Amsterdamse zestien in. Uiteindelijk belandde de bal voor de voeten van invaller Thomas van Bommel, maar die stuitte van dichtbij nog op Kremers. Enkele minuten later mocht hij alsnog een treffer bijschrijven. Uit een nieuwe Maastrichtse omschakeling legde Kostons de bal opnieuw laag klaar bij de tweede paal. Ditmaal was Van Bommel het eindstation en hij faalde, in tegenstelling tot Blummel een kleine twintig minuten voor hem, dus niet en bepaalde zo de eindstand op 4-1.